Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  bruli.pl v3.5  Odczyt położenia zaworu 4d Subskrybuj
2022-02-20 17:15
  Gorzyczki13 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
Witam. 

sterownik bruli v3.5, zawór 4d + siłownik zaworu Afriso.

Problemem jest błędny odczyt w aplikacji otwarcia owego zaworu.
Na jakiś czas pomaga odłączenie sterownika z napięcia lecz z biegiem czasu znów zaczyna przekłamywać.
Ogólnie to irytuje mnie to błędne wskazanie położenia zaworu 4d. Reszta działa poprawnie.
Jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje?
2022-02-20 17:36
  leON22 Posts: 5956 Ostrzeżenie: 3
Rozumiem , że czas pełnego otwarcia Twojego siłownika to 120s, jaki to model ? Pytam o siłownik, nie o zawór 4D. 
2022-02-21 11:13
  mamut Posts: 310 Ostrzeżenie: 0
@Gorzycki13 w pierwszej kolejności zrobiłbym test czasu dla siłownika. Przełączył się na ręczny, zamkną całkowicie zawór aż zadziała ogranicznik i zmierzył czas do całkowitego otwarcia. Ster nie ma jak wiedzieć jaka jest pozycja zaworu. Wylicza to sobie tylko na podstawie zadanych czasów otwarcia i zamknięcia. Może czas dla otwarcia podany na siłowniku jest inny od rzeczywistego.
2022-02-21 16:27
  Gorzyczki13 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
Siłownik Afriso ARM 343 120s.

Po przełączeniu siłownika na sterowanie ręczne - zamknięcie oraz otwarcie spowodowało, że sterownik na kotle jak i aplikacja pokrywają się z wskazaniami samego siłownika.

Niepamiętam od kiedy tak się dzieje. Kocioł pracuje od blisko roku i nie było żadnych problemów.
2022-02-21 19:58
  leON22 Posts: 5956 Ostrzeżenie: 3
Jeszcze jedno przychodzi mi do głowy, czy aby kierunek otwierania zaworu 4D jest prawidłowy 
2022-02-22 07:47
  juzo Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Mam identyczny zawór z czasem 120 sekund, u mnie pozycja zaworu rozjeżdża się coraz bardziej z upływem czasu, pomaga restart sterownika raz na 3 tygodnie. Dlaczego tak jest - tego nie wiem, parametry w sterowniku wpisane takie jak na zaworze. Temperatury trzyma ładnie dlatego w sumie nauczyłem się z tym żyć. 
2022-02-22 12:28
  mamut Posts: 310 Ostrzeżenie: 0
Bo wystarczy, że nie jest to 120s tylko w rzeczywisytości np 123s lub 117s i już po iluś tam "kręceniach" siłownikiem wyliczona wartość przez sterownik nie będzie odpowiadała rzeczywistej. Dlatego przy każdym przejściu na ręczny i powrocie na automat lub restarcie sterownika proces zamknięcia trwa więcej niż wpisana wartość, żeby wyzerować siłownik otwarty nawet na 100%.
2022-02-22 12:46
  jdabrowski85 Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
Od nowości miałem tak, że siłownik (Afriso ARM 343) niby 120s, ale musiałem ustawić 135s żeby wskazania pokrywały się z rzeczywistością.
2022-03-21 20:49
  ddzierzak82 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0

Witam. Przez pomyłkę wpisałem wcześniej mój post w sekcji eCoal.pl 3.5
Podepnę się do tematu. Też mam problem z ustawieniem temperatury za zaworem 4d, który posiada siłownik.
Chodzi o to, że na piecu mam 55, powrót 45 zadana za zaworem jest 40, a faktyczna za zaworem jest 55.
Co jest nie tak?
Dlaczego zawór 4d nie utrzymuje temp zadanej ?
Posiadam siłownik elektryczny ARM 343 AFRISO
2022-03-21 21:33
  MateoKoc Posts: 379 Ostrzeżenie: 0
ddzierzak82 napisał » 2022-03-21 20:49

Witam. Przez pomyłkę wpisałem wcześniej mój post w sekcji eCoal.pl 3.5
Podepnę się do tematu. Też mam problem z ustawieniem temperatury za zaworem 4d, który posiada siłownik.
Chodzi o to, że na piecu mam 55, powrót 45 zadana za zaworem jest 40, a faktyczna za zaworem jest 55.
Co jest nie tak?
Dlaczego zawór 4d nie utrzymuje temp zadanej ?
Posiadam siłownik elektryczny ARM 343 AFRISO

Może czujnik temperatury jest uszkodzony albo zamontowany w złym miejscu.
A tak w ogóle, to warto go porządnie zaizolować.
2022-03-21 22:18
  ddzierzak82 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
czujnik temperatury jest za zaworem między zaworem a pompą CO1, jest dobrze zaizolowany.
Wrzucam schemat i aktualne temperatury z instalacji
dodane 2022-03-21 22:18
2022-03-21 22:42
  MateoKoc Posts: 379 Ostrzeżenie: 0
Przy zamkniętym zaw
ddzierzak82 napisał » 2022-03-21 22:18
czujnik temperatury jest za zaworem między zaworem a pompą CO1, jest dobrze zaizolowany.
Wrzucam schemat i aktualne temperatury z instalacji

Przy zamkniętym zaworze 48,4 za zaworem.
Chyba trzeba przenieść czujnik za pompę CO1.
2022-03-22 06:42
  leON22 Posts: 5956 Ostrzeżenie: 3
@Mateo.. nie chyba, a raczej napewno Nasuwa się pytanie, czy zawór jest poprawnie zamontowany i czy kierunek jego otwierania jest właściwy  pewny
2022-03-22 19:22
  rj1972 Posts: 246 Ostrzeżenie: 0
Jeśli siłownik ARM343 się rozjeżdża bo były jakiekolwiek próby kręcenia nim ręcznie lub zdejmowania przy włączonym sterowniku to proponuję restart czyli wyłączyć sterownik z sieci ustawić zawór na 50% ustawić (zdjęty) siłownik na 5 lub 50%, założyć siłownik na zawór, włączyć sterowanie elektryczne na siłowniku i uruchomić sterownik. Oczywiście pod warunkiem że wcześniej kierunek otwierania prawo/lewo był ustawiony właściwie. Pewnie wszystko się dostroi. Dla ARM343 czas 120s.
2022-03-23 19:41
  ddzierzak82 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
dziękuję za poradę
Users on-line: andrzejmendel, ArturK, bacabalin, bernadka78, Dan440, edwardbolek, Jacklew1967, jareckicbr, leON22, mariangroszek, Ognisty75, Omelianiuk, pherrman