Forum Pello v3.5 Wysokie spalanie? Prośba na rzut okiem na ustawienia Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
diablo88xd
|
Witam,
posiadam Ogniwo EKO Pellet 18 kW, od 17.12.2021 zasypuję go pelletem Olczyk, kupione 1050kg i jutro bądź po jutrze zostanie spalony, czyli wg moich obliczeń jakieś 20kg/dzień. Aktualnie kocioł po przez bufor 500l ogrzewa tylko CO mieszkanie 40m2. Budynek ocieplony, mieszkanie 1 piętro, pompa z regulacją przy rozdzielaczu w mieszkaniu, kocioł w ocieplonej kotłowni 6m od budynku, rury preizolowane wkopane w ziemię. Prosiłbym o rzut okiem na ustawienia kotła ponieważ instalator w najbliższym czasie jest nie dostępny, a system raczej go przerasta. Jaki pellet polecacie do zakupu teraz, myślałem nad LAVA, bądź BERLINEK mają energetyczność 5kWh/kg i 5,3kWh/kg Pozdrawiam
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Wg mnie za słabo dmuchasz w palnik, dołożyłbym po 5%. Bufor należy ładować wysoką temperaturą. Barlinek b.dobry, zainteresuj się też Fenixem. Przesyp zważony ?
|
|||
|
||||
diablo88xd
|
Dmuchawę obniżyłem bo popiół miał spieki, ale zrobię jak proponujesz:
Temperatura zadana kotła 60 °C Dmuchawa dla mocy maksymalnej 60 % Dmuchawa dla mocy pośredniej 50 % Dmuchawa dla mocy minimalnej 40 % Przesyp nie zważony po zmianie paliwa, zaraz się dokształcę i podejdę do tego Dziękuję |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Trzeba to zrobić: Zaawansowane/Podajnik, 10min kręcenia, waga i będziesz wiedział. Wartość opałową wpisz 16,5. Możesz też zmienić histerezy, wyłączenia 3, załączenia 2. Moc min 4, pośrednia 10, max może być, choć z buforem dałbym ze 14, bo to stabilny układ.
|
|||
|
||||
diablo88xd
|
Olczyk ma 16,5 ale zwiększyłem bo wydawało mi się, że za dużo go podaje patrząc na kolor komory spalania i popiół, ale być może to wina braku zważenia. Po 14 dokonam ważenia i zmienię ustawienia.
Proces ważenia wykonać w sposób: 1. Ściągnąć rurę z palnika i włożyć do pustego wiadra; 2. Włączyć na 10min pracę ręczną podajnika; 3. Zważyć ile pelletu nasypał w tym czasie. Dobrze myślę?? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
W instrukcji jest ta procedura dokładnie opisana kliknij
|
|||
|
||||
radek-ka
|
Nie musisz ręcznie sypać 10min, bo do tego jest opcja w zaawansowanych test podajnika
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Długo nabija. Źle Ci pisałem z mocami - tu trzeba dać max ze 24, min ze 16. Ma ładować szybko i długo stać.
|
|||
|
||||
diablo88xd
|
verb napisał » 2022-02-07 12:01 Długo nabija. Źle Ci pisałem z mocami - tu trzeba dać max ze 24, min ze 16. Ma ładować szybko i długo stać. Zmieniłem: -Nadmuch; -Temp. kotła; -Histerezy; -Wydajność podajnika; -Kaloryczność paliwa; -Moce. Zerknij proszę okiem czy tak może być?? Z kilka h opróżnię popielnik, żeby za kilka dni widzieć efekt spalania. Dziękuję i pozdrawiam |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Zobaczymy jak będzie chodził. Nigdy nie masz problemu z rozpalaniem ? Jeśli się zdarzy, to dawkę z 16 zmień na 30.
|
|||
|
||||
diablo88xd
|
Jak mi kiedyś brakło pelletu i wygasło mi to potem po napełnieniu podajnika to rzeczywiście ciężko odpalał, ale podczas normalnej pracy (wygaszenie/rozpalenie/grzenie) nie zauważyłem, chociaż właśnie teraz zerknąłem w aplikację to co najmniej 3min rozpalał
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Możesz ocenić płomień ? Powinien być jasny, ale nie jak kuźni, jasny ale dość łagodny, zwarty.
|
|||
|
||||
Michal86
|
Jak dasz kaloryczność 16.5Mj ustaw na 14kw i tylko moc max. Z wyższą mocą za dużo ucieka w komin. Niestety powierzchnia płaszcza ma tylko 1.8m2. Nadmuch spróbuj na 60%.
dodane 2022-02-07 18:32Lub ustaw kaloryczność na 18Mj i 16kw moc maksymalną. Wtedy palenisko będzie produkować jakieś 14.5kw czyli odpowiednio dla tego wymiennika. Będzie żarł 3.2kg/h. dodane 2022-02-07 18:40U mnie przy takich ustawieniach temperatura spalin osiąga ok 155st przed samym wygaszeniem zasilanie/powrót 85/65st. |
|||
|
||||
diablo88xd
|
||||
|
||||
Michal86
|
Katastrofa. Chłopie dlaczego Ty takie moce ustawiłeś. Przecież to palnik 20kw. Jeżeli dobrze przeważyłeś pellet i wprowadziłeś do sterownika wagę. To ustaw grzanie tylko z mocą max jeżeli masz bufor. Moc na 16kw, kaloryczność na 18Mj i nadmuch 60%.
dodane 2022-02-07 21:37Odpala Ci za pierwszym razem tak w ogóle. Na ten palnik z reguły potrzeba ok 100gram do rozpalenia czyli w Twoim wypadku dawka startowa powinna wynosić 43-45s. Najlepiej gdybyś podczas rozpalania zrobił fotkę pelletu na palniku czy dobrze zakrył zapalarke. |
|||
|
||||
diablo88xd
|
Michal86 napisał » 2022-02-07 21:28 Katastrofa. Chłopie dlaczego Ty takie moce ustawiłeś. Przecież to palnik 20kw. Jeżeli dobrze przeważyłeś pellet i wprowadziłeś do sterownika wagę. To ustaw grzanie tylko z mocą max jeżeli masz bufor. Moc na 16kw, kaloryczność na 18Mj i nadmuch 60%. Sugerowałem się podpowiedziami @verb |
|||
|
||||
radek-ka
|
Wymiennik do czyszczenia, taka gruba warstwa pyłu zwiększa zużycie pelletu
|
|||
|
||||
Michal86
|
Może myślał, że to kocioł 25.
dodane 2022-02-07 21:45 radek-ka napisał » 2022-02-07 21:39 Wymiennik do czyszczenia, taka gruba warstwa pyłu zwiększa zużycie pelletu Niech ustawi tak jak mu napisałem to będzie czyścił co pół tony. |
|||
|
||||
diablo88xd
|
@Michal86 ustawienia wprowadziłem, rzucisz okiem czy dobrze?
Dziękuję |
|||
|
||||
Michal86
|
Jak podaje 3.2 kg i pracuje wentylator na 60% to powinni być ok. Z poziomu tel nie zobaczę Twoich wykresów niestety. Ogólnie przydałby się schemat instalacji, jak podłączony jest bufor, jak go ładujesz,
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||