Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Pello v3.5 Wysokie spalanie? Prośba na rzut okiem na ustawienia Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
diablo88xd
![]() |
Witam,
posiadam Ogniwo EKO Pellet 18 kW, od 17.12.2021 zasypuję go pelletem Olczyk, kupione 1050kg i jutro bądź po jutrze zostanie spalony, czyli wg moich obliczeń jakieś 20kg/dzień. Aktualnie kocioł po przez bufor 500l ogrzewa tylko CO mieszkanie 40m2. Budynek ocieplony, mieszkanie 1 piętro, pompa z regulacją przy rozdzielaczu w mieszkaniu, kocioł w ocieplonej kotłowni 6m od budynku, rury preizolowane wkopane w ziemię. Prosiłbym o rzut okiem na ustawienia kotła ponieważ instalator w najbliższym czasie jest nie dostępny, a system raczej go przerasta. Jaki pellet polecacie do zakupu teraz, myślałem nad LAVA, bądź BERLINEK mają energetyczność 5kWh/kg i 5,3kWh/kg Pozdrawiam
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Wg mnie za słabo dmuchasz w palnik, dołożyłbym po 5%. Bufor należy ładować wysoką temperaturą. Barlinek b.dobry, zainteresuj się też Fenixem. Przesyp zważony ?
|
|||
|
||||
diablo88xd
![]() |
Dmuchawę obniżyłem bo popiół miał spieki, ale zrobię jak proponujesz:
Temperatura zadana kotła 60 °C Dmuchawa dla mocy maksymalnej 60 % Dmuchawa dla mocy pośredniej 50 % Dmuchawa dla mocy minimalnej 40 % Przesyp nie zważony po zmianie paliwa, zaraz się dokształcę i podejdę do tego ![]() Dziękuję ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Trzeba to zrobić: Zaawansowane/Podajnik, 10min kręcenia, waga i będziesz wiedział. Wartość opałową wpisz 16,5. Możesz też zmienić histerezy, wyłączenia 3, załączenia 2. Moc min 4, pośrednia 10, max może być, choć z buforem dałbym ze 14, bo to stabilny układ.
|
|||
|
||||
diablo88xd
![]() |
Olczyk ma 16,5 ale zwiększyłem bo wydawało mi się, że za dużo go podaje patrząc na kolor komory spalania i popiół, ale być może to wina braku zważenia. Po 14 dokonam ważenia i zmienię ustawienia.
Proces ważenia wykonać w sposób: 1. Ściągnąć rurę z palnika i włożyć do pustego wiadra; 2. Włączyć na 10min pracę ręczną podajnika; 3. Zważyć ile pelletu nasypał w tym czasie. Dobrze myślę?? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
W instrukcji jest ta procedura dokładnie opisana kliknij
|
|||
|
||||
radek-ka
![]() |
Nie musisz ręcznie sypać 10min, bo do tego jest opcja w zaawansowanych test podajnika
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Długo nabija. Źle Ci pisałem z mocami - tu trzeba dać max ze 24, min ze 16. Ma ładować szybko i długo stać.
|
|||
|
||||
diablo88xd
![]() |
verb napisał » 2022-02-07 12:01 Długo nabija. Źle Ci pisałem z mocami - tu trzeba dać max ze 24, min ze 16. Ma ładować szybko i długo stać. Zmieniłem: -Nadmuch; -Temp. kotła; -Histerezy; -Wydajność podajnika; -Kaloryczność paliwa; -Moce. Zerknij proszę okiem czy tak może być?? Z kilka h opróżnię popielnik, żeby za kilka dni widzieć efekt spalania. Dziękuję i pozdrawiam |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Zobaczymy jak będzie chodził. Nigdy nie masz problemu z rozpalaniem ? Jeśli się zdarzy, to dawkę z 16 zmień na 30.
|
|||
|
||||
diablo88xd
![]() |
Jak mi kiedyś brakło pelletu i wygasło mi to potem po napełnieniu podajnika to rzeczywiście ciężko odpalał, ale podczas normalnej pracy (wygaszenie/rozpalenie/grzenie) nie zauważyłem, chociaż właśnie teraz zerknąłem w aplikację to co najmniej 3min rozpalał
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Możesz ocenić płomień ? Powinien być jasny, ale nie jak kuźni, jasny ale dość łagodny, zwarty.
|
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Jak dasz kaloryczność 16.5Mj ustaw na 14kw i tylko moc max. Z wyższą mocą za dużo ucieka w komin. Niestety powierzchnia płaszcza ma tylko 1.8m2. Nadmuch spróbuj na 60%.
dodane 2022-02-07 18:32Lub ustaw kaloryczność na 18Mj i 16kw moc maksymalną. Wtedy palenisko będzie produkować jakieś 14.5kw czyli odpowiednio dla tego wymiennika. Będzie żarł 3.2kg/h. dodane 2022-02-07 18:40U mnie przy takich ustawieniach temperatura spalin osiąga ok 155st przed samym wygaszeniem zasilanie/powrót 85/65st. |
|||
|
||||
diablo88xd
![]() |
||||
|
||||
Michal86
![]() |
Katastrofa. Chłopie dlaczego Ty takie moce ustawiłeś. Przecież to palnik 20kw. Jeżeli dobrze przeważyłeś pellet i wprowadziłeś do sterownika wagę. To ustaw grzanie tylko z mocą max jeżeli masz bufor. Moc na 16kw, kaloryczność na 18Mj i nadmuch 60%.
dodane 2022-02-07 21:37Odpala Ci za pierwszym razem tak w ogóle. Na ten palnik z reguły potrzeba ok 100gram do rozpalenia czyli w Twoim wypadku dawka startowa powinna wynosić 43-45s. Najlepiej gdybyś podczas rozpalania zrobił fotkę pelletu na palniku czy dobrze zakrył zapalarke. |
|||
|
||||
diablo88xd
![]() |
Michal86 napisał » 2022-02-07 21:28 Katastrofa. Chłopie dlaczego Ty takie moce ustawiłeś. Przecież to palnik 20kw. Jeżeli dobrze przeważyłeś pellet i wprowadziłeś do sterownika wagę. To ustaw grzanie tylko z mocą max jeżeli masz bufor. Moc na 16kw, kaloryczność na 18Mj i nadmuch 60%. Sugerowałem się podpowiedziami @verb |
|||
|
||||
radek-ka
![]() |
Wymiennik do czyszczenia, taka gruba warstwa pyłu zwiększa zużycie pelletu
|
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Może myślał, że to kocioł 25.
dodane 2022-02-07 21:45 radek-ka napisał » 2022-02-07 21:39 Wymiennik do czyszczenia, taka gruba warstwa pyłu zwiększa zużycie pelletu Niech ustawi tak jak mu napisałem to będzie czyścił co pół tony. |
|||
|
||||
diablo88xd
![]() |
@Michal86 ustawienia wprowadziłem, rzucisz okiem czy dobrze?
Dziękuję ![]() |
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Jak podaje 3.2 kg i pracuje wentylator na 60% to powinni być ok. Z poziomu tel nie zobaczę Twoich wykresów niestety. Ogólnie przydałby się schemat instalacji, jak podłączony jest bufor, jak go ładujesz,
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||