Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  Pello v3.5  Wysokie spalanie? Prośba na rzut okiem na ustawienia Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2022-02-07 09:32
  diablo88xd Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
Witam,

posiadam Ogniwo EKO Pellet 18 kW, od 17.12.2021 zasypuję go pelletem Olczyk, kupione 1050kg i jutro bądź po jutrze zostanie spalony, czyli wg moich obliczeń jakieś 20kg/dzień. Aktualnie kocioł po przez bufor 500l ogrzewa tylko CO mieszkanie 40m2. Budynek ocieplony, mieszkanie 1 piętro, pompa z regulacją przy rozdzielaczu w mieszkaniu, kocioł w ocieplonej kotłowni 6m od budynku, rury preizolowane wkopane w ziemię.

Prosiłbym o rzut okiem na ustawienia kotła ponieważ instalator w najbliższym czasie jest nie dostępny, a system raczej go przerasta.

Jaki pellet polecacie do zakupu teraz, myślałem nad LAVA, bądź BERLINEK mają energetyczność 5kWh/kg i 5,3kWh/kg

Pozdrawiam    
2022-02-07 10:10
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Wg mnie za słabo dmuchasz w palnik, dołożyłbym po 5%. Bufor należy ładować wysoką temperaturą. Barlinek b.dobry, zainteresuj się też Fenixem. Przesyp zważony ?
2022-02-07 10:51
  diablo88xd Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
Dmuchawę obniżyłem bo popiół miał spieki, ale zrobię jak proponujesz:



Temperatura zadana kotła 60 °C

Dmuchawa dla mocy maksymalnej 60 %
Dmuchawa dla mocy pośredniej 50 %
Dmuchawa dla mocy minimalnej 40 %

Przesyp nie zważony po zmianie paliwa, zaraz się dokształcę i podejdę do tego

Dziękuję
2022-02-07 11:07
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Trzeba to zrobić: Zaawansowane/Podajnik, 10min kręcenia, waga i będziesz wiedział. Wartość opałową wpisz 16,5. Możesz też zmienić histerezy, wyłączenia 3, załączenia 2. Moc min 4, pośrednia 10, max może być, choć z buforem dałbym ze 14, bo to stabilny układ.
2022-02-07 11:18
  diablo88xd Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
Olczyk ma 16,5 ale zwiększyłem bo wydawało mi się, że za dużo go podaje patrząc na kolor komory spalania i popiół, ale być może to wina braku zważenia. Po 14 dokonam ważenia i zmienię ustawienia.

Proces ważenia wykonać w sposób:
1. Ściągnąć rurę z palnika i włożyć do pustego wiadra;
2. Włączyć na 10min pracę ręczną podajnika;
3. Zważyć ile pelletu nasypał w tym czasie.

Dobrze myślę??
2022-02-07 11:26
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
W instrukcji jest ta procedura dokładnie opisana kliknij
2022-02-07 11:26
  radek-ka Posts: 160 Ostrzeżenie: 0
Nie musisz ręcznie sypać 10min, bo do tego jest opcja w zaawansowanych test podajnika
2022-02-07 12:01
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Długo nabija. Źle Ci pisałem z mocami - tu trzeba dać max ze 24, min ze 16. Ma ładować szybko i długo stać.
2022-02-07 17:35
  diablo88xd Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2022-02-07 12:01
Długo nabija. Źle Ci pisałem z mocami - tu trzeba dać max ze 24, min ze 16. Ma ładować szybko i długo stać.



Zmieniłem:
-Nadmuch;
-Temp. kotła;
-Histerezy;
-Wydajność podajnika;
-Kaloryczność paliwa;
-Moce.

Zerknij proszę okiem czy tak może być??
Z kilka h opróżnię popielnik, żeby za kilka dni widzieć efekt spalania.

Dziękuję i pozdrawiam
2022-02-07 17:44
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Zobaczymy jak będzie chodził. Nigdy nie masz problemu z rozpalaniem ? Jeśli się zdarzy, to dawkę z 16 zmień na 30.
2022-02-07 17:53
  diablo88xd Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
Jak mi kiedyś brakło pelletu i wygasło mi to potem po napełnieniu podajnika to rzeczywiście ciężko odpalał, ale podczas normalnej pracy (wygaszenie/rozpalenie/grzenie) nie zauważyłem, chociaż właśnie teraz zerknąłem w aplikację to co najmniej 3min rozpalał
2022-02-07 18:01
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Możesz ocenić płomień ? Powinien być jasny, ale nie jak kuźni, jasny ale dość łagodny, zwarty.
2022-02-07 18:40
  Michal86 Posts: 206 Ostrzeżenie: 0
Jak dasz kaloryczność 16.5Mj ustaw na 14kw i tylko moc max. Z wyższą mocą za dużo ucieka w komin. Niestety powierzchnia płaszcza ma tylko 1.8m2. Nadmuch spróbuj na 60%.
dodane 2022-02-07 18:32Lub ustaw kaloryczność na 18Mj i 16kw moc maksymalną. Wtedy palenisko będzie produkować jakieś 14.5kw czyli odpowiednio dla tego wymiennika. Będzie żarł 3.2kg/h.
dodane 2022-02-07 18:40U mnie przy takich ustawieniach temperatura spalin osiąga ok 155st przed samym wygaszeniem zasilanie/powrót 85/65st.
2022-02-07 21:12
  diablo88xd Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2022-02-07 18:01
Możesz ocenić płomień ? Powinien być jasny, ale nie jak kuźni, jasny ale dość łagodny, zwarty.



Poniżej foty płomienia


[url=https://drive.google.com/file/d/1__QpVk5urcB_DsGnJkQtCoM8ZIBKoXAy/view?usp=sharing]1

2

3



Dodam, że podczas grzania bardzo dużo pelletu sypał.
2022-02-07 21:37
  Michal86 Posts: 206 Ostrzeżenie: 0
Katastrofa. Chłopie dlaczego Ty takie moce ustawiłeś. Przecież to palnik 20kw. Jeżeli dobrze przeważyłeś pellet i wprowadziłeś do sterownika wagę. To ustaw grzanie tylko z mocą max jeżeli masz bufor. Moc na 16kw, kaloryczność na 18Mj i nadmuch 60%.
dodane 2022-02-07 21:37Odpala Ci za pierwszym razem tak w ogóle. Na ten palnik z reguły potrzeba ok 100gram do rozpalenia czyli w Twoim wypadku dawka startowa powinna wynosić 43-45s. Najlepiej gdybyś podczas rozpalania zrobił fotkę pelletu na palniku czy dobrze zakrył zapalarke.
2022-02-07 21:37
  diablo88xd Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
Michal86 napisał » 2022-02-07 21:28
Katastrofa. Chłopie dlaczego Ty takie moce ustawiłeś. Przecież to palnik 20kw. Jeżeli dobrze przeważyłeś pellet i wprowadziłeś do sterownika wagę. To ustaw grzanie tylko z mocą max jeżeli masz bufor. Moc na 16kw, kaloryczność na 18Mj i nadmuch 60%.



Sugerowałem się podpowiedziami @verb
2022-02-07 21:39
  radek-ka Posts: 160 Ostrzeżenie: 0
Wymiennik do czyszczenia, taka gruba warstwa pyłu zwiększa zużycie pelletu
2022-02-07 21:45
  Michal86 Posts: 206 Ostrzeżenie: 0
Może myślał, że to kocioł 25.
dodane 2022-02-07 21:45
radek-ka napisał » 2022-02-07 21:39
Wymiennik do czyszczenia, taka gruba warstwa pyłu zwiększa zużycie pelletu

Niech ustawi tak jak mu napisałem to będzie czyścił co pół tony.
2022-02-07 21:56
  diablo88xd Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
@Michal86 ustawienia wprowadziłem, rzucisz okiem czy dobrze?

Dziękuję
2022-02-08 02:07
  Michal86 Posts: 206 Ostrzeżenie: 0
Jak podaje 3.2 kg i pracuje wentylator na 60% to powinni być ok. Z poziomu tel nie zobaczę Twoich wykresów niestety. Ogólnie przydałby się schemat instalacji, jak podłączony jest bufor, jak go ładujesz,
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: