Forum eCoal.pl v3.5 Sklep PGG i dostępność opału Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 54Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
gmaj22
|
Otwieram "panel dyskusyjny" na wzór tego z innego forum. Po za tym w temacie nt. ekogroszku na sezon 2021/22 założonym przez @leON22, dyskusja ostatnio kręci się wokół PGG
Nie chodzi o to, aby powielać w nieskończoność te same pytania, ale by osoby, którym udało się w końcu kupić opał, podzieliły się informacjami z tymi, którzy wciąż bezskutecznie usiłują to zrobić. Jak wiadomo wśród kupujących wiekszość kupuje dla siebie lub z potrzeby serca dla znajomych. Jak pokazują ogłoszenia na olx, nie brakuje też takich, co na tym chcą zarobić. Niektórzy też pewnie robią to dla "sportu" - traktując jako rodzaj gry zręcznościowej Fakt, że procedura zakupu jest daleka od normalności.... |
|||
|
||||
mariuszlol23
|
Ja mam od 2 tyg dodane do koszyka, ale odechciało mi się polować. Czekam, aż nastąpi normalność. Liczę, że to będzie wiosna hehe
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Właśnie z tego powodu że ktoś kupuje zapas opału na kolejne lata PGG wymyśliło taką politykę sprzedażową. Każdy normalny sklep jeśli widzi że jest popyt pisze że wszystkie zakupy dokonane i opłacone zostaną wysłane. Jednak czas ten może zostać wydłużony nawet do 30 dni. Tym sposobem strona www. działa poprawnie, rynek ma czas by się nasycić i kasa... zostanie wpompowana do firmy praktycznie od razu. A tak wstawaj o 6:00 aby ktoś w sklepie pykał po 2-5t co kilka godzin a później towaru brak. Opinia o PGG jaka jest każdy widzi, i a to że mają taniego greenpala cóż z tego jeśli nie jest on dostępny. Trochę jak kiedyś FSO sprzedawało malucha tanio jednak takiej opcji nie można było kupić. |
|||
|
||||
rj1972
|
Jeśli ktoś ma znajomych górników to na teraz niech lepiej szuka możliwości odkupienia kartek. Jeśli ktoś ma znajomych rolników to niech teraz skupuje owies - podobno też się pali. Jeśli ktoś ma znajomych leśników to niech kupuje drewno i montuje dodatkowy ruszt. Jeśli ktoś nie ma znajomych to ma problem no chyba że 1300 - 1600 zł/tonę opału. Najlepiej chyba dzisiaj mają się ci którzy nie zaufali tematyce ekologii i jakiemuś komfortowi i nie wymienili "kopcióchów". Taki gorzki żarcik ek dodane 2022-01-28 20:04PS. Niezawodnych "kopciuchów" ek dodane 2022-01-28 20:07PS2. Ostatnio widuję promocje za 800-900 zł/500kg dodane 2022-01-28 20:08PS3. Może delikatnie zjechałem z tematyki PGG dodane 2022-01-28 20:10PS4. |
|||
|
||||
marena
|
||||
|
||||
rj1972
|
Podobno w tym roku kopalnia Ziemowit buduje kolejną linię produkcyjną ekogroszek.
|
|||
|
||||
gmaj22
|
"wszystkie zakupy dokonane i opłacone zostaną wysłane. Jednak czas ten może zostać wydłużony nawet do 30 dni. "
To już do 30 dni jest? Ostatnio jak patrzyłem, było do 14 dni. |
|||
|
||||
faron4
|
hehe
Widać, że sklep pgg to temat tak duży, że zasłużył na własny wątek. Z mojej strony napiszę, że sporo poczytałem na temat tego sklepu na jednym z forów w necie. Idało mi sie kupić węgiel już 2. dnia polowania. Mieszkam niedaleko kopalni a węgiel kupuję przez neta , takie dzikie czasy. |
|||
|
||||
faron4
|
Zdajesz sobie sprawę, że węgiel z czasem traci kaloryczność?
|
|||
|
||||
gwarek
|
Witam.
Dlatego właśnie w PGG powinni zrobić limi na rok na jeden adres. Nie jestem za czasami komunizmu i własności państwowej no ale to jest przesada. Każdy chce mieć w domu ciepło ale nie kosztem 1600zł za tonę. Potem widzę na OLX groszek z PGG i interes jak za czasów PRL-u. Oczywiście kopalnia która wydobywa tysiące ton a w swoim sklepie nie umie wystawić paliwa to jest szok. Kupiłem opał za dużo drożej niż w PGG i wkurzam się na taki stan rzeczy. Jeden ma opał na kilka lat z PGG a drugi musi marznać. Do nikogo tu nie piję ale ten stan rzeczy musi się zmienić. Pozdrawiam. |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
Mixokret
|
||||
|
||||
anaana
|
Karlik najgorszy jakim paliłem 🤣👍
Cena jednak robi swoje. |
|||
|
||||
adzik
|
||||
|
||||
leON22
|
Z Karlikem wystartuję dopiero jutro , gruntowne czyszczenie palnika po przepalonych 2t opału ( Karlik od 31.08.2021 - 05.12.2021 potem Varmo Premium do 04.02.2022r ) i ogień
|
|||
|
||||
Mixokret
|
Ja zacząłem palić Karlikiem, wcześniej paliłem Skarbkiem już widzę że jest o wiele więcej popiołu w porównaniu do Skarbka, pojawia się dużo kawałków przepalonych które w łatwy sposób można rozkruszyć palcami. Testuję teraz nowe nastawy dla spalania grupowego tj. moc min = 12kW, moc max = 12kW dmuchawa 32%. Na histogramie nieźle wygląda, zobaczymy jak na palniku i w popielniku. Jak wróce do domu to dam znać.
|
|||
|
||||
leON22
|
Masz inny kocioł i instalację, tak że nie ma co porównywać . Parametry spalania na pewno będziemy mieć różne 😉
|
|||
|
||||
gmaj22
|
@Mixokret " dla spalania grupowego tj. moc min = 12kW, moc max = 12kW "
O ile mnie matematyka nie myli, to przy 4 podaniach bedziesz miał około 9,5 - 10 kW. |
|||
|
||||
mis_dj
|
||||
|
||||
leon
|
|
|||