Forum eCoal.pl v3.5 Różnice w kotłach typu M OEPM. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
gwarek
|
Witam. Prośba o fotkę palenisk w różnych M-kach. Dokładnie 16kw , 20kW i ilość żeberek w palenisku ( skręcanych razem ). Oczywiście są różnice w gabarytach ( ilość wody i zasobnik ). Dziękuję. Pozdrawiam. P.S. Kombinuje ze zmianą mocy kotła. |
|||
|
||||
STARZEC
|
||||
|
||||
MateoKoc
|
gwarek napisał » 2022-01-07 13:16 Dokładnie 16kw , 20kW M-ka ma 14kW, Plus+ ma 16kW. |
|||
|
||||
gwarek
|
||||
|
||||
pitaszek
|
||||
|
||||
bodziasty
|
||||
|
||||
gwarek
|
Witam. Chyba mam inny palnik ( mocowanie ślimaka ). U Ciebie @pitaszek ślimak lużno kręci się w korpusie i kończy się przed ostatnim odlewem paleniska. Tak to wygląda ze zdjęcia ( no chyba że jest inaczej to mnie popraw ). U mnie ślimak jest z obus stron osadzony w korpusie (na końcu wchodzi w ostatni element odlewu paleniska). Gdybym zrobił tak jak u Ciebie ślimak wtłoczy groszek pod blachę i ją podniesie do góry. Wrzucam cennik ślimaków ze sklepu ( różne długości ). Więc raczej rozkręce palenisko i wstawię krótszy ślimak. Pozdrawiam. |
|||
|
||||
Walter
|
pitaszek napisał » 2022-01-07 18:18
@gwarek Zmniejszenie mocy rozwiązałem wkładką - gdzieś na necie (lub tu na forum) podejrzałem. Drugi sezon sprawdza się świetnie, bałem się, że się przepali, ale daje radę Też się zastanawiam nad zamontowaniem czegoś takiego, ale z drugiej strony. Wydaje się dobry patent. Jeden segment mniej by mnie zadowalał. Te nowe Mki mają chinskie reduktory i silniki, silnik ma zamontowany przełącznik zmiany kierunku pracy. Z grubsza ogladalem u sąsiada. |
|||
|
||||
gwarek
|
||||
|
||||
anaana
|
||||
|
||||
gwarek
|
||||
|
||||
anaana
|
||||
|
||||
Olek85
|
bodziasty napisał » 2022-01-07 18:34 Ja do tej pory jej używam, i nawet moje zdjęcie wstawiłeś |
|||
|
||||
gwarek
|
Witam. Co do kanałów powietrznych w podajniku to dostałem patent od kolegi. Jak czyszczę kocioł to wybieram groszek z paleniska i odkurzam kanały. Dodatkowo przed zapaleniem kotła ustawiam nadmuch na 100% na kilka minut. Widać wtedy jak pył wylatuje z kanałów i kopczyk jest od razu fajniejszy. Pozdrawiam. anaana napisał » 2022-01-08 15:15
|
|||
|
||||
bodziasty
|
Olek85 napisał » 2022-01-08 15:36 Ja do tej pory jej używam, i nawet moje zdjęcie wstawiłeś Bo po nowym ładzie na forum tylko to znalazłem a było tego dużo modyfikacji palnika |
|||
|
||||
leON22
|
gwarek napisał » 2022-01-08 16:37 Witam. Co do kanałów powietrznych w podajniku to dostałem patent od kolegi. Jak czyszczę kocioł to wybieram groszek z paleniska i odkurzam kanały. Dodatkowo przed zapaleniem kotła ustawiam nadmuch na 100% na kilka minut. Widać wtedy jak pył wylatuje z kanałów i kopczyk jest od razu fajniejszy. Pozdrawiam. anaana napisał » 2022-01-08 15:15 dodane 2022-01-09 20:22Mam jeszcze inny patent W moim OEP16kW odkręcam dmuchawę w ramach konserwacji i w dedykowany dla niej otwór w podajniku, wkładam wąż mojego odkurzacza do popiołu i zasysam zgromadzony syf w kierunku palnika . Oczywiście sposób @gwarek z dmuchawą na 100% również polecam . Nie wspomnę o mechanicznym udrażnianiu otworów palnika |
|||
|
||||
gwarek
|
dodane 2022-01-09 20:22Mam jeszcze inny patent W moim OEP16kW odkręcam dmuchawę w ramach konserwacji i w dedykowany dla niej otwór w podajniku, wkładam wąż mojego odkurzacza do popiołu i zasysam zgromadzony syf w kierunku palnika . Oczywiście sposób @gwarek z dmuchawą na 100% również polecam . Nie wspomnę o mechanicznym udrażnianiu otworów palnika leON22 a po odkręceniu dmuchawy widać w tym kanale zgromadzony popiół ??? Włąsciwei to jest pył bo kolor ma biały ... |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
|
gwarek napisał » 2022-01-08 15:04 W takim razie nie rozumiem dlaczego mając ECO PLUS M20 2018r mam taki sam palnik (tyle samo segmentów) co w/g zdjęcia jest w 26kw. Coś tu chyba nie tak z tymi zdjęciami. No chyba że u mnie pomylili sobie naklejki na piecu w co raczej wątpię. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Nic nie jest pomylone. Producenci stosują jeden palnik do kotłów różniących się wymiennikiem. To nie tak, że do swojego wrzucisz palnik 30kW i będziesz miał kocioł 30kW. Od dawna tu mówiono, że palniki w małych kotłach są za duże. Stąd przeróbki i kombinacje użytkowników.
|
|||
|
||||
gwarek
|
Witam. Może różnice w palenisku ( segmentach ) wynikacją też z różnic w latach produkcji. Wrzuciłem fotki te które dostałem od użytkowników tych kotłów. Moja fotka jest z OEPM 26kW rok produkcji 2021r. Pozdrawiam. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||