Forum eSterownik.pl Płomień Subskrybuj | ||||
|
||||
sebus2526
|
||||
|
||||
MateoKoc
|
sebus2526 napisał » 2021-12-30 21:26 Taki urok M-ki. Można w trybie ręcznym puścić dmuchawę na 100%, żeby przedmuchać kanały napowietrzające. Jak masz więcej czasu, to wypal cały węgiel z podajnika aż ogień zgaśnie. Usuń popiół i spieki z palnika, i spróbuj wyczyścić ręcznie te kanały. |
|||
|
||||
sebus2526
|
Dziękuję za pomoc!
|
|||
|
||||
Mateo139
|
Też mam M-ke kolego i ten sam problem. U mnie poprawia się jak prowadzę wyżej kopczyk .
|
|||
|
||||
Mixokret
|
Ja też mam podobny problem na palniku ekoenergia w kotle Defro pz 24kW. Podobnie jak u kolegi Mateo139 problem niweluje się przez utrzymanie kopczyka na retorcie. Jutro biorę się za czyszczenie kanałów nadmuchowych.
|
|||
|
||||
Luke
|
Jeszcze o tym nie wiecie ale to nic nie da. Tak to jest z tymi palnikami. Przed Wielką Czystką na forum dyskutowaliśmy o tym do tzw. urzygu.
|
|||
|
||||
Mateo139
|
Ja jeszcze kombinuje z zaklejaniem większej liczby otworów bliżej podajnika a mniejszej w stronę gdzie nie dopala. Na razie testuje sylikonem 1300*C. Może uda się polepszyć albo nie
|
|||
|
||||
Luke
|
Nie uda się. To nie kwestia nadmuchu tylko sposobu w jaki węgiel uklada sie w palniku. Uwierz.
|
|||
|
||||
faco
|
No jak się nie uda ? Zmiana nadmuchu i podawania załatwia taki problem. Taki mam w mojej M20
Tez miałem go zazwyczaj z jednej strony ale przyjrzałem się problemowi i korekta jednego problemu działa na inne problemy Oczywiście węgiel Marcel. Samym powietrzem nie napalimy więc trzeba palnikowi dać węgla i odpowiedni nadmuch i płomień jest tam gdzie powinien być. |
|||
|
||||
MateoKoc
|
||||
|
||||
sebus2526
|
Dużo osób pisalo że płomień ma z jednej strony. Jak to wyrównałeś? Tylko korekta dmuchawy i podawaniem?
|
|||
|
||||
karoka65
|
Mixokret napisał » 2022-01-28 19:31 Ja też mam podobny problem na palniku ekoenergia w kotle Defro pz 24kW. Podobnie jak u kolegi Mateo139 problem niweluje się przez utrzymanie kopczyka na retorcie. Jutro biorę się za czyszczenie kanałów nadmuchowych. Masz dyszę standardową z nacięciami czy wierconą? przy tej z nacięciami nie wiele nawojujesz jedynie przeklejenie dyszy żeby pod nią nie dmuchało. |
|||
|
||||
faco
|
Nakładka która mi pomaga spalić węgiel Marcela na popiół jak z papierosa. Tez miałem płomień ciągle z jednej strony ale odpowiednio podany węgiel i nadmuch przeniósł go na środek. Każdy patrzy oszczędności więc zjeżdża się z podawania węgla. Trzeba dać palnikowi węgla aby był na całej powierzchni a nie tylko od strony wejścia ślimaka do palnika. I mniejszy nadmuch co nie powoduje szybkiego wypalenia. Takim ze sposobem dostałem płomień z boku na środek. Do tego nadstawka powoduje dłuższe utrzymywaniu popiołu na palniku a więc ma się gdzie trzymać żar. Oczywiście czasy trzeba tak ustawić aby nadstawki nie przesypywało ani kopczyk nie był za niski, trochę to trwa ale w końcu się udaje. dodane 2022-11-29 22:43Za pomysłem @Belzebuba przerobiłem swoją nasadkę aby paliła w centrum uwagi, czyli na środku palnika. Za jedną modyfikacją mniej węgla w koronie i cały się pali oraz płomień tam gdzie ma być. Testy trwają. |
|||