Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Ogniwo eko plus Subskrybuj
2021-12-19 12:17
  Magdalena1166 Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Witam czy ktoś  z was pali w kotle 5 klasy tak jak w zasypowym?
2021-12-19 13:51
  MateoKoc Posts: 369 Ostrzeżenie: 0
Magdalena1166 napisał » 2021-12-19 12:17
Witam czy ktoś  z was pali w kotle 5 klasy tak jak w zasypowym?

Jak palić w kotle 5 klasa, jak w zasypowym skoro nie ma rusztu awaryjnego
Przeróbka kotła
2021-12-19 14:28
  gwarek Posts: 150 Ostrzeżenie: 0

Witam.
Wiem o co ci chodzi.
Były kotły do których "do ręki" dostałeś reszt awaryjny którego oficialnie nie było.
Znajomy tylko raz zapalił drewnem na takim awaryjnym.
Mówił że doczyścić kotła się nie dało ale sterownik normalnie pracował.
Jedynie co to odłączył silnik z podajnika.
Już widze te zawirowacze osmolone ....
Pozdrawiam.
2021-12-20 19:26
  pablo Posts: 580 Ostrzeżenie: 0
 Magdalena1166 -> a brzydko zapytam na "hu..." palić w kotle kat5  jak w śmieciuchu . Chciałaś palić czym się chce mogłaś kupic śmieciucha .To tak jak bym się zapytał mam mercedesa AMG czy mogę zalać go  surową ropą z kopalni która przeszła tylko przez separator.
2021-12-20 20:54
  marco755 Posts: 132 Ostrzeżenie: 0
Może chodzi o jakieś awaryjne potrzymanie jakiejś temperatury na wypadek braku prądu o którym straszą nas w mediach , jakaś kratka na retortę i od bidy dało by się zapalić jakimś drewnem . Może jak ktoś ma jeszcze starą instalację grawitacyjną to bez pompy się zagrzeje , zawór ustawić ręcznie , no nie wiem .
2021-12-20 20:59
  MateoKoc Posts: 369 Ostrzeżenie: 0
marco755 napisał » 2021-12-20 20:54
Może chodzi o jakieś awaryjne potrzymanie jakiejś temperatury na wypadek braku prądu o którym straszą nas w mediach , jakaś kratka na retortę i od bidy dało by się zapalić jakimś drewnem . Może jak ktoś ma jeszcze starą instalację grawitacyjną to bez pompy się zagrzeje , zawór ustawić ręcznie , no nie wiem .

Nie lepiej kupić UPS z czystym sinusem i akumulator AGM 100Ah
W 1000zł można się zamknąć. No może trochę więcej, bo ceny szaleją.
2021-12-20 21:25
  marco755 Posts: 132 Ostrzeżenie: 0
Ile pociągnie na takim akumulatorze w mroźniejsze dni ? , I to nie jest złośliwe pytanie .A jak brak prądu będzie trwał 2 , 3 dni ? , Może ta osoba mieszka na jakimś uboczu , tak naprawdę nie wiemy dlaczego coś takiego brane jest pod uwagę . 
2021-12-20 21:28
  pablo Posts: 580 Ostrzeżenie: 0
                         marco755 agregat + AVr 500 zł
2021-12-20 21:37
  marco755 Posts: 132 Ostrzeżenie: 0
Jak widać opcję są różne .
dodane 2021-12-20 21:37A , tak z ciekawości odpaliłem allegro tak na szybko , najtańszy agregat jakiś brandowany chinol 700 Zeta , coś lepszego ponad tysiąc i to grubo ponad .
2021-12-20 22:50
  pablo Posts: 580 Ostrzeżenie: 0
Agregat prądotwórczy Kraft&Dele KD109  -> kupiłem w marcu za 300 zł z transportem .................... ja pierd... teraz 1400 zł
2021-12-20 23:22
  MateoKoc Posts: 369 Ostrzeżenie: 0
marco755 napisał » 2021-12-20 21:25
Ile pociągnie na takim akumulatorze w mroźniejsze dni ? , I to nie jest złośliwe pytanie .A jak brak prądu będzie trwał 2 , 3 dni ? , Może ta osoba mieszka na jakimś uboczu , tak naprawdę nie wiemy dlaczego coś takiego brane jest pod uwagę . 


Kilka godzin. Na dłuższe przerwy trzeba kupić agregat.
2021-12-21 08:09
  gmaj22 Posts: 2213 Ostrzeżenie: 0
pablo napisał » 2021-12-20 22:50
Agregat prądotwórczy Kraft&Dele KD109  -> kupiłem w marcu za 300 zł z transportem .................... ja pierd... teraz 1400 zł

Jeszcze gnieniegdzie są po 315,-, tylko że "brak w magazynie" 
2021-12-21 08:37
  MateoKoc Posts: 369 Ostrzeżenie: 0
Zanim kupicie tani agregat, zapoznajcie się z tym materiałem:
https://youtu.be/GhZlpayQGHA

Ja bym się nie odważył na podłączenie takiego sprzętu do sterownika pieca. W ogóle jakiejkolwiek elektroniki.
2021-12-21 11:59
  DjMilax Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
Ja tam akurat brakiem prądu się nie boje , Agregat 8.8 KW przełączany przy braku zasilania z automatycznym rozruchem . co do palenia , jeśli masz ruszt awaryjny to i nawet węglem możesz palic ale czyszczenie kotła ( katastrofa)
2021-12-21 14:57
  faco Posts: 198 Ostrzeżenie: 0
DjMilax napisał » 2021-12-21 11:59
Ja tam akurat brakiem prądu się nie boje , Agregat 8.8 KW przełączany przy braku zasilania z automatycznym rozruchem . co do palenia , jeśli masz ruszt awaryjny to i nawet węglem możesz palic ale czyszczenie kotła ( katastrofa)



Ja się też nie boję w dzień idzie cały piec za free, zapasu w akumulatorach na 15-20 godzin ciągłej pracy. Noc przeżyje spokojnie a w dzień znów nabierze wigoru jak piec to tak samo akumulatory. I bynajmniej mi nic nie terkocze vel śmierdzi spalinami  
Users on-line: Dubak, Martines, piejar, tomo