Forum eCoal.pl v3.5 RBR 15 KW nie potrafi dogrzać domu Subskrybuj | ||||
|
||||
Macpol
|
Witam, mógłby mi ktoś powiedzieć czy te ustawienia, które obecnie zastosowałem będą w stanie dogrzać dom? Od 2 dni temperatura waha się między 19.5 stopnia a 20. Mam ustawioną temperature na 23. Dom 8x12m pietrowy z porothermu 44. W tym tygodniu przeszedłem z trybu eCoal na retortowy ręczny ponieważ za szybko podawał węgiel i nie dopalał go. Wegiel mam z Chwałowic. Prosze o podpowiedzi. Dzięki!
|
|||
|
||||
DjMilax
|
na takich ustawieniach moc palnika to ok 7kw więc na pewno nie dogrzeje . Spróbuj ustawienia :
Podawanie 5 przerwa 30 wiatr 36 moc palnika przy tych ustawieniach to ok 15.5 KW |
|||
|
||||
pitaszek
|
DjMilax napisał » 2021-12-14 13:52 na takich ustawieniach moc palnika to ok 7kw więc na pewno nie dogrzeje . Spróbuj ustawienia : Podawanie 5 przerwa 30 wiatr 36 moc palnika przy tych ustawieniach to ok 15.5 KW Nie neguję tylko pytam: skąd takie wyliczenia? 5/30 to tyle samo węgla co 6/36 A właśnie u Ciebie jest 6/36 i Twój kocioł pokazuje średnią 5,5kW Ja mam 5/35 i mi pokazuje 5,1kW (palę węglem ok. 25MJ) |
|||
|
||||
DjMilax
|
u mnie akurat takie nastawy bo teraz palę groszkiem 8mm-31.5mm
w google można znaleźć u pewnego pana kalkulator mocy palnika podajesz dane i cyk |
|||
|
||||
Macpol
|
DjMilax napisał » 2021-12-14 13:52 na takich ustawieniach moc palnika to ok 7kw więc na pewno nie dogrzeje . Spróbuj ustawienia : Podawanie 5 przerwa 30 wiatr 36 moc palnika przy tych ustawieniach to ok 15.5 KW Dzięki, zmieniłem ustawienia i dam znać wieczorem czy cos sie zmieniło. |
|||
|
||||
DjMilax
|
Patrząc na twój schemat zastanawia mnie czemu temp. powrotu jest wyższa niż zasilania . Sprawdź czujnik czy dobrze siedzi w kotle bo coś tu nie halo jest
|
|||
|
||||
Macpol
|
Dalem tak jak wyczytalem na forum: 10* mniej od temperatury zadanej
|
|||
|
||||
DjMilax
|
A czujnik siedzi w kotle czy "przyklejony do rury" ?
|
|||
|
||||
Dziadek78
|
Cześć.
Wyłącz regulator pogodowy zaworu 4d,lub zwiększ mu temperatury na krzywych. Zwiększ temperaturę za zaworem 4d,jeżeli wyłączysz regulator pogodowy. Dziwnie niska temperatura spalin, może czujnik do czyszczenia. |
|||
|
||||
Luke
|
Węgiel z Chwałowic to dno. Sprawia wielkie problemy. Dlatego retortowy e-coal sobie z nim nie radził. Na ręcznym nie będzie lepiej. Żeby to jakos spalić dodaj do węgla wapna. Trochę pomoże.
|
|||
|
||||
slawtaz
|
Luke napisał » 2021-12-15 11:38 Węgiel z Chwałowic to dno. Sprawia wielkie problemy. Dlatego retortowy e-coal sobie z nim nie radził. Na ręcznym nie będzie lepiej. Żeby to jakos spalić dodaj do węgla wapna. Trochę pomoże. Zakładam, że piszesz to w oparciu o własne doświadczenia. W przeciwieństwie do ciebie powiem tak, że do RBR-K + palnik Batory, Pieklorz z Chwałowic jest idealny, problemów z ustawieniem nie ma, w piecu czysto, spala się bardzo ładnie, jedyny minus to dość wysoka temp. podajnika, ale to wynika z tego, że on nie potrzebuje dużego nadmuchu. Palę nim od 5 lat, najpierw w automacie, potem na grupowym. |
|||
|
||||
juzo
|
Luke napisał » 2021-12-15 11:38 To wapno to jakieś konkretne, też mam trochę sadzy która mnie wkurza (węgiel jakiś importowany) i zastanawiam się czy nada sie np takie: WAPNO
Węgiel z Chwałowic to dno. Sprawia wielkie problemy. Dlatego retortowy e-coal sobie z nim nie radził. Na ręcznym nie będzie lepiej. Żeby to jakos spalić dodaj do węgla wapna. Trochę pomoże. |
|||
|
||||
marena
|
[quote author="juzo" i zastanawiam się czy nada sie np takie: nada się |
|||
|
||||
roman19
|
RBR 12 KW z Batorym 10 KW. Groszek 25 kj. Automat spala idealnie. Węgiel rozworkowany i suchy. Nie ma najmniejszych problemów z temperaturą w pomieszczeniach. Owszem temp podajnika troszkę wyższa, ale kocioł w środku budynku w ciepłym pomieszczeniu
|
|||
|
||||
karoka65
|
Bo jak pisałem a admin wykasował obecnie Chwałowice to jeden z najlepszych ekogroszków na rynku byle te chwałowice pochodziły z Chwałowic.
|
|||
|
||||
pablo
|
a ten Pan/Pani ma kaloryfery w domu w wystarczającej ilości ?
|
|||
|
||||
leON22
|
Pewnie tak, w ilości po jednym na pokój
|
|||
|
||||
pablo