Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  bruli.pl v3.5  Podłączenie regulatora temperatury Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
2021-12-12 21:43
  elvis02 Posts: 20 Ostrzeżenie: 0



Tu chyba powinno wyswietlac teraz temp wew
2021-12-12 22:15
  leON22 Posts: 5955 Ostrzeżenie: 3
Powinno dla oryginalnego przewodowego czujnika od ES KTY- 80/210 , ale mój stary termostat od kotła gazowego miał taki sam czujnik Philipsa Czy podłączyłeś ten Twój w dedykowane miejsce w sterowniku ?
2021-12-12 22:16
  pitaszek Posts: 100 Ostrzeżenie: 0

@ elvis02
Termostat zewnętrzny nie komunikuje się ze sterownikiem w ŻADEN SPOSÓB! Daje jedynie informację sterownikowi (poprzez zwarcie lub rozwarcie styków). Nie zostanie wyświetlona temperatura ani na panelu sterownika, ani w aplikacji mobilnej, ani na stronie www. Jedynie możesz odczytać temperaturę na wyświetlaczu termostatu. Działa on jako wyłącznik pompy CO (zatrzymuje pompę) po osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniu w którym został zamontowany. Jesteś użytkownikiem od 2018r, czy czytałeś instrukcję sterownika, którego jesteś posiadaczem? Jeżeli nie, to polecam. Znajdziesz tam informacje, które Cię interesują.
Lub jeszcze inaczej. NACIŚNIJ TUTAJ MYSZKĄ
Opcja szukaj nie parzy!
2021-12-12 22:25
  leON22 Posts: 5955 Ostrzeżenie: 3
Myślę @pitaszek , że nic dodać nic ująć 
2021-12-12 22:51
  elvis02 Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-12-12 22:15
Powinno dla oryginalnego przewodowego czujnika od ES KTY- 80/210 , ale mój stary termostat od kotła gazowego miał taki sam czujnik Philipsa Czy podłączyłeś ten Twój w dedykowane miejsce w sterowniku ?



Tak podpięty w odopowiednie miejsce
dodane 2021-12-12 22:48
pitaszek napisał » 2021-12-12 22:16

@ elvis02
Termostat zewnętrzny nie komunikuje się ze sterownikiem w ŻADEN SPOSÓB! Daje jedynie informację sterownikowi (poprzez zwarcie lub rozwarcie styków). Nie zostanie wyświetlona temperatura ani na panelu sterownika, ani w aplikacji mobilnej, ani na stronie www. Jedynie możesz odczytać temperaturę na wyświetlaczu termostatu. Działa on jako wyłącznik pompy CO (zatrzymuje pompę) po osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniu w którym został zamontowany. Jesteś użytkownikiem od 2018r, czy czytałeś instrukcję sterownika, którego jesteś posiadaczem? Jeżeli nie, to polecam. Znajdziesz tam informacje, które Cię interesują.
Lub jeszcze inaczej. NACIŚNIJ TUTAJ MYSZKĄ
Opcja szukaj nie parzy!



Tak jestem wlascicielem jednak do tej pory uzytkowalem go w prosty i podstawowy soosob. 
Rzecz w tym ze regulator w tej chwili nie steruje pompą w zaden sposob. 
Chyba ze zmienie w opcjach aplikacji miedzy czujnik temperatury a termostst zewnętrzny....
dodane 2021-12-12 22:51Czy jesli zmienie miejscami kabelki ON i COM  zmieni cos ????
2021-12-12 22:53
  leON22 Posts: 5955 Ostrzeżenie: 3
Właśnie widzę , że masz w ustawieniach tylko Pompa CO , powinno być Pompa CO + Reg.pokojowy / Typ Reg.Pokoj.-Termostat zew .
dodane 2021-12-12 22:53PS. Nic mi to nie mówi , powinieneś mieć to w instrukcji urządzenia , jak to podłączyć ale jak jest to wyjście beznapięciowe to chyba nie ma różnicy .
2021-12-12 23:01
  elvis02 Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-12-12 22:53
Właśnie widzę , że masz w ustawieniach tylko Pompa CO , powinno być Pompa CO + Reg.pokojowy / Typ Reg.Pokoj.-Termostat zew .
dodane 2021-12-12 22:53PS. Nic mi to nie mówi , powinieneś mieć to w instrukcji urządzenia , jak to podłączyć ale jak jest to wyjście beznapięciowe to chyba nie ma różnicy .


Mialem tak ustawione . Bez zmian.
dodane 2021-12-12 23:01Jak mam ustawione pompa co i reg. Pokoju to gdy ustawie przewodowy regulator temperatury pompa sie zalacza. Gdy cmienie na termostat zew. To pompa sie wylacza. Niestety sam regulstor temp. W pokoju nie steruje w zaden sposób samoczynnie pompa.
2021-12-12 23:09
  leON22 Posts: 5955 Ostrzeżenie: 3
Może zmień czas pracy pompy na 0 .Podnieś temp.wew. w tym termostacie na wyższą , może załapie albo do kpl. zrób restart sterownika może tego potrzebuje żeby załapać pewny Nie wiemy, co masz tam poustawiane w tym Salusie , sorki moje pomysły się skończyły , nie pomogę 
2021-12-13 00:31
  elvis02 Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-12-12 23:09
Może zmień czas pracy pompy na 0 .Podnieś temp.wew. w tym termostacie na wyższą , może załapie albo do kpl. zrób restart sterownika może tego potrzebuje żeby załapać pewny Nie wiemy, co masz tam poustawiane w tym Salusie , sorki moje pomysły się skończyły , nie pomogę 

Przestawione jak piszesz.Reset zrobiony. Bez zmian 
 W salucie mam . Manual 21 C zadana a jest w pomieszczeniu 23C . Pompa chodzi na okraglo.
2021-12-13 10:27
  pitaszek Posts: 100 Ostrzeżenie: 0

@elvis02
A niech tam... podpowiem ek
Sprawdź tu: KLIKNIJ MYSZKĄ
Strona 27, rozdział 4.3
Strona 28 tabela, pkt. 2
Strona 29 tabela, pkt. 8
Aby termostat zadziałał tak jak przewiduje producent sterownika (być może inaczej niż Ty sobie to wyobrażasz)
musisz doprowadzić zaznaczone ustawienia do właściwego stanu. 
Dodam, że w jednych z nich masz błąd.
2021-12-13 18:54
  elvis02 Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
Dziekuje za wszelka pomoc i porady. Temat ogarniety. Dziala.pytanie jak teraz ustawic prace pompy i przelewy w minutach ????
2021-12-13 18:59
  leON22 Posts: 5955 Ostrzeżenie: 3
Widzę, że dalej nie rozumiesz, teraz pompą steruje termostat. Jak temp.spadnie pompa się załączy, jak pomieszczenie osiągnie temp.zadaną, termostat ją wyłączy, tak to działa. 
2021-12-13 19:23
  pitaszek Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
Inie resetuj tak często sterownika: to nie Windows...   
dodane 2021-12-13 19:23
Dodałbym jeszcze: przejrzyj instrukcję kotła na temat temperatury minimalnego powrotu, ale pewnie świadomie utrzymujesz temp. powrotu na poziomie 29-32 stopni. A po użyciu termostatu pewnie się to jeszcze zmieni...
2021-12-13 23:44
  leON22 Posts: 5955 Ostrzeżenie: 3
Tak świadomie, jak moc dmuchawy w grupowym 60%   dla obu mocy min/max 16/20kW , a potem topią się Lodowce Grenlandii  Sory ale chyba @elvis02, nie czytał instrukcji sterownika, ani tematu o spalaniu grupowym 
2021-12-14 10:28
  elvis02 Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-12-13 23:44
Tak świadomie, jak moc dmuchawy w grupowym 60%   dla obu mocy min/max 16/20kW , a potem topią się Lodowce Grenlandii  Sory ale chyba @elvis02, nie czytał instrukcji sterownika, ani tematu o spalaniu grupowym 



to podpowiedz jak to ma byc poustawiane......pewnypewny
2021-12-14 13:03
  leON22 Posts: 5955 Ostrzeżenie: 3
Jesteś na forum od 4 lat i nie wiesz jak to ogarnąć ? Masakra jakaś 
2021-12-14 13:33
  pitaszek Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
I tu nie chodzi o to, że: "Tak jestem wlascicielem jednak do tej pory uzytkowalem go w prosty i podstawowy soosob."
Ostatnio jest wysyp użytkowników typu: daj, pokaż, powiedz, ustaw czy "hej leON22"...
O zwykłym "dziękuję" nie wspominam (nie wszystkie zarzuty są do Ciebie elvis02).
Czytając to forum można naprawdę poszerzyć swoją wiedzę i ze zrozumieniem podejść do kotła/sterownika.

@elvis02:
Rozwiązanie dostałeś: opcja "szukaj" jest bardzo skuteczna.
2021-12-14 14:26
  elvis02 Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-12-14 13:03
Jesteś na forum od 4 lat i nie wiesz jak to ogarnąć ? Masakra jakaś 



grzał  to grzał . nie zagłębiałem sie w ustawienia itp itd do tej pory. czy to przestępstwo ????? 
2021-12-14 17:06
  leON22 Posts: 5955 Ostrzeżenie: 3
Oczywiście że nie przestępstwo, grzej dalej  
2021-12-14 18:55
  mblazkie Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Kolejny raz się podłączę się pod temat z pytaniem czy włączenie krzywej grzania za zaworem 4D to dobre rozwiązanie? Posiadam moduł bezprzewodowy ale temperaturę za zaworem 4D mam ustawioną na sztywno wraz z temperaturą obniżoną.
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
Users on-line: ArturK, bDOR, czarzasty, Dan123, hansschultz, Jan727usz, mgmirek, mkdszlachta, Neuwirth, pavlo_gliwice, zgolab