Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  bruli.pl v3.5  Podłączenie regulatora temperatury Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2021-12-10 21:14
  elvis02 Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
witam. podpowie ktos jak to wpiac w sterownik bruli 3,5 ?????? 
jest to nadajnik do bezprzewodowego regulatora temp. w pokoju.
zdj modulu sterownika bruli i nadajnika
dodane 2021-12-10 21:14
2021-12-10 21:32
  Wiciu9 Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
Chyba odbiornik  ?
NO i COM  w sterowniku Twew.
W ustawieniach :  typ regulatora pokojowego termostat zewnętrzny
2021-12-10 22:02
  pitaszek Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
Salus rxrt520 jest odbiornikiem (chyba-nie posiadam). Współpracuje z nadajnikiem RT520TX. Należy go podłączyć do sterownika jako termostat zewnętrzny wg. schematu: SALUS
musisz doposażyć się w RT520TX. W dalszym ciągu będzie to "tylko" prymitywny termostat 0/1. 
2021-12-10 23:38
  elvis02 Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
Wiciu9 napisał » 2021-12-10 21:32
Chyba odbiornik  ?
NO i COM  w sterowniku Twew.
W ustawieniach :  typ regulatora pokojowego termostat zewnętrzny



Czy na pewno w sterowniku podlaczyc jako TWEW a w ustawieniach ustawic jako TZEW?????
I czy ma znaczenie w ktorym miejscu w TWEW wepne COM lub NO???
2021-12-11 07:03
  leON22 Posts: 6087 Ostrzeżenie: 3
Ludzie kupujecie jakieś termostaty , zamiast zamontować dołączone do kotła w kpl. przewodowe czujniki temp.wew. i zew albo zainwestować w zestaw bezprzewodowy . Chcecie widzieć jaką macie temp.wew . czy zew. kupcie sobie stację pogody , a do kotła ze sterownikiem eCoal montujcie to co zaleca producent ES .
2021-12-11 11:52
  elvis02 Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
ten termostat nie ma sluzyc tylko do pokazywania jaka jesty temp. tylko do regulowania temp w pomieszczeniach domu

https://allegro.pl/oferta/bezprzewodowy-regulator-temperatury-salus-rt520rf-11256128221
2021-12-11 15:07
  leON22 Posts: 6087 Ostrzeżenie: 3
No i co z tego wybulisz 300pln, a będzie działał jak dedykowane fabryczne czujniki przewodowe. Jeden plus że będziesz widział na nim temperaturę, a żeby to widzieć wystarczy sobie kupić zwykły termometr  
dodane 2021-12-11 15:07Za tą samą kasę kupisz w sklepie ES taki zestaw, który ma o wiele większe możliwości sterowania temperaturą, nie tylko on/off jak w przypadku termostatów.
Zestaw bezprzewodowy
2021-12-11 16:51
  elvis02 Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
A co to ten ES????
2021-12-11 16:58
  marena Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
sklepesterownik !
2021-12-11 17:08
  leON22 Posts: 6087 Ostrzeżenie: 3

elvis02 napisał » 2021-12-11 16:51
A co to ten ES????
Przecież na czerwono masz odnośnik do strony Sklepu ES. Firma Elektro System z Kutna, producent eSterownika i właściciel tego Forum  
dodane 2021-12-11 17:08PS. Właśnie takim ludziom wciskają termostaty. 
2021-12-11 19:19
  rj1972 Posts: 365 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-12-11 17:08

elvis02 napisał » 2021-12-11 16:51
A co to ten ES????
Przecież na czerwono masz odnośnik do strony Sklepu ES. Firma Elektro System z Kutna, producent eSterownika i właściciel tego Forum  
dodane 2021-12-11 17:08PS. Właśnie takim ludziom wciskają termostaty. 


2021-12-11 20:45
  elvis02 Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
nie jestem ekspertem od sterowników czy skrótów sklepowych, tylko zwykłym użytkownikiem pieca. jak chcesz to doradź co kupić, a nie się naśmiewasz i krytykujesz .....
jak nie PROBLEM napisz w czym jest lepszy ten Zestaw bezprzewodowy od tego który ja zakupiłem https://allegro.pl/oferta/bezprzewodowy-regulator-temperatury-salus-rt520rf-11256128221
2021-12-11 21:02
  leON22 Posts: 6087 Ostrzeżenie: 3
Jak termostat kupiony , to po sprawie  ale Ci napiszę żebyś miał jasność w temacie . Zestaw który zakupiłeś za całe 300PLN działa tylko i wyłącznie jako termostat , czyli włącz/wyłącz i jako termometr . Nie wiem czy wiesz jakie to niesie skutki w instalacji z kotłem na paliwo stałe ? Nie neguję tego rozwiązania , bo każdy ma prawo wyboru . Osobiście wolę grzać pomieszczenia ciągłą pracą pompy CO i odpowiednio dobraną temp.za zaworem 4D , która leci w obieg CO . Dodatkowo na podstawie dedykowanych czujników radiowych od firmy ES , mogę sobie ustawić krzywą grzania za zaworem 4D , która sama dobiera mi temp.za zaworem taką żeby w domu nie było , ani za ciepło ani za zimno , czyli w sam raz o programatorze który posiada nasz sterownik nie wspomnę . Pewnie jest jeszcze dużo wodotrysków , które posiada ale nie chce mi się o nich pisać , bo wyboru już dokonałeś . Pozdrawiam
2021-12-11 21:30
  elvis02 Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
po 1 mogę zwrócić termostat
po 2 mam zawór 3D a nie 4D ale nie wie czy to ma znaczenie i jest on manualny
po 3 o jakim programatorze w sterowniku mówisz . O tym gdzie można ustawić temp.obniżoną i zadaną.??? 
czy on dostosuje mi temp. np. w pomieszczeniu np 24C??
2021-12-11 21:57
  leON22 Posts: 6087 Ostrzeżenie: 3
1.Oczywiście możesz zwrócić. 
2.Jak zawór 3D to zależy gdzie jest zamontowana pompa CO za, czy przed nim? Na zawór można zamontować siłownik, żeby zautomatyzować instalację, w końcu mamy XXI wiek
3.eSterownik ma kilka programatorów, które współpracują z czujnikami temp.wew.i zew ten o którym piszesz to prog.temp.wew. Następny to temp.za zaworem, można ustawić pogodówkę pracy kotła albo zaworu 4D w zależności od temp.zew  
2021-12-12 17:41
  elvis02 Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
podłączyłem ten cały moduł.
w ustawieniach mam:  obwody co1 - typ obwodu -pompa co + reg. pokojowy
typ regulatora pokojowego - termostat zewnętrzny

ustawiam temerature żądaną na termostacie 23 i mimo ze w pomieszczeniu mam 21 pompa mi sie nie załącza.
dopiero jak przelacze typ regulartora pokojowego na -przewodowy czujnik zewnetrzny pompa rusza
i z wyłaczeniem pompy jest podobnie. nie wyłącza pompy gdy żądana temp. jest osiągnięta. dopiero jak przełącze na termostat zewnętrzny pompa sie wyłącza
co jest nie tak?????
dodane 2021-12-12 17:41ew. jakiś nr kontaktowy zeby pogadac przez tel. bo wiadomo jak to z pisaniem....
2021-12-12 18:13
  leon Posts: 612 Ostrzeżenie: 0
Według mnie zle podpięty jest czujnik, sprawdz na pokrywie sterownika (gniazda czujników temp)
2021-12-12 18:19
  gmaj22 Posts: 2240 Ostrzeżenie: 0
Przecież ten Salus jest do kotłów gazowych opartych na protokole OpenTherm. Z eCoalem może działać jedynie jako zwykły termostat/programator temperatury tygodniowej.
Większość jego funkcji jest już w eCoalu,  innych natomiast nie będzie w stanie wykorzystać.
2021-12-12 21:17
  elvis02 Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
Czyli co ????nie bedzie to dzialac tak jak powinno ???? 
2021-12-12 21:25
  leON22 Posts: 6087 Ostrzeżenie: 3
Przecież Ci Grzesiu napisał, że będzie działać jako termostat on/off pompa CO. Nie wiem czy nie musisz tego programatora ustawić w sterowniku Obwody CO - Programator temp. wew. pewny
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: abrzezinka, Hajnel, jandomm, janjan, jlotecki, marka, Mataji, milosrohovsky, Mirek23, mirko14, mjurczak, pawell_1610, pedro13, Piecgrosz, Piwek, romkap, Staszek54321, ZbynekBezdek, zima