Forum bruli.pl v3.5 Podłączenie regulatora temperatury Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
elvis02
|
||||
|
||||
Wiciu9
|
Chyba odbiornik ?
NO i COM w sterowniku Twew. W ustawieniach : typ regulatora pokojowego termostat zewnętrzny |
|||
|
||||
pitaszek
|
Salus rxrt520 jest odbiornikiem (chyba-nie posiadam). Współpracuje z nadajnikiem RT520TX. Należy go podłączyć do sterownika jako termostat zewnętrzny wg. schematu: SALUS
musisz doposażyć się w RT520TX. W dalszym ciągu będzie to "tylko" prymitywny termostat 0/1. |
|||
|
||||
elvis02
|
Wiciu9 napisał » 2021-12-10 21:32 Chyba odbiornik ? NO i COM w sterowniku Twew. W ustawieniach : typ regulatora pokojowego termostat zewnętrzny Czy na pewno w sterowniku podlaczyc jako TWEW a w ustawieniach ustawic jako TZEW????? I czy ma znaczenie w ktorym miejscu w TWEW wepne COM lub NO??? |
|||
|
||||
leON22
|
Ludzie kupujecie jakieś termostaty , zamiast zamontować dołączone do kotła w kpl. przewodowe czujniki temp.wew. i zew albo zainwestować w zestaw bezprzewodowy . Chcecie widzieć jaką macie temp.wew . czy zew. kupcie sobie stację pogody , a do kotła ze sterownikiem eCoal montujcie to co zaleca producent ES .
|
|||
|
||||
elvis02
|
ten termostat nie ma sluzyc tylko do pokazywania jaka jesty temp. tylko do regulowania temp w pomieszczeniach domu
https://allegro.pl/oferta/bezprzewodowy-regulator-temperatury-salus-rt520rf-11256128221 |
|||
|
||||
leON22
|
No i co z tego wybulisz 300pln, a będzie działał jak dedykowane fabryczne czujniki przewodowe. Jeden plus że będziesz widział na nim temperaturę, a żeby to widzieć wystarczy sobie kupić zwykły termometr
dodane 2021-12-11 15:07Za tą samą kasę kupisz w sklepie ES taki zestaw, który ma o wiele większe możliwości sterowania temperaturą, nie tylko on/off jak w przypadku termostatów. Zestaw bezprzewodowy |
|||
|
||||
elvis02
|
A co to ten ES????
|
|||
|
||||
marena
|
sklepesterownik !
|
|||
|
||||
leON22
|
elvis02 napisał » 2021-12-11 16:51 Przecież na czerwono masz odnośnik do strony Sklepu ES. Firma Elektro System z Kutna, producent eSterownika i właściciel tego Forum A co to ten ES???? dodane 2021-12-11 17:08PS. Właśnie takim ludziom wciskają termostaty. |
|||
|
||||
rj1972
|
||||
|
||||
elvis02
|
nie jestem ekspertem od sterowników czy skrótów sklepowych, tylko zwykłym użytkownikiem pieca. jak chcesz to doradź co kupić, a nie się naśmiewasz i krytykujesz .....
jak nie PROBLEM napisz w czym jest lepszy ten Zestaw bezprzewodowy od tego który ja zakupiłem https://allegro.pl/oferta/bezprzewodowy-regulator-temperatury-salus-rt520rf-11256128221 |
|||
|
||||
leON22
|
Jak termostat kupiony , to po sprawie ale Ci napiszę żebyś miał jasność w temacie . Zestaw który zakupiłeś za całe 300PLN działa tylko i wyłącznie jako termostat , czyli włącz/wyłącz i jako termometr . Nie wiem czy wiesz jakie to niesie skutki w instalacji z kotłem na paliwo stałe ? Nie neguję tego rozwiązania , bo każdy ma prawo wyboru . Osobiście wolę grzać pomieszczenia ciągłą pracą pompy CO i odpowiednio dobraną temp.za zaworem 4D , która leci w obieg CO . Dodatkowo na podstawie dedykowanych czujników radiowych od firmy ES , mogę sobie ustawić krzywą grzania za zaworem 4D , która sama dobiera mi temp.za zaworem taką żeby w domu nie było , ani za ciepło ani za zimno , czyli w sam raz o programatorze który posiada nasz sterownik nie wspomnę . Pewnie jest jeszcze dużo wodotrysków , które posiada ale nie chce mi się o nich pisać , bo wyboru już dokonałeś . Pozdrawiam
|
|||
|
||||
elvis02
|
po 1 mogę zwrócić termostat
po 2 mam zawór 3D a nie 4D ale nie wie czy to ma znaczenie i jest on manualny po 3 o jakim programatorze w sterowniku mówisz . O tym gdzie można ustawić temp.obniżoną i zadaną.??? czy on dostosuje mi temp. np. w pomieszczeniu np 24C?? |
|||
|
||||
leON22
|
1.Oczywiście możesz zwrócić.
2.Jak zawór 3D to zależy gdzie jest zamontowana pompa CO za, czy przed nim? Na zawór można zamontować siłownik, żeby zautomatyzować instalację, w końcu mamy XXI wiek 3.eSterownik ma kilka programatorów, które współpracują z czujnikami temp.wew.i zew ten o którym piszesz to prog.temp.wew. Następny to temp.za zaworem, można ustawić pogodówkę pracy kotła albo zaworu 4D w zależności od temp.zew |
|||
|
||||
elvis02
|
podłączyłem ten cały moduł.
w ustawieniach mam: obwody co1 - typ obwodu -pompa co + reg. pokojowy typ regulatora pokojowego - termostat zewnętrzny ustawiam temerature żądaną na termostacie 23 i mimo ze w pomieszczeniu mam 21 pompa mi sie nie załącza. dopiero jak przelacze typ regulartora pokojowego na -przewodowy czujnik zewnetrzny pompa rusza i z wyłaczeniem pompy jest podobnie. nie wyłącza pompy gdy żądana temp. jest osiągnięta. dopiero jak przełącze na termostat zewnętrzny pompa sie wyłącza co jest nie tak????? dodane 2021-12-12 17:41ew. jakiś nr kontaktowy zeby pogadac przez tel. bo wiadomo jak to z pisaniem.... |
|||
|
||||
leon
|
Według mnie zle podpięty jest czujnik, sprawdz na pokrywie sterownika (gniazda czujników temp)
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Przecież ten Salus jest do kotłów gazowych opartych na protokole OpenTherm. Z eCoalem może działać jedynie jako zwykły termostat/programator temperatury tygodniowej.
Większość jego funkcji jest już w eCoalu, innych natomiast nie będzie w stanie wykorzystać. |
|||
|
||||
elvis02
|
Czyli co ????nie bedzie to dzialac tak jak powinno ????
|
|||
|
||||
leON22
|
Przecież Ci Grzesiu napisał, że będzie działać jako termostat on/off pompa CO. Nie wiem czy nie musisz tego programatora ustawić w sterowniku Obwody CO - Programator temp. wew. pewny
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||