Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eSterownik.pl  Ustawienie programatora temperatury wew Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
2021-12-11 08:30
  mnich Posts: 248 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
MateoKoc po aktualizacji oprogramowania w sterowniku należy usunąć pokój i czujnik doparować bezpośrednio do sterownika jako czujnik temperatury wewnętrznej CO1, z pozycji panela > menu > czujniki temperatury lub na stronie w zakładce rozszerzenia. Następnie typ regulatora pokojowego ustawiamy jako radiowy czujnik temperatury. 


Wersja: 1.1.35.0
Data: 2021-10-29

Opis zmian:
 * Dodano obsługę języka litewskiego na panelu LCD (eCoal)
 * Dodano obsługę nowych driverów dotykowych wyświetlacza LCD
 * Optymalizacja połączenia Ethernet
 * Poprawki drobnych błędów

UWAGA! Po aktualizacji sterownika do wersji 1.1.35.0 urządzenie będzię się łączyło do nowej usługi Zdalnego Dostepu. Wymaga to aktualziacji aplikacji na system Android i IOs. Więcej informacji na forum: LINK

Aktualizację można wykonać będąc zalogowanym na platformie eSterownik.pl. Należy wejść na sterownik a następnie kliknąć w ikonkę znajdującą się na górnym pasku. 
Po aktualizacji sterownika wymagana jest aktualizacja panela LCD. Po minucie bezczynności na ekranie wyświetlacza pojawi się monit o wymaganej aktualizacji panela. Proszę potwierdzić zielonym przyciskiem OK i poczekać na pobranie aktualizacji.

Jeśli wcześniej czujnik radiowy był sparowany do pokoju a pokój przypisany do obwodu COx jako czujnik pokojowy, należy w pierwszej kolejności usunąć pokój a dopiero później sparować czujnik ponownie przez panel LCD lub stronę eSterownik: Pokoje-Rozszerzenia

Wersja panela LCD dla sterownika eCoal: 2.0.1.15
Wersja panela LCD dla sterownika eCoal-B: 2.0.2.10
2021-12-11 09:10
  MateoKoc Posts: 379 Ostrzeżenie: 0
mnich napisał » 2021-12-11 08:30

Dzięki, ale ja to wiem. Po zakupie czujnika tak zrobiłem. Sterowanie działało, ale tylko dla temperatury normalnej. Bez względu na ustawienia programatora temp. wew.. I to jest problem, o który nam chodzi z użytkownikiem Graf. Nawet leON22 przyznał nam rację, że programator nie działa.
2021-12-11 09:27
  radek-ka Posts: 159 Ostrzeżenie: 0
A to nie przez tą ikonkę ręki temp się nie zmienia w programatorze?

2021-12-11 09:28
  MateoKoc Posts: 379 Ostrzeżenie: 0
radek-ka napisał » 2021-12-11 09:27
A to nie przez tą ikonkę ręki temp się nie zmienia w programatorze?

To jest do ręcznego zmieniania zadanej temperatury. Przecież jest napisane:

"Wybierz wartość temperatury zadanej dla wybranego obiegu CO. Zmiana będzie obowiązywała do momentu kolejnej zmiany ustawionej w programatorze, lub na wskazany czas (ikona rączki)"

edit.:
Sparowałem czujnik jeszcze raz i nadal jest tak samo. Zadana temperatura normalna, a w programatorze niska.
2021-12-11 09:30
  radek-ka Posts: 159 Ostrzeżenie: 0
Odznacz rączkę i zobaczymy
2021-12-11 09:36
  MateoKoc Posts: 379 Ostrzeżenie: 0
radek-ka napisał » 2021-12-11 09:30
Odznacz rączkę i zobaczymy

Trafiony-zatopiony
Dzięki, nie zauważyłem tej zaznaczonej rączki.


Przepraszam za zamieszanie, ale przynajmniej sprawa się wyjaśnił
a.
2021-12-11 13:24
  mblazkie Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Witam
Ja również się podłączę pod temat. I tak jak poprzednicy wcześniej również stwierdzam, że czujnik radiowy nie spełnia swojej funkcji tak jak powinien. Mam ustawione temperatury 19, 21 i 23 i cały czas oscyluje tylko i wyłącznie w obrębie tej środkowej (czyli 21). Na chwilę obecną używam czujnika do określenia temperatury w pomieszczeniu a temperaturą staram się sterować ustawiając ją za zaworem 4D. Mam nadzieję, że ktoś to rozwiąże i będzie działało tak jak ma działać.
2021-12-11 14:09
  MateoKoc Posts: 379 Ostrzeżenie: 0
mblazkie napisał » 2021-12-11 13:24
Witam
Ja również się podłączę pod temat. I tak jak poprzednicy wcześniej również stwierdzam, że czujnik radiowy nie spełnia swojej funkcji tak jak powinien. Mam ustawione temperatury 19, 21 i 23 i cały czas oscyluje tylko i wyłącznie w obrębie tej środkowej (czyli 21). Na chwilę obecną używam czujnika do określenia temperatury w pomieszczeniu a temperaturą staram się sterować ustawiając ją za zaworem 4D. Mam nadzieję, że ktoś to rozwiąże i będzie działało tak jak ma działać.


Widzę w twoim programatorze, że korzystasz z temperatur niskiej (19) i normalnej (21). Masz zbyt małą różnicę między temperaturą zadaną, a obniżoną za zaworem. 40 vs. 38 stopni. Przy takich ustawieniach, żeby wychłodzić pomieszczenie do 19 stopni, musiałbyś włączyć opcję: "Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia". Masz 21 stopni w pomieszczeniu, a chcesz 19 przy obniżonej temperaturze za zaworem 38 stopni. Nie ma szans, jak widać po wykresach, żeby temperatura spadła o 2 stopnie przy takim grzaniu.
2021-12-11 14:35
  mblazkie Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Czyli albo większa różnica pomiędzy temperaturą zadaną i obniżonej za zaworem 4D albo większa różnica między niską i normalną, dobrze to rozumiem? W jednym z wariantów więcej niż 2 stopnie różnicy.
2021-12-11 15:19
  MateoKoc Posts: 379 Ostrzeżenie: 0
mblazkie napisał » 2021-12-11 14:35
Czyli albo większa różnica pomiędzy temperaturą zadaną i obniżonej za zaworem 4D albo większa różnica między niską i normalną, dobrze to rozumiem? W jednym z wariantów więcej niż 2 stopnie różnicy.


Sterownik przełącza między zadaną (dogrzewanie pomieszczenia) za zaworem, a obniżoną (wychładzanie pomieszczenia). Logicznym jest, że jeżeli chcesz obniżyć temperaturę w pokoju o 2 stopnie, to nie możesz mieć zbyt wysokiej temperatury obniżonej za zaworem. No chyba, że włączysz opcję zatrzymania pompy po dogrzaniu.
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
Users on-line: Andrew30, ArekZal, Artur68, bozena, brandy, Dan123, hooki82, Mixokret, mmv133, rebuc