Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eSterownik.pl  Ustawienie programatora temperatury wew Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2021-12-04 17:34
  Graf Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam ,jestem nowym użytkownikiem pieca ogniwo 25 eko plus 
Chciałbym ustawic  programator wewnętrzny temp. Ustawilem sobie 3 temperatury, pozmieniałem  ułożyłem kafelki kolor zielony żółty zapisałem cały tydzien  . Natomiast piec nie reaguje na to co ustawione ciągle leci do  temperatury która jest ustawiona na żółto mimo o danej godzinie powinna wskoczyć zielona. Czy gdzieś musze coś przełączyć żeby grzał według programatora?
2021-12-04 17:43
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Podłącz ster do neta, ktoś zobaczy. Programator trzeba ustawić dla każdego dnia (jest opcja klonowania), może w tym rzecz.
2021-12-04 19:02
  Graf Posts: 5 Ostrzeżenie: 0


2021-12-04 20:45
  MateoKoc Posts: 409 Ostrzeżenie: 0
A co masz ustawione tu?

2021-12-05 01:25
  Graf Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
2021-12-05 02:18
  anaana Posts: 648 Ostrzeżenie: 0
Masz dwa wyjścia , obniżyć temperaturę za zaworem 4d tak żeby Ci nie przegrzewały pomieszczeń lub wyłączyć pompę za 4d po dogrzaniu pomieszczeń.



dodane 2021-12-05 02:18Taaak

2021-12-05 09:26
  Graf Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Tylko mój problem nie polega na przegrzewaniu, poporstu piec ciągle dąży do tej temperatury środkowej . Np mam w domu 17 c, ustawiony dana godzinę na niskie  na 18c to piec i tak kręci do tej środkowej temp z zdjęcia np 20,6 zawsze dąży do temp normalnej jeżeli ja zmienię to dąży do tej co ustawie,ale zawsze to środkowa temp normalna.Tak jakby programatora i temp obniżonej i komfortowej wgl nie brał pod uwage.Moze to gdzieś trzeba przełączyć? Żeby  działał według programatora? 
2021-12-05 09:32
  MateoKoc Posts: 409 Ostrzeżenie: 0
Coś mi nie pasuje.
Wrzuciłeś screena, na którym widać, że masz ustawioną temperaturę niską na tym samym poziomie, co normalną.

To jak to w końcu jest
2021-12-05 12:45
  Graf Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Tak ,bo sterować temperatura mogę tylko z pola temperatura normalna ,dlatego na ten moment ustawiłem taka sama jak niska żeby w domu było chłodniej.  On mi ciągle dąży do temperatury środkowej normalnej reszty pod uwagę nie bierze 
2021-12-06 20:49
  Dziadek78 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Cześć.
Moim zdaniem należy ustawić programator temperatury za zaworem.
Temperaturę obniżoną dałbym maksymalnie o 10 stopni niższą niż zadaną że względu na płynność pracy zaworu 4d.
Pozdr
2021-12-09 22:34
  MateoKoc Posts: 409 Ostrzeżenie: 0
Graf napisał » 2021-12-05 12:45
On mi ciągle dąży do temperatury środkowej normalnej reszty pod uwagę nie bierze 


Mam to samo. Kupiłem moduł RF z czujnikiem BT4. Sparowałem w rozszerzeniach.
Sterownik zachowuje się tak jak napisałeś. Interesuje go tylko temperatura "Normalna".
Z tego powodu wyłączyłem sterowanie temperaturą w pokoju.
2021-12-10 07:13
  leON22 Posts: 6176 Ostrzeżenie: 3
Panowie widzę , że czegoś nie rozumiecie . Przecież temp.wew. wynika z temp.za zaworem 4D . Im wyższa , tym temp.wew.również . Najlepiej dopasować za zaworem taką , która da odpowiednią dla Was temp.wew. ( komfort albo normalna ) , a potem ustawić z nim odpowiednią temp.obniżoną , żeby uzyskać właściwą temp.wew.temp.niższą ( normalna albo niska ) . Czy to jest Q... jasne  
2021-12-10 08:20
  MateoKoc Posts: 409 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-12-10 07:13


Skoro jest programator, to powinna się zmieniać zadana temperatura wewnętrzna, a się nie zmienia. Cały czas jest żółte kółko. Nie pojawia się niebieskie i czerwone.
Odpowiednia temperatura za zaworem, to już zadanie użytkownika, żeby piec dał radę dogrzać pokój do żądanej temperatury. Na przykład 45 zadana. 35 obniżona. Sterownik przełącza między nimi odpowiednio, aby uzyskać oczekiwany poziom: niski, normalny bądź komfortowy. Skoro tak to nie działa, to po co ten programator. Znaczy się działa, ale tylko dla temperatury "normalnej".

edit.:
Problem dotyczy zastosowania czujnika radiowego.
Inny użytkownik
 ma czujnik na kablu i u niego zmienia się zadana temperatura wewnętrzna według harmonogramu.
O to chodzi:
2021-12-10 15:41
  Graf Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Dokladnie mamy idetyczny problem. I tak samo to rozumiemy.  Tu niema problemu z dogrzaniem tylko z tym że ten programator to fikcja .
2021-12-10 18:11
  leON22 Posts: 6176 Ostrzeżenie: 3
Chyba się muszę z Wami zgodzić :ukłon Nie używam programatora temp.wew. u mnie w opcji pompa co +zawór 4D +reg.pokojowy, w ustawieniach zaworu 4D ustawiam temp.obniżoną np. 2st jak przegrzeje mi pomieszczenie powyżej zadanej temp.wew.24st, zawór obniża temp.za nim wynikającą z krzywej grzania o zadaną wartość i u mnie się to sprawdza
Programator temp.wew.działa tylko z opcją pompa co + zawór 4D ale wtedy nie widać temp.wew., można włączyć programator za zaworem 4D ale na jakiej podstawie ustawi on odpowiednio zadaną temp.wew.? Czegoś tu nie rozumiem, wychodzi na to, że ten programator i jego współpraca z czujnikiem radiowym to fikcja  Nie wiem jak to się ma do czujnika przewodowego 
dodane 2021-12-10 18:11PS. Może ktoś z programistów z ES wypowiedzieć się w tej kwestii  Z góry thx , pozdrawiam
2021-12-10 18:13
  MateoKoc Posts: 409 Ostrzeżenie: 0
W takim razie prosimy któregoś z Panów: Seba, PrzemekM, Mnich, marcinciesielski, ven o wyjaśnienie tej kwestii.
Jak aktywować programator temperatury wewnętrznej dla czujnika radiowego
2021-12-10 18:23
  Dziadek78 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Mam przewodowy czujnik temperatury wewnętrznej i w przypadku osiągnięcia temperatury zadanej na programatorze temp.wew. ,temperatura za zaworem 4d spada do swojej obniżonej wartości.
2021-12-10 18:31
  MateoKoc Posts: 409 Ostrzeżenie: 0
Dziadek78 napisał » 2021-12-10 18:23
Mam przewodowy czujnik temperatury wewnętrznej i w przypadku osiągnięcia temperatury zadanej na programatorze temp.wew. ,temperatura za zaworem 4d spada do swojej obniżonej wartości.

Nie o to nam chodzi, a o przełączanie zadanej temperatury wewnętrznej wg. programatora (screen przy czujniku kablowym):

2021-12-10 19:03
  Dziadek78 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
 Jak widać , u mnie ten programator działa.
dodane 2021-12-10 19:03
2021-12-10 20:00
  MateoKoc Posts: 409 Ostrzeżenie: 0
Dziadek78 napisał » 2021-12-10 19:03
 Jak widać , u mnie ten programator działa.
dodane 2021-12-10 19:03

Bo masz czujnik kablowy. Napisałem w jednym z wcześniejszych postów, że chodzi o czujnik radiowy.
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: Adam83, Ameno25, arkadioosz, Dejwid46, drewnianysklep, gnasiu, Kamil45, Konradholda, roman