Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Generator spalinowy bezpieczny dla pieca Subskrybuj | ||||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Hej,
czy ktoś z Was używa do awaryjnego zasilania pieca CO bezpośrednio generator spalinowy? Wiem, że muszę mieć czysty sinus, a spaliny w tej kwestii są chyba trudniejsze do znalezienia. Poza tym nie każdy opis w sieci mówi prawdę. Niby inwerterowe się nadają?
Opcja B to UPS 500W, do tego 120Ah akumulator i ewentualnie ten akumulator ładować prostownikiem zasilanym z generatora, ale to już się robi konstrukcja przekombinowana. Dlatego pytanie - ktoś ma konkretny egzemplarz, który nie robi problemów dla pieca CO? |
|||
|
||||
marena
![]() |
Witam,także byłbym zainteresowany powyższym tematem.
|
|||
|
||||
roman19
![]() |
Ups 500 w troszkę za mały, oczywiś jeżeli UPS to tylko pełna sinusoida. Mam na myśli kocioł z podajnikiem. Silnik podajnika w czasie rozruchu pobiera dużą większą moc. UPS można obciążyć ok 75 % mocy nominalnej. Nie można się sugerować mocą szczytową . Agregat dobry / najlepiej inwertorowy na miedzianym uzwojeniu z AVR kosztuje niestety drogo, Tanich zabawek szkoda zakładać. Może narobić więcej szkód jak korzyści.
|
|||
|
||||
darase
![]() |
||||
|
||||
Olek85
![]() |
Ja używam SmartUPS APC 700 z tym że mam do niego podlączone dodatkowo równolegle 8 akumulatorów żelowych 17Ah ( dwojkami bo ten ups ma aku 24V) w zupelności wystarcza przy dmuchawie 2 pompach i podajniku wskaźnik obciążeniapokazujeledwie polowe.
|
|||
|
||||
roman19
![]() |
Jastem w takcie realizacji zasilania awaryjnego ; 2 solart 305 w każdy, inwerter 24 v - 230 v, 2 akumulatory żelowe po 134 Ah każdy. W każym UPS -e podawana jest moc szczytowa. Czyli z 700 w zostanie ok 350w mocy ciągłej. Taki mały silniczek 90 watt w rozruchu może pobierać nawet 3 - krotność mocy znamionowej. Ze znanych tylko techtron podaje moc ciągłą, czyli 700 watt.. Zawsze kupujemy większy.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ja mam przetwornicę 3000W na sinusie i akumulator 100Ah. Piec + pompy + 2 lodówko - zamrażarki i jeszcze jest zapas mocy,
|
|||