Forum eCoal.pl v3.5 Ustawienia pompy Subskrybuj | ||||
|
||||
Sandokan
|
Takie pytanie: jak z Waszego doświadczenia najlepiej ustawić pompkę CO aby była najlepsza wydajność i odczuwalne efekty - na który bieg ? Mam elektroniczna i do wyboru 1 do 3 i automat. |
|||
|
||||
MateoKoc
|
U nas wszystkie trzy pompy (CO, CWU, ochrony powrotu) pracują na minimum i to wystarcza.
Każdy ma inną instalację. My mamy układ otwarty i jak zwiększymy wydatek pompy CO to słychać przepływ wody w rurach. |
|||
|
||||
Kdrabik
|
U mnie jedynie pompa C.O chodzi na 2 , pozostałe dwie na 1 biegu .
|
|||
|
||||
gwarek
|
Witam. Przed ustawieniem pompy trzeba porównać temperatury zasialnia obwodu i jego powrotu. Optymalny poziom to ok. 10 st. C ( oczywiście plus minus ). Więc jak masz na zasilaniu ok. 40 st. C to optymalnie na powrocie powinno być 30 st.C. Czyli ogrzewanie oddało 10st.C do budynku. Kręć tak mocą pompy aby coś takiego uzyskać. Wot i cała filozofia. |
|||
|
||||
krzynycz
|
Sandokan napisał » 2021-11-22 10:02 Takie pytanie: jak z Waszego doświadczenia najlepiej ustawić pompkę CO aby była najlepsza wydajność i odczuwalne efekty - na który bieg ? Mam elektroniczna i do wyboru 1 do 3 i automat. Pompy elektroniczne mają tryby automatyczne, które w założeniu mają samoczynnie dopasować swoją moc i przepływ do aktualnych warunków pracy, więc dla większości przypadków producenci zalecają właśnie ten tryb pracy. Nie wiem, jaki dokładnie masz model pompy, ale automaty pracują zasadniczo w dwóch trybach: proporcjonalnego ciśnienia (dla grzejników) lub stałego ciśnienia (dla podłogówki). Jeżeli na przykład masz instalację z grzejnikami, na których są pozakładane zawory termostatyczne, to tryb automatyczny proporcjonalno-ciśnieniowy jest w zasadzie "obowiązkowy" bo w sytuacji gdy dom będzie nagrzany i większość zaworów pozamyka się, przepływ i moc pompy powinien zostać ograniczony, aby nie tracić energii elektrycznej i przeciwdziałać ewentualnym świstom w instalacji. Natomiast gdy dom wychłodzi się i termostaty na grzejnikach pootwierają się moc pompy i przepływ powinny wzrosnąć, aby wszystkie grzejniki były odpowiednio dogrzane. Natomiast w przypadku podłogówki automat powinien pilnować, aby ciśnienie w układzie było stałe niezależnie od wymaganego przepływu, jeżeli nie trzeba "pchać" to pompa automatycznie ograniczy moc. |
|||
|
||||
leon
|
Sandokan Są różne instalacje i nie ma identycznej, są różne rurki w instalacji (grubość i przepustowość wody) Daj na 1 pompkę CO i zobaczysz czy wszystkie grzejniki dogrzewa. Czasami trzeba dać na max CO bo któryś grzejnik jest z dala od pionu czy listwy i na małym biegu pompy będzie nie dogrzany
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
To się kryzy rusza na powrotach, a nie pieprzy trzy po trzy. Ktoś tu napisał dobrze, jak termostaty to koniecznie auto, jak nie to wg potrzeb. Po co epopeję pisać. |
|||
|
||||
oxalis3
|
Verb w moim przypadku, kiedy nie miałem zaworów termostatycznych i kiedy je założyłem, a pompa została stara z 2 trybami pracy to i tak ciszej w instalacji było na stałym ciśnieniu. Tydzień temu założyłem chińczyka z 4 trybami pracy i tryb auto nie sprawdził się, bo on przecież działa w zakresie pracy dla ciśnienia proporcjonalnego. Teraz instalacja chodzi najlepiej na trybie stałych obrotów i pompa bierze sobie 6 W.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
OK.
|
|||