Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Montaż pompy cyrkulacyjnej ciepłej wody użytkowej, czy jest możliwość podpięcia do sterownika? Subskrybuj | ||||
|
||||
mariuszlol23
![]() |
Witam.
Będę montował w domu rodziców pompę do obiegu ciepłej wody. Kupiłem pompkę wilo i mam pytanie czy można ją podłączyć do sterownika pieca? I jeśli tak, czy jest w nim programator działania? Czy lepiej zainwestować w automatyczny włącznik do kontaktu jak do lampek w święta hehe :p
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
jest programator w sterowniku, musisz mieć wolne gniazdo pompy mieszającej które w opcjach sterownika ustawiasz jako zasilanie pompy cyrkulacyjnej.
|
|||
|
||||
mariuszlol23
![]() |
To nie mam, bo mam pompę mieszającą, do ochrony powrotu w tej chwili włączoną jako kotłową.
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
To może pomyśl. Skoro ustawiłeś mieszającą jako kotłową a to jest praca ciągła pompy to lepiej do tej mieszającej dokupić wtyczkę za 2 złote i wpiąć ją prosto w gniazdko a gniazdo pompy mieszającej sterownika wykorzystać do cyrkulacji wykorzystując programator ecoala?
|
|||
|
||||
mariuszlol23
![]() |
A widzisz, bardzo dobry pomysł hehe. Dzięki za pomoc 😀
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Albo jeszcze lepiej ... tą dodatkową pompę podłączyć do zwykłego termostatu i tam ustawić sobie dodatkową temperaturę. Taki termostat z kapilarą na rurę. |
|||