Forum eCoal.pl v3.5 Montaż pompy cyrkulacyjnej ciepłej wody użytkowej, czy jest możliwość podpięcia do sterownika? Subskrybuj | ||||
|
||||
mariuszlol23
|
Witam.
Będę montował w domu rodziców pompę do obiegu ciepłej wody. Kupiłem pompkę wilo i mam pytanie czy można ją podłączyć do sterownika pieca? I jeśli tak, czy jest w nim programator działania? Czy lepiej zainwestować w automatyczny włącznik do kontaktu jak do lampek w święta hehe :p
|
|||
|
||||
karoka65
|
jest programator w sterowniku, musisz mieć wolne gniazdo pompy mieszającej które w opcjach sterownika ustawiasz jako zasilanie pompy cyrkulacyjnej.
|
|||
|
||||
mariuszlol23
|
To nie mam, bo mam pompę mieszającą, do ochrony powrotu w tej chwili włączoną jako kotłową.
|
|||
|
||||
karoka65
|
To może pomyśl. Skoro ustawiłeś mieszającą jako kotłową a to jest praca ciągła pompy to lepiej do tej mieszającej dokupić wtyczkę za 2 złote i wpiąć ją prosto w gniazdko a gniazdo pompy mieszającej sterownika wykorzystać do cyrkulacji wykorzystując programator ecoala?
|
|||
|
||||
mariuszlol23
|
A widzisz, bardzo dobry pomysł hehe. Dzięki za pomoc 😀
|
|||
|
||||
gwarek
|
Albo jeszcze lepiej ... tą dodatkową pompę podłączyć do zwykłego termostatu i tam ustawić sobie dodatkową temperaturę. Taki termostat z kapilarą na rurę. |
|||