Forum eCoal.pl v3.5 Uzupełnianie paliwa w aplikacji Subskrybuj | ||||
|
||||
tomek1981
|
Witajcie. Mam takie pytanie. Otóż skonfigurowałem sobie poziom paliwa w zasobniku i bardzo fajnie to pokazuje, ale:
1) po wyłączeniu zasilania w piecu i ponownym włączeniu, poziom się resetuje i trzeba od nowa wpisać. 2) Wsypalem 120kg i aktualnie mam 87% ale jak dostępie np. 10 kg i kline że dosypalo 10 kg to i tak mi w aplikacji i na piecu pokaże że mam 100%, a na pewno nie jest 100% jak to rozwiązać? Dodam tylko że czas do opróżniania zasobnika wynosi ok 540 minut, a na minutę czasu pracy zabiera ok 206 g. Węgla
|
|||
|
||||
leON22
|
Ile byś nie dosypał np.1kg , jak dodasz zasyp w aplikacji , to sterownik zawsze traktuje go jako 100% , taki jego minus , że nie potrafi sobie tego przeliczyć i dodać do pozostałej ilości paliwa Czyli wychodzi , że współczynnik pracy Twojego podajnika to +/- 0,22kg/min ( 120kg : 0,22= 545min ) Na oko ciężko stwierdzić ile zostało w zasobniku , najlepiej zasypać od zera , od stanu jak widać już ślimak podajnika , ewentualnie zostawić z 5kg rezerwy na wypadek jakbyśmy zapomnieli zasypać , żeby nie zgasło
PS. Oczywiście można to obliczyć i odpowiednio dodać , ale to już wyższa matematyka , czyli równanie z jedną niewiadomą ( 120kg - 100% , a 87% to X , to x= 120x87:100= 104,4kg tyle Ci zostało w zasobniku , jak dodałeś 10kg to , będzie 114,4kg , czyli jak widzisz brakuje trochę do 120kg wg których wyliczyłeś współczynnik pracy podajnika ) żeby wszystko było OK , musisz teraz 114,4:0,22=474,5min i poprawić w zaawansowanych czas do opróżnienia zasobnika |
|||
|
||||
tomek1981
|
Dobra, dzięki za odpowiedź. Myślałem, że ja jakoś źle skonfigurowałem i dosypując to 10 czy 20 kg źle mi wylicza. Ale najlepiej będzie tak jak ty mówisz, zasypać do pełna i potem od nowa. Dzięki za odpowiedź
dodane 2021-11-15 13:12Jeszcze mam pytanie. Dlaczego po wyłączeniu pieca i ponownym włączeniu, wyświetla się komunikat, pusty zbiornik paliwa ? Mimo że jest paliwo cały czas. |
|||
|
||||
leON22
|
A jaki czas pracy podajnika wyświetla Ci kafek na schemacie albo w aplikacji?
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
tomek1981 napisał » 2021-11-15 13:12 Jeszcze mam pytanie. Dlaczego po wyłączeniu pieca i ponownym włączeniu, wyświetla się komunikat, pusty zbiornik paliwa ? Mimo że jest paliwo cały czas. Niestety sterownik nie pamięta stanu zasobnika po restarcie. |
|||
|
||||
leON22
|
Może pada bateria podtrzymującą pamięć w sterowniku?
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
leON22 napisał » 2021-11-15 13:27 Może pada bateria podtrzymującą pamięć w sterowniku? Mamy tegoroczny piec, montowany w czerwcu. Od początku tak jest, że po wyłączeniu zasilania, sterownik traci bieżący stan zasobnika. |
|||
|
||||
leON22
|
Ale przecież , to nie jest normalne zjawisko , może ES wypowie się w tej kwestii
dodane 2021-11-15 18:15PS. To, że ster nowy nie znaczy, że bateria jest OK Odgrzebałem kotleta -> TU ! |
|||
|
||||
PrzemekP
|
Sprawdzimy czy coś jest w logach. Bo rzeczywiście to wskazuje na uszkodzoną baterię |
|||
|
||||
MateoKoc
|
||||
|
||||
leON22
|
Bateria CR 1220 3V
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
tomek1981 napisał » 2021-11-15 13:12 Dlaczego po wyłączeniu pieca i ponownym włączeniu, wyświetla się komunikat, pusty zbiornik paliwa ? Mimo że jest paliwo cały czas. Proszę zrobić taki test. Odłaczyć sterownik od internetu i wyłaczyć na chwilę zasilanie. Po włączeniu proszę sprawdzić jaki jest czas ustawiony na sterowniku.Jeżeli bateria jest niesprawna - czas będzie nieprawidłowy. |
|||
|
||||
MateoKoc
|
leON22 napisał » 2021-11-15 22:44 Bateria CR 1220 3V PrzemekP napisał » 2021-11-16 11:16 tomek1981 napisał » 2021-11-15 13:12 Dlaczego po wyłączeniu pieca i ponownym włączeniu, wyświetla się komunikat, pusty zbiornik paliwa ? Mimo że jest paliwo cały czas. Proszę zrobić taki test. Odłaczyć sterownik od internetu i wyłaczyć na chwilę zasilanie. Po włączeniu proszę sprawdzić jaki jest czas ustawiony na sterowniku.Jeżeli bateria jest niesprawna - czas będzie nieprawidłowy. Bateria miała równe 0V. Udało mi się kupić nową i teraz pamięta godzinę i datę. Dzięki za pomoc. Ps. Taka rada dla producenta sterownika. Podczas produkcji można dać pod baterię kawałek folii, do usunięcia przy montażu kotła. Wtedy podczas magazynowania bateria nie będzie się rozładowywała. |
|||
|
||||
leON22
|
Czyli miałem nosa, że to bateria Trochę dziwne u mnie śmiga już 6 sezon. Jednak kiedyś wszystko było lepsze.
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
leON22 napisał » 2021-11-16 17:53 Czyli miałem nosa że bateria Widać doświadczenie. Gdyby nie pytanie użytkownika tomek1981, nadal bym żył w niewiedzy. Czytałem instrukcję, ale nie kojarzę tematu baterii. Teraz widzę, że jest naniesiona na schemat podłączenia okablowania, ale nic poza tym. Można by dodać alarm słabej baterii. |
|||