Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Absurdalne zachowanie sterownika po przełączeniu z trybu ręcznego na automatyczny Subskrybuj | ||||
|
||||
MateoKoc
![]() |
Mam pytanie do Panów z firmy Elektro-System s.c.
Mam sterownik Ecoal 3.5 i piec Ogniwo M 20kW. Po przełączeniu z trybu ręcznego (na przykład po czyszczeniu) na tryb automatyczny, sterownik zamyka zawór, który jest zamknięty. Nie mierzyłem stoperem, ale wyglądało, jakby zamykanie trwało przez pełny "Czas otwarcia zaworu". Sterownik wie, w jakiej pozycji jest zawór, więc nie powinien nic robić w tej sytuacji. Proszę o wyjaśnienie. Błąd czy zaplanowane działanie? |
|||
|
||||
seba
![]() |
Tak, za każdym razem po przejściu z trybu ręcznego jest wykonywana kalibracja zaworu 4D. Sterownik nie ma żadnego sygnału zwrotnego, który by go informował o położeniu zaworu dlatego jest to niezbędne aby ustalić położenie początkowe.
|
|||
|
||||
Rysiek15
![]() |
Prawdopodobnie po czyszczeniu miałeś na kotle temperaturę niższą niż temperaturę załączenia pomp, dlatego zawór 4D się zamykał. Sterownik nie dostaje informacji zwrotnej o stanie zaworu on nim tylko steruje żeby uzyskać zadaną temperaturę a jak go chce zamknąć całkowicie to robi to z czasem otwarcia zaworu jaki masz w ustawieniach bez względu na ile % był otwarty. |
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
seba napisał » 2021-11-01 19:07 Tak, za każdym razem po przejściu z trybu ręcznego jest wykonywana kalibracja zaworu 4D. Sterownik nie ma żadnego sygnału zwrotnego, który by go informował o położeniu zaworu dlatego jest to niezbędne aby ustalić położenie początkowe. Dziękuję za odpowiedź. Czyli sterownik nie pamięta, jakie było położenie zaworu przed przejściem z trybu automatycznego na ręczny. W takim razie wszystko w porządku. Sterownik po pełnym cyklu zamykania jest pewny, że zawór jest zamknięty i od tego momentu może wyznaczyć jego pozycję na podstawie czasów otwierania/zamykania. Rysiek15 napisał » 2021-11-01 19:16 Prawdopodobnie po czyszczeniu miałeś na kotle temperaturę niższą niż temperaturę załączenia pomp, dlatego zawór 4D się zamykał. Temperatura była o ponad 20 stopni wyższa niż temperatura załączenia pomp. |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Heyka. Potwierdzam takie działanie. Jak tylko zrobisz "ręczne sterowanie" albo wyłączysz sterownik to zawór zaczyna od "zera" i czeka w tej pozycji przez zadany czas w ustawieniach sterowniak ja mam np. 135 sekund. Pozdrawiam. |
|||