Forum eCoal.pl v3.5 Absurdalne zachowanie sterownika po przełączeniu z trybu ręcznego na automatyczny Subskrybuj | ||||
|
||||
MateoKoc
|
Mam pytanie do Panów z firmy Elektro-System s.c.
Mam sterownik Ecoal 3.5 i piec Ogniwo M 20kW. Po przełączeniu z trybu ręcznego (na przykład po czyszczeniu) na tryb automatyczny, sterownik zamyka zawór, który jest zamknięty. Nie mierzyłem stoperem, ale wyglądało, jakby zamykanie trwało przez pełny "Czas otwarcia zaworu". Sterownik wie, w jakiej pozycji jest zawór, więc nie powinien nic robić w tej sytuacji. Proszę o wyjaśnienie. Błąd czy zaplanowane działanie? |
|||
|
||||
seba
|
Tak, za każdym razem po przejściu z trybu ręcznego jest wykonywana kalibracja zaworu 4D. Sterownik nie ma żadnego sygnału zwrotnego, który by go informował o położeniu zaworu dlatego jest to niezbędne aby ustalić położenie początkowe.
|
|||
|
||||
Rysiek15
|
Prawdopodobnie po czyszczeniu miałeś na kotle temperaturę niższą niż temperaturę załączenia pomp, dlatego zawór 4D się zamykał. Sterownik nie dostaje informacji zwrotnej o stanie zaworu on nim tylko steruje żeby uzyskać zadaną temperaturę a jak go chce zamknąć całkowicie to robi to z czasem otwarcia zaworu jaki masz w ustawieniach bez względu na ile % był otwarty. |
|||
|
||||
MateoKoc
|
seba napisał » 2021-11-01 19:07 Tak, za każdym razem po przejściu z trybu ręcznego jest wykonywana kalibracja zaworu 4D. Sterownik nie ma żadnego sygnału zwrotnego, który by go informował o położeniu zaworu dlatego jest to niezbędne aby ustalić położenie początkowe. Dziękuję za odpowiedź. Czyli sterownik nie pamięta, jakie było położenie zaworu przed przejściem z trybu automatycznego na ręczny. W takim razie wszystko w porządku. Sterownik po pełnym cyklu zamykania jest pewny, że zawór jest zamknięty i od tego momentu może wyznaczyć jego pozycję na podstawie czasów otwierania/zamykania. Rysiek15 napisał » 2021-11-01 19:16 Prawdopodobnie po czyszczeniu miałeś na kotle temperaturę niższą niż temperaturę załączenia pomp, dlatego zawór 4D się zamykał. Temperatura była o ponad 20 stopni wyższa niż temperatura załączenia pomp. |
|||
|
||||
gwarek
|
Heyka. Potwierdzam takie działanie. Jak tylko zrobisz "ręczne sterowanie" albo wyłączysz sterownik to zawór zaczyna od "zera" i czeka w tej pozycji przez zadany czas w ustawieniach sterowniak ja mam np. 135 sekund. Pozdrawiam. |
|||