Forum eCoal.pl v3.5 Lutowanie miedzi. Subskrybuj | ||||
|
||||
simko1
|
Witam.Wiem że nie na temat ale wolę tu spytać niż na fa.....; bo tam to sami fachowcy , zresztą sami wiecie.Więc do rzeczy. Do instniejacej i pracującej instalacji CO wykonanej z miedzi i lutowanej potrzebuje wpiąć dodatkowy punkt. Najlepiej byłoby wstawić trójniki ale daleko do jakiegoś punktu gdzie można byłoby to rozkręcić. Znalazłem takie coś jak na zdjęciu i pomiędzy to wstawię trójnik(3xgz) i uszczelki z fibry lub gumowe.Dalej już pójdzie w pp.Robi ktoś z instalacjami? Sprawdzi się to. Bo fachowiec był i usłyszałem cenę to mnie przerosło, nie uważam że powiedział dużo bo wiem że też ma koszty, poprostu ja zarabiam za mało .Lutować będę pierwszy raz ale najpierw zrobię próby bo mam kupione specjalnie kilka złączek żeby popróbować.
Tu link do tej złączki https://allegro.pl/oferta/polsrubunek-do-lutu-18x1-2-8497632196 |
|||
|
||||
gmaj22
|
Jeśli złącze będzie dostępne ( niezatynkowane) a sam nie czujesz się na siłach, żeby pokutować, to zastosuj złącza kompresyjne do miedzi lub obejmy typu Gebo. Złącza Sharkbite są dość drogie i wymagają starannego przygotowania końcówki rury.
|
|||
|
||||
simko1
|
Więc tak zdjęcie po rozcięciu instalacji.
Zdjęcie po moim pierwszym lutowaniu. Oczywiście czekałem aż cała woda z instalacji spłynie żeby było suchutko w trakcie lutowania. Po lutowaniu zapałem wodę i o dziwo nic nie cieknie. Instalacja już pracuje kilka dni i jest ok. Zaoszczędzone - 200zł Satysfakcja że samemu się coś zrobiło - bezcenne Za resztę zapłaciłem kartą 🤣 |
|||
|
||||
leON22
|
Nie no szacun , sam bym tego lepiej nie zrobił
|
|||
|
||||
gwarek
|