Forum  Nowa usługa  Migracja na nową usługę Subskrybuj
First pagePrevious page4 / 4Next pageLast page
2022-01-19 16:35
  blaz13 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
PrzemekP napisał » 2022-01-19 12:54
blaz13 napisał » 2022-01-19 09:38

Dzień dobry,


Od czasu migracji nie pokazują mi się w aplikacji eSterownik.pl żadne statystyki ani wykresy.
Szukałem w ustawieniach aplikacji tych ustawień, o których Państwo napisaliście:

"- Po migracji nie pokazują się statystyki
Należy sprawdzić czy w zasypach jest wybrane paliwo. 
Należy sprawdzić czy jest wybrane domyślne paliwo - wykorzystywane przy zasypach z panelu.
Należy sprawdzić czy jest poprawnie wpisany współczynnik podawania"

ale nie byłem w stanie ich znaleźć. Jak rozwiązać ten problem?

Te dane nie są w ustawieniach aplikacji. 
Po zalogowaniu się do sterownika przez stronę WWW  jest opcja Statystyki 

Tam w zakładce zdarzenia dodaje się zakupy / zasypy.



OK, wszedłem w Zdarzenia, dodałem Zakup paliwa i Zasyp paliwa (jak na zdjęciu).

Czy od teraz będę już miał statystyki wyświetlane w aplikacji androidowej?
I czy od teraz będę już musiał po każdym zasypie wpisywać informacje o Zasypie paliwa z poziomu strony www? (nie wystarczy, że dodam ilość paliwa na panelu pieca?)



2022-01-19 17:47
  PrzemekP Posts: 1388 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Jeżeli przy zakupie zaznaczyłeś, że jest to domyślne paliwo, to wystarczy dodać z panelu (podając ilość węgla).
W momencie pojawienia się statystyk na www będą widoczne też w aplikacji. 
2022-01-20 12:48
  blaz13 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
PrzemekP napisał » 2022-01-19 17:47
Jeżeli przy zakupie zaznaczyłeś, że jest to domyślne paliwo, to wystarczy dodać z panelu (podając ilość węgla).

W momencie pojawienia się statystyk na www będą widoczne też w aplikacji. 



Niestety ale to nie działa. Wpisałem w Statystykach-->Zdarzeniach  "Zakup paliwa", zaznaczyłem, że jest to paliwo domyślne, następnie dosypałem 80kg węgla i dodalem to na panelu pieca, ale te dodanie z panelu nie zostało uwzględnione w Zdarzeniach... Wciąż też nie pokazują mi się żadne statystyki.
2022-01-20 14:24
  PrzemekP Posts: 1388 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
blaz13 napisał » 2022-01-20 12:48


Niestety ale to nie działa. Wpisałem w Statystykach-->Zdarzeniach  "Zakup paliwa", zaznaczyłem, że jest to paliwo domyślne, następnie dosypałem 80kg węgla i dodalem to na panelu pieca, ale te dodanie z panelu nie zostało uwzględnione w Zdarzeniach... Wciąż też nie pokazują mi się żadne statystyki.

Masz uszkodzoną kartę SD w sterowniku. Dlatego brakuje synchronizacji danych - również wykresów brakuje od 28 grudnia. 
Jeżeli masz możliwość: 
- wyciągnij kartę SD z sterownika

- zgraj zawartość na dysk komputera - o ile się da 
- sformatuj kartę SD (lub użyj nową)
- skopiuj wcześniej zgrane dane na kartę
- kartę włóż do sterownika
Oczywiście wszystkie operacje na sterowniku z wyłączonym zasilaniem (sterownik najbezpieczniej odłączyć od zasilania)
2022-01-20 16:42
  blaz13 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
PrzemekP napisał » 2022-01-20 14:24
blaz13 napisał » 2022-01-20 12:48


Niestety ale to nie działa. Wpisałem w Statystykach-->Zdarzeniach  "Zakup paliwa", zaznaczyłem, że jest to paliwo domyślne, następnie dosypałem 80kg węgla i dodalem to na panelu pieca, ale te dodanie z panelu nie zostało uwzględnione w Zdarzeniach... Wciąż też nie pokazują mi się żadne statystyki.

Masz uszkodzoną kartę SD w sterowniku. Dlatego brakuje synchronizacji danych - również wykresów brakuje od 28 grudnia. 
Jeżeli masz możliwość: 
- wyciągnij kartę SD z sterownika

- zgraj zawartość na dysk komputera - o ile się da 
- sformatuj kartę SD (lub użyj nową)
- skopiuj wcześniej zgrane dane na kartę
- kartę włóż do sterownika

Oczywiście wszystkie operacje na sterowniku z wyłączonym zasilaniem (sterownik najbezpieczniej odłączyć od zasilania)



Od początku użytkowania pieca (czyli  jakieś 4 sezony) na panelu wyświetla się komunikat "Błąd karty SD". Jednak przed migracją na nową usługę ten błąd nie uniemożliwiał wyświetlania Statystyk i Wykresów, więc po prostu go ignorowałem. Rozumiem, że po migracji ten błąd jest krytyczny, w tym sensie, że bez wymiany karty na nową nie będą mi się generowały Statystyki?


I druga sprawa - sterownik zabezpieczony tylną pokrywą zakręcaną na 4 śruby - rozumiem, że aby dostać się do karty SD muszę tę pokrywę odkręcić?

dodane 2022-01-20 16:42
blaz13 napisał » 2022-01-20 16:03
PrzemekP napisał » 2022-01-20 14:24
blaz13 napisał » 2022-01-20 12:48


Niestety ale to nie działa. Wpisałem w Statystykach-->Zdarzeniach  "Zakup paliwa", zaznaczyłem, że jest to paliwo domyślne, następnie dosypałem 80kg węgla i dodalem to na panelu pieca, ale te dodanie z panelu nie zostało uwzględnione w Zdarzeniach... Wciąż też nie pokazują mi się żadne statystyki.

Masz uszkodzoną kartę SD w sterowniku. Dlatego brakuje synchronizacji danych - również wykresów brakuje od 28 grudnia. 
Jeżeli masz możliwość: 
- wyciągnij kartę SD z sterownika

- zgraj zawartość na dysk komputera - o ile się da 
- sformatuj kartę SD (lub użyj nową)
- skopiuj wcześniej zgrane dane na kartę
- kartę włóż do sterownika

Oczywiście wszystkie operacje na sterowniku z wyłączonym zasilaniem (sterownik najbezpieczniej odłączyć od zasilania)



Od początku użytkowania pieca (czyli  jakieś 4 sezony) na panelu wyświetla się komunikat "Błąd karty SD". Jednak przed migracją na nową usługę ten błąd nie uniemożliwiał wyświetlania Statystyk i Wykresów, więc po prostu go ignorowałem. Rozumiem, że po migracji ten błąd jest krytyczny, w tym sensie, że bez wymiany karty na nową nie będą mi się generowały Statystyki?


I druga sprawa - sterownik zabezpieczony tylną pokrywą zakręcaną na 4 śruby - rozumiem, że aby dostać się do karty SD muszę tę pokrywę odkręcić?




Chyba udało mi się w końcu rozwiązać problem z brakującymi statystykami! Po tym jak otworzyłem pokrywę sterownika okazało się, że karta SD nie była prawidłowo wsadzona do slotu. Wsunąłem ją do końca i w rezultacie na panelu w końcu przestał się wyświetlać komunikat o błędzie i z tego co widzę, zaczęły mi się generować statystyki.

Dziękuję za pomoc!

2022-01-22 13:52
  Jacek_Szczytno Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam. Po przeniesieniu na nowa usługę i ściągnięciu na nowo eCoalMobile wyskakuje mi komunikat  "urządzenie niepodłączone"  i nie mam żadnego kontaktu z kotłem zarówno ze strony  esterownik  jak również z aplikacji w smartfonie, co może być przyczyną =, połączenie z internetem  wydaje się poprawne.
2022-02-03 12:02
  PrzemekP Posts: 1388 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Jacek_Szczytno napisał » 2022-01-22 13:52
Witam. Po przeniesieniu na nowa usługę i ściągnięciu na nowo eCoalMobile wyskakuje mi komunikat  "urządzenie niepodłączone"  i nie mam żadnego kontaktu z kotłem zarówno ze strony  esterownik  jak również z aplikacji w smartfonie, co może być przyczyną =, połączenie z internetem  wydaje się poprawne.

Sprawdziłbym połączenie sterownika z internetem - nie próbuje się on łączyć do nas do serwera.
Co do aplikacji - nową aplikacją jest eSterownik - link w pierwszym poście.
dodane 2022-02-03 12:02Dla wszystkich, którym brakowało funkcjonalności własnych wykresów - Tworzenie własnych wykresów zostało włączone.
2022-02-06 21:30
  maslak Posts: 67 Ostrzeżenie: 0
PrzemekP napisał » 2021-12-14 08:10
Comanche napisał » 2021-12-14 05:20
Czy migracja i reset sterownika może spowodować zresetowanie jakichkolwiek ustawień? Czy też lepiej od razu przed migracją spisać sobie wszelkie parametry ustawień?

Nie, sterownik nie zgubi żadnych ustawień. Trzeba będzie ustawić jedynie od nowa powiadomienia o alarmach.
dodane 2021-12-14 08:08
bartlomiejde15 napisał » 2021-12-14 06:23
Witam po zainstalowaniu nowego sterownika. Kocioł non stop mi grzeje , wcześniej miałem ustawione godziny. Jak to teraz poustawiać.

Zaktualizowałeś sterownik do nowszej wersji oprogramowania. Musisz odparować czujniki radiowe z Pokoi i dodać je na nowo przez Pokoje ->Rozszerzenia.
dodane 2021-12-14 08:10]

Mój czujnik temp. zewnętrznej wisi pod krokwią, szkoda że najpierw przeczytałem, że sterownik nie zgubi żadnych ustawień, a dopiero później, że jednak czujniki temperatury które robią mi za termostaty pójdą się ****ć... świetnie, że wszystkie problemy wynikają z winy użytkownika, a programiści z ES są zajebiści...
2022-02-06 21:40
  PrzemekP Posts: 1388 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
maslak napisał » 2022-02-06 21:30

Mój czujnik temp. zewnętrznej wisi pod krokwią, szkoda że najpierw przeczytałem, że sterownik nie zgubi żadnych ustawień, a dopiero później, że jednak czujniki temperatury które robią mi za termostaty pójdą się ****ć... świetnie, że wszystkie problemy wynikają z winy użytkownika, a programiści z ES są zajebiści...

Migracja nie zmienia ustawień  - można przenieść sterownik beż aktualizacji. 
Aktualizacja zmieniała ustawienia czujników bezprzewodowych.
Ty wybrałeś aktualizację, która z automatu przenosi sterownik na nową usługę. 
First pagePrevious page4 / 4Next pageLast page
Users on-line: