Forum eCoal.pl v3.5 Korekty na czujnikach "kablowych" Subskrybuj | ||||
|
||||
gwarek
|
Witam. Prośba o pomoc w doborze korekt czujników. Mam zamontować czujnik zewnętrzny i wewnętrzny na kablach ok. 15m. Pewnie zależy to od długości kabli ale nic ciekawego nie znalazłem. W kotle są już uwzględnione korekty czujników zamontowanych fabrycznie. Wiekie dzięki. Pozdrawiam. Adam.
|
|||
|
||||
mnich
|
Witam
Po zamontowaniu czujników (zew/wew) proszę je zestawić z wzorcowym czujnikiem temperatury, porównać wskazania i wprowadzić odpowiedniej wartości poprawkę kalibracyjną. Idealnie nie będzie - tolerancja przy 25 °C ±1% |
|||
|
||||
leON22
|
Jeżeli uznać za wzorcowy czujnik bezprzewodowy jaki posiadam BT2A , który obecnie wskazuje 4*C , to poprawka kalibracyjna na czujniku przewodowym wynosi u mnie -3,5*C . Jak pisze @mnich "idealnie nie będzie" Dlatego zainwestowałem w zew.czujnik bezprzewodowy , który ma mniejszą tolerancję , do sterowania "pogodówką" za zaworem 4D , również polecam takie rozwiązanie ale jak to mówią : "jak się nie ma co się lubi , to się lubi co się ma " , pozdrawiam
|
|||
|
||||
gwarek
|
Przeprowadziłem testy i wyniki są następujące. Do kalibracji użyłem stacji pogodowej. Pomiary od -25st.C do 35st.C. Dla 5m kabla powinna być korekta -0.5 st.C. W moim przypadku kabel 15m i korekta -1.5 st.C. Pozdrawiam. |
|||