Forum  Pello v3.5  Jak grzać? Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2021-10-22 14:00
  Bioly41 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Jestem już na forum jakiś czas, kocioł też już użytkuje od jakiegoś czasu. Póki co na zasadzie grzeje kiedy potrzebuje (chyba stare przyzwyczajenie) ale jeżeli już zostawię kocioł w automacie to wydaje mi się że zużywa za dużo paliwa. Nie wiem jak to wszystko ugryźć. Wiem, że nie ma jednej sprawdzonej receptury, każdy dom jest inny. Ja ogrzewam ocieplony dom ok. 150m ( kaloryfery z termostatami, nowa instalacja) ale wydaje mi się, że kocioł bardzo szybko traci temperaturę i ponownie się rozpala - nawet gdy zadaje na grzejniki 35stopni to potrafi się dogrzewać pół godziny i pół godziny wychładzać, a to daje aż 24 rozpalenia w ciągu doby. Wydaje mi się więc, że grzanie z pogodówką i ciągła pracą CO nie ma tutaj sensu. Nie mam już pomysłów.
Informacyjne mogę podać, że mam instalacje ze sprzęgłem. Pompa CO i na powrocie ze sprzęgła są spięte równolegle - tak powinno być?
Może jest ktoś na forum z południowej małopolski kto może mi pomóc to wszystko ustawić?
2021-10-22 21:52
  Michal86 Posts: 130 Ostrzeżenie: 0
Przyczyna może być w tym, że grzejesz kiedy musisz... Budynek nie jest wygrzany, a wiadomo, że ściany to akumulatory ciepła. Głowice na grzejnikach mogą być cały czas otwarte. Daj instalacji pochodzić parę dni. Zadaną kotła daj na 70 i histereze 15. Pompę kotłowa na najniższy bieg. Masz temperaturowy na powrocie?
dodane 2021-10-22 21:52Pompy masz spięte pewnie co do pokojówki. Gdy po dogrzaniu pomieszczenia ma się wyłączyć pompa CO jeżeli tak jest ustawione to razem z nią kotłowa aby nie wychładzać kotła. Wydaje mi się, że taki był zamysł autora patentu.
2021-10-23 08:47
  Bioly41 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Temperaturowego nie mam. 
Tylko jakie moce? Sterowanie pogodowe? Czy mogę zostawić ta pokojówkę z histerezą 0,5 i zadana 45 za zaworem.?
I nie wiem co wspolnego z wygrzaniem budynku ma to że przy zadanej 35 kocioł potrafi zrobić jeden cykl na godzinę i spalić 1,5 kg/h - coś tu jest nie tak. 
2021-10-23 11:40
  Michal86 Posts: 130 Ostrzeżenie: 0
Bioly41 napisał » 2021-10-23 08:47
I nie wiem co wspolnego z wygrzaniem budynku ma to że przy zadanej 35 kocioł potrafi zrobić jeden cykl na godzinę i spalić 1,5 kg/h - coś tu jest nie tak. 



Głowice mogą być cały czas otwarte. Masz zwykłe ręczne termostaty?
dodane 2021-10-23 11:39Spróbuj z pogodówką i niech pochodzi tak parę dni aby budynek się wygrzał. Jak masz dobrze ocieplone to krzywą ustaw 35 i 45st. Na termostatach już jaką temp preferujesz. Przy danfosach 3ka to ok 20st, 4ka ok 24st. 
Spalanie w automacie 6, 10, 14kw. 
Histerezy 5, 10, 15, 0. Zadana 70.
Pompa kotłowa na najniższy bieg. A nawet możesz zdławić zaworem za pompą tak aby podczas pracy różnica między zasilaniem, a powrotem trzymała się ok 10st.
dodane 2021-10-23 11:40Pompa obiegowa w ciśnieniu proporcjonalny chyba, że masz pełny adapt to tak zostaw.
2021-10-23 13:32
  Bioly41 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Testowałem już kiedyś grzanie z przykręconymi termostatami, nic nie pomogło. Pompa oczywiście pchała troszkę mniej wody za zawór ale kocioł wychladzal się równie szybko. W takiej sytuacji mam wrazenie że zamiast grzać dom - termostaty przymkniete, grzeje sam kocioł. 
2021-10-23 13:33
  gmaj22 Posts: 2205 Ostrzeżenie: 0
cyt:  "Pompa CO i na powrocie ze sprzęgła są spięte równolegle - tak powinno być?"


Schemat lub zdjęcia by wiele wyjaśniły.
2021-10-23 13:53
  Bioly41 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0

Wrzucam linki bo z telefonu nie mogę wrzucić bezpośrednio.
Aktualnie mam dołożony jeszcze siłownik. Zawór różnicowy to pozostałość po poprzednim kotle. 
CWU wpięte przed sprzęgło. 
 https://zapodaj.net/d970f255e8d78.jpg.html
https://zapodaj.net/33166843742a9.jpg.html
https://zapodaj.net/146bfbb4fb766.jpg.html
2021-10-23 15:49
  Michal86 Posts: 130 Ostrzeżenie: 0
Zerknąłem na Twoje ustawienia no niby wszystko masz ok. Ewentualnie zmniejsz moc max na te 14kw będzie trochę dłużej dogrzewał. Możesz także spróbować pid z mocą min na poziomie 4kw. Spróbuj jeszcze pogodówkę z otwartymi głowicami i niższymi temp na krzywej. Co do szybkiego wychładzania zmniejsz przepływ na krótkim obiegu. Tak jak pisałem pompę na na najniższy bieg, stałe ciśnienie. Ewentualnie zdław zaworem tak aby utrzymywać mniej wiecej te 10st różnicy z-p.
Z tych zdjęć zbyt wiele nie wiadomo. Jedyne co widać, że masz rurę podajnika pod zbyt dużym kątem😜
Lepiej jakbyś umieścił schemat.
dodane 2021-10-23 15:49Strasznie szybko ucieka Ci ciepło. Tak zerknąłem i te pół stopnia histerezy to chyba mniej wiecej 3godz? Jeżeli budynek jest tak energochłonny to tylko praca ciągła w pid.
2021-10-23 16:35
  leon Posts: 347 Ostrzeżenie: 0
         Bioly41 ja na Twoim miejscu ustawił bym max otwarcie zaworu na 30% i

                        
                                                        Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia:

NIE

dodane 2021-10-23 16:35Bioły41 masz podobny problem co ja, mi poddaszem spindala ciepło. Byłem teraz na Twoim sterowniku i przy otwarciu zaworu 22% masz 40.9s, ustaw max otwarcie zaworu na 23% i pompa (praca ciągła)
2021-10-23 17:53
  Michal86 Posts: 130 Ostrzeżenie: 0
Jak chce sterować pokojówką to tak jak mówisz zawory na full i po dogrzaniu praca ciągła pomp i obniżenie temperatury za zaworem. Po co kombinować z maksymalnym otwarciem.
2021-10-23 17:53
  Bioly41 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Michał 86 Dom mam ocieplony 10cm styropian, strop na poddaszu 15cm wełny, w przyszłym tygodniu dołożę jeszcze trochę wełny. Rura podajnika dokładnie pod kątem 45st.
Możesz rozwinąć temat pracy ciągłej w pid? 
Praca z obnizeniem, ale palnik zatrzymany po dogrzaniu? 

Leon Coś w tym jest. Na początku gdy jeszcze nie miałem siłownika, zawór 3d miałem ustawiony właśnie gdzieś około 25% i nawet fajnie to pracowało, temp za zaworem dochodziła na ponad 40, a później powoli spadała. 
2021-10-23 18:28
  Michal86 Posts: 130 Ostrzeżenie: 0
Tylko, że jak ma jeden czujnik na cały dom i steruje obwodem to na moje i tak to się nie sprawdzi. Chyba że mam dom parterowy i otwarte przestrzenie.
dodane 2021-10-23 18:28Połączymy jedno z drugim i spróbuj tak.
Zadana 65
Pid
Pełna modulacja od 18 do 5kw
H. załączenia 10
H. wyłączenia 8

Zawory term na full praca pompy na stałym ciśnieniu
Zadana za zaworem 38 przy obecnych warunkach.
Obniżenie 5
Zatrzymanie palnika NIE
Zatrzymanie pompy NIE

I zmniejsz przepływ na krótkim obiegu.

Testuj
2021-10-23 18:59
  Bioly41 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Michal86 Wyjaśnisz mi jak ma pomóc ten pid? Nigdy nie używałem tego trybu. 
2021-10-23 19:12
  Michal86 Posts: 130 Ostrzeżenie: 0
Moduluje co jeden kw. Z reguły sprawdza się przy paleniu ciągłym w zmniejsze dni. O wiele bardziej przebija zadaną stąd napisałem tak wysoką h. wyłączenia.
dodane 2021-10-23 19:12Czyli w twoim przypadku gdy pomieszczenie będzie dogrzewane powinien chodzić w trybie ciągłym z mocą jaka aktualnie jest potrzebna na instalacje. Po dogrzaniu pomieszczenia i obniżeniu temp powinien się wyłączać zgodnie z histerezą.
Tak teoretycznie😜
2021-10-23 20:34
  Bioly41 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Chyba masz rację z tą pokojówka - ogólnie chodzi o to że komfort w domu jest słaby gdy kaloryfery nie grzeją a temperatura niby jest odpowiednia. Spróbuję jutro dogrzać dom do zamkniecia termostatów po czym uruchomię pogodowke, sprzęże to z pokojówką. Mniej więcej wiem przy jakiej temp kaloryfery zamykają mi się na pozycji 3 więc dam kilka stopni obniżenia po dogrzaniu. Dam moce 14 10 6, zadana 70 i histerezy 5/10/15
2021-10-23 21:00
  Michal86 Posts: 130 Ostrzeżenie: 0
Kombinuj. Najlepsze ustawienie zawsze po zastosowaniu metody prób i błędów😉
2021-10-24 11:50
  gmaj22 Posts: 2205 Ostrzeżenie: 0
Na szybko na podstawie 1-go zdjęcia:
1/ brak zaworu stałotemperaturowego przed pompą sprzęgła
2/prawdopodobnie brak zaworu zwrotnego na obiegu CWU
3/ j/w na powrocie obiegu podłogówki
2021-10-26 09:31
  Bioly41 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 
ad1. Zaworu brak, instalator stwierdził że nie jest konieczny przy sprzęgle. Rzeczywiście przy ciągłej pracy kotła powrót ma temp nawet zbliżona do temp zasilania. To błąd? 
ad2. Jest zawór zwrotny za pompa CWU
ad3. Nie mam podłogówki, to powrót z grzejników. Jakie zadanie spełnia ten zawór? Gdzie ma on być? Pompa zasilająca CO i powrót ze sprzęgła pracują równolegle w tej sytuacji też jest on konieczny? 

2021-10-27 23:52
  gmaj22 Posts: 2205 Ostrzeżenie: 0
To widocznie nie słuchałeś dokładnie instalatora albo Ci tego nie powiedział. Musi być spełniony ważny warunek, jeśli nie jest stosowany zawór stałotemperaturowy.
2021-11-15 09:10
  Bioly41 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Upominałem się o ten zawór, ale instalator stwierdził że nie jest konieczny. Więcej w tym temacie nie wiem. Da się to jakos ogarnąć bez tego zaworu?
dodane 2021-11-15 09:10A czy wydajność podajnika na wpływ na ekonomiczność pracy kotła? Palę certyfikowanym pelletem, wydajność podajnika aktualnie to troche ponad 1400g/10min, kiedyś miałem 10 worków innego pelletu wydajność max 1600 g/10min . Czytam forum i widzę że są to strasznie niskie wartości. Gęstość pelletu sprawdzałem i mieści się w normie. Mógłby mi ktoś podrzucić jakiś filmik jak wygląda u was płomień na mocy 18kW?
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: