Forum eCoal.pl v3.5 Temperatura cwu Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Hubertbp
|
Witam
Od pewnego czasu znacząco przebija mi temperaturę cwu. Zadana 40 stopni a dobija nawet do 62. Piec w trybie lato. Przez cały sezon było wszystko ok. Jakieś podpowiedzi co może być przyczyną?
|
|||
|
||||
leON22
|
Włączona ochrona powrotu przez pompę CWU, taki minus tej ochrony. Temp. Cwu zbliżona do temp.kotła
|
|||
|
||||
oczko2008
|
Witam ja mam tak zrobione i nie chce mi wody dogrzewać przy dzisiejszej temperaturze na dworze +10 stopni wodę mam w okolicach 40 stopni pomoże kolega coś z tym zrobić bo to jednak trochę za mało moim zdaniem bo jak się kąpiemy to spada do 37 stopni a powrót w okolicach 40 stopni
|
|||
|
||||
faco
|
Zadaj na kocioł 55°C powinno się poprawić. Jeśli będzie brakować mocy, według uznania można nadal śmiało dźwigać do 60°C. Na początku zadaj 55°C na kocioł i daj mu czasu na rozpędzenie się.
Na pogodowym w kotle zmień z 52°C na 56°C i do pewności reset urządzenia "sterownika". Powrót się poprawi w pakiecie |
|||
|
||||
oczko2008
|
Się robi 😁 dzięki zmieniam
dodane 2022-01-04 08:28Faco po 24h widać fajne efekty woda koło 45-50 stopni powrót 45 stopni jak dla mnie teraz jest ok dzięki pozdrawiam |
|||
|
||||
gwarek
|
Witam. No nie wiem czy OK. Powrót na poziomie max. 43st.C raczej prosi się o problemy z kotłem. Był tu taki filmik jak woda się lała w kanałach pionowych kotła. Jak w reklamie tam też było PRAWIE OK na powrocie. Ponoć prawie czyni dużą różnicę Pozdrawiam. |
|||
|
||||
faco
|
Sprawa się dotyczyła kąpieli, więc jak kolega pisze, już nie ma problemu z nią.
Co do powrotu wyższego to wiadomo trzeba zrobić korektę, ale jak zauważyłem tutaj chyba większość leci lub chce lecieć na niskich temperaturach. |
|||
|
||||
oczko2008
|
A jak można jeszcze zwiększyć temperaturę powrotu chcetnie się dowiem dzięki pozdro
|
|||
|
||||
BBasiek32a
|
Można temperaturę powrotu zwiększyć np. poprzez zwiększenie prędkości przepływu na pompie do CWU. Mam elektroniczną Wilo i pyka cały czas na 2W. Jak podkręcę na 4W podnosi się powrót o około 1-2 stopni.
|
|||
|
||||
oczko2008
|
Ja mam pomke taka że tylko skala jest bez żadnych oznaczeń minimum i max mam bardziej na minimum ustawione
|
|||
|
||||
leON22
|
U mnie pompa CWU ( IBO Beta 25-40/180 ) chroni powrót , chodzi na 1 biegu ( charakterystyka stała ) pobór 12W. Jak dam na II bieg -22W , oczywiście powrót i CWU automatycznie idą w górę, ale spada temp.za zaworem 4D , pewnie pompa CWU kradnie ciepłą wodę z obiegu CO ( pompa LFP ePCO 25-40/70 ) również pracuje na I biegu ze stałą charakterystyką Morał z tego taki , że przepływy mają również duży wpływ na prawidłowe i stabilne działanie instalacji
|
|||
|
||||
oczko2008
|
Czyli lepiej zostawić na minimum i niech chodzi dodam że tak mam cały czas
|
|||
|
||||
faco
|
Zależy jaki masz bojler i jego tendencje do schładzania wody. Daj pompie CWU coś większych obrotów zobaczymy co będzie.
leon widziałem ze lecisz na CWU non stop ale jak masz na pierwszym 12W to można |
|||
|
||||
leON22
|
oczko2008 napisał » 2022-01-06 13:58 Czyli lepiej zostawić na minimum i niech chodzi dodam że tak mam cały czas Lecę na "jedynce" , bo dwupłaszczowy baniak jest bardzo blisko kotła i tyle mu wystarczy. Dodatkowo ciepła woda z niego zasila kaskadowo PC CWU Buderus 270l , który stoi za ścianą kotłowni w garażu. Temp.CWU widoczna na moim schemacie wskazuje temp.CWU Buderusa .Chodzi o to , żeby pompa CWU albo mieszająca ( w przypadku ochrony powrotu ) nie pracowały na większej mocy niż pompa CO dodane 2022-01-06 15:05 |
|||
|
||||
faco
|
To się rozumie
|
|||
|
||||
oczko2008
|
Na razie nic już nie będę kombinował bo dziś wyjeżdżam na 3 tyg jak wrócę to najpierw zobaczę na ile dni ale jak coś to będę pisał jak wrócę i pompkę przestawie na troszkę większą i się zobaczy narazie dziękuję koledzy i pozdrawiam
dodane 2022-02-02 07:41Witam panowie powrociłem z misji do domu i patrze dzis powrot 40 a woda 42 stopnie cos sie odwaliło a nikt nic nie ruszał jakies pomysły zeby pomoc pozdrawaim dzieki dodane 2022-02-02 07:44Kurde chciałbym cheba ta woda była zawsze koło 50 stopni ta do mycia noi powrot chociaz 45 bede wdzieczny za pomoc bo w sobote juz znowu wyjazd i mnie nie ma miesiac dodane 2022-02-02 07:46A dałem ta pompke tak jakby na wieksze obroty |
|||
|
||||
juru
|
Od pewnego czasu też mam problem z temperaturą CWU. Mam ustawioną na 42 stopnie a leci do ponad 60. Nie wiem czy to ma związek z ustawieniami CO1-zawór 4D. Nie bardzo wiem na ile ustawić temp. zadaną i maksymalną ?
|
|||
|
||||
Strzelec
|
W obwodzie CWU jest ustawiony priorytet (aby do wyłączyć, CWU histereza 2 30st) CO1 -zawór 4D, temp. zad. taka, aby potrzeby cieplne mieszkańców były zaspokojone. |
|||
|
||||
oczko2008
|
Ja nie mam zaworu 4D teraz jak dałaem popmke na szbsze obroty cos tam ruszyło zobacze wieczorem niech pochodzi trche piec
|
|||
|
||||
juru
|
Dzięki, przedstawię i sprawdzę
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||