Forum  eCoal.pl v3.5  Integracja z Home Assistant Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2021-09-27 17:07
  mkaminski76 Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Witam, jeżeli ktoś potrzebuje w Home Assistant odczyt danych ze sterownika eCoal wersji 3.5 poniżej zamieszczam przykładowy kod jaki należy dodać do pliku configuration.yaml

#### eCoal sensor
    # Odczyt temperatury zewnętrznej
  - platform: rest
    name: Temperatura zewnętrzna
    resource: http://root:root@192.168.1.11/getregister.cgi?device=0&tzew_value
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "°C"
    # Odczyt poziomu paliwa
  - platform: rest
    name: Poziom paliwa
    resource: http://root:root@192.168.1.11/getregister.cgi?device=0&fuel_level      
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
    unit_of_measurement: "%"
    # Odczyt daty następnego zasypu
  - platform: rest
    name: data_zasypu
    resource: http://root:root@192.168.1.11/getregister.cgi?device=0&next_fuel_time      
    value_template: {{ value_json["cmd"]["device"]["reg"]["@v"] }}
  - platform: template
    sensors:
      data_nast_zasypu:
        friendly_name: "Data następnego zasypu"
        value_template: "{{ states(sensor.data_zasypu) | int | timestamp_custom(%Y-%m-%d %H:%M) }}"


W kodzie adres_ip trzeba zastąpić adresem pod którym macie sterownik w swojej sieci.

W wierszach "value_template" przed znakiem "{" i po znaku "}" powinien być apostrof.

Po dodaniu kodu trzeba zrestartować HA i sensory powinny pojawić na ekranie głównym, chyba że macie włączoną opcję "Przejęcia kontroli" nad interfejsem, wówczas trzeba dodać je ręcznie.

Tutaj macie wątek z kodami, które można zastosować do odczytu innych danych https://esterownik.pl/forum/posty,4309/piec-ze-esterownikiem-czescia-instalacji-inteligentnego-domu-?m=120777#120777
2021-11-14 17:41
  pab11o Posts: 486 Ostrzeżenie: 0
Ja wyciągnąć stan kotła (automatyczny, ręczy, alarmowy)
2021-11-18 21:56
  mkaminski76 Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem czy się da taką informację wyciągnąć. Po adresie IP zamiast getregister.cgi wpisz syncvalues.cgi. Tam będziesz miał wszystkie wartości które można odczytać.
2021-11-20 00:14
  pab11o Posts: 486 Ostrzeżenie: 0
wpisać mam w configuration.yaml?? 
2021-11-20 20:09
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
mkaminski76 możesz pokazać na zdjęciu jak to wygląda, albo załączyć plik yaml, nie mogę ogarnąć tych wcięć.
2021-11-21 19:12
  mkaminski76 Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
puter napisał » 2021-11-20 20:09
mkaminski76 możesz pokazać na zdjęciu jak to wygląda, albo załączyć plik yaml, nie mogę ogarnąć tych wcięć.



W pliku konfiguracyjnym wygląda to następująco



dodane 2021-11-21 19:12
pab11o napisał » 2021-11-20 00:14
wpisać mam w configuration.yaml?? 



Najprościej jest to dodać do pliku configuration.yaml. Ja mam zrobione w oddzielnym pliku sensor.yaml, ale wtedy trzeba dodać do pliku configuration.yaml odniesienie do pliku sensor.yaml, które wygląda tak:

sensor: !include sensor.yaml
2021-11-21 22:27
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
Zależy mi żeby móc odczytywać datę następnego zasypu niestety nie wychodzi. Dodaję zarówno w Configuration.yam jak i w osobnym pliku i ciągle mam błąd nawet jak w pliku jest ok to przy kontroli serwera coś nie nie tak :(
2021-11-22 06:56
  mkaminski76 Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
puter napisał » 2021-11-21 22:27
Zależy mi żeby móc odczytywać datę następnego zasypu niestety nie wychodzi. Dodaję zarówno w Configuration.yam jak i w osobnym pliku i ciągle mam błąd nawet jak w pliku jest ok to przy kontroli serwera coś nie nie tak :(



Daj zrzut ekranu z pliku w którym dodajesz kod.
2021-11-23 17:36
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
Proszę tak to wygląda.

dodane 2021-11-23 17:36
2021-11-23 21:28
  mkaminski76 Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
puter napisał » 2021-11-23 17:36
Proszę tak to wygląda.

dodane 2021-11-23 17:36

Brakuje u Ciebie apostrofów w nawiasie po timestamp_custom(). Apostrof trzeba umieścić po otwarciu nawiasu i przed zamknięciem nawiasu.

2021-11-24 21:53
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
mkaminski76 napisał » 2021-11-23 21:28
puter napisał » 2021-11-23 17:36
Proszę tak to wygląda.

dodane 2021-11-23 17:36

Brakuje u Ciebie apostrofów w nawiasie po timestamp_custom(). Apostrof trzeba umieścić po otwarciu nawiasu i przed zamknięciem nawiasu.




dodałem apostrof jednak dalej jest coś nie tak



2021-11-26 07:48
  mkaminski76 Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Wygląda, że w tym co dopisałeś jest wszystko ok. Mam pytanie. Czy zanim to dopisałeś, kod który już miałeś działał bez problemu? Ja trzymam się zasady formatowania i logiki kodu zachowując zasadę "dwóch spacji". U Ciebie widzę, że dla wartości w blokach frontend, notify, mqtt i camera nie ma zachowanej tej zasady. Spróbuj wrzucić kod do walidatora Walidator YAML
2021-11-26 23:58
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
Tak wcześniej kod działał prawidłowo, zresztą cały czas działa. Wrzuciłem ten kod tam gdzie podałeś ale nie wiem co mam tam sprawdzić??
2021-11-27 18:54
  pab11o Posts: 486 Ostrzeżenie: 0
U mnie wszystko działa od strzału jedynie nie mogę ogarnąć jak dokładnie ma wyglądać wpis dotyczący w jakim trybie jest kocioł Alarmowy/automatyczny/manualny. 
2021-11-27 20:44
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
pab11o napisał » 2021-11-27 18:54
U mnie wszystko działa od strzału jedynie nie mogę ogarnąć jak dokładnie ma wyglądać wpis dotyczący w jakim trybie jest kocioł Alarmowy/automatyczny/manualny. 



No kurczę u mnie zawsze wiatr w oczy 😑 niby powinno działać a nie działa 😒
2021-11-28 15:08
  pab11o Posts: 486 Ostrzeżenie: 0
ale co ci nie działa pokaż kod najlepiej screen
2021-11-28 17:50
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
pab11o napisał » 2021-11-28 15:08
ale co ci nie działa pokaż kod najlepiej screen



Wszystko jest wyżej.
2021-11-28 18:09
  pab11o Posts: 486 Ostrzeżenie: 0
Panie żle masz. Ale to tylko zasyp ci nie działa czy inne też?

dodane 2021-11-28 18:09daj emaile to ci wyślę screna jak ma być
2021-11-28 19:32
  Jaccyk Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Udało się🤣
dodane 2021-11-28 19:32
2021-11-28 19:42
  pab11o Posts: 486 Ostrzeżenie: 0
Jeszcze stan w jakim jest kocioł automatyczny/ręczny/alarmowy to jeszcze zrób
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: 1000MB, Bigbut, jurkus, Martines, max2