Forum eSterownik.pl Wyłączenie pomp po wygaszeniu pieca Subskrybuj | ||||
|
||||
pppwww888555
|
Cześć.
Mógłby ktoś poradzić co trzeba zmienić w ustawieniach by pompy (mam 2) po wyłączeniu pieca (zmiana z trybu automatycznego na ręczny) i jego "wychłodzeniu" do temperatury pokojowej samoczynnie się wyłączyły?? Dziękuję z góry za odzew
|
|||
|
||||
Jureq
|
samoczynnie = automatycznie a w trybie ręcznym tylko ręcznie chyba że zastosujesz dodatkowy zewnętrzny termostat
|
|||
|
||||
leON22
|
Wystarczy zmienić jeden parametr w ustawieniach zaawansowanych sterownika, a mianowicie temp.załączania pomp Jak widać u Ciebie trochę za nisko tylko 35st, fabrycznie jest 42st w eCoal nie wiem jak w Pello pewny
|
|||
|
||||
pppwww888555
|
leON22, dzięki za podpowiedź, ale nie wiem czy to faktycznie pomoże. Teraz jak temperatura kotła spadnie poniżej 35 stopni to pompy nadal pracują i muszę je sam wyłączyć. Ciekawi mnie czy da się tak ustawić parametry by same się wyłączyły po zmianie trybu z automatycznego na ręczny i po spadku ustalonej (np. 35 stopni) temperatury?
|
|||
|
||||
leON22
|
Pomoże , chyba że pompy żyją swoim życiem ( mają jakieś dodatkowe wew.ustawienia ) lub nie są wpięte do sterownika albo są do niego źle wpięte pewny
A mnie ciekawi, po co kombinujesz z tym przestawianiem kotła z auto... na ręczny , w trybie ręcznym po spadku temp.kotła poniżej 35st pompy powinny się wyłączyć , właśnie do tego służy ten parametr . |
|||
|
||||
pppwww888555
|
leON22, tak jak przypuszczałem, zwiększenie temperatury do 42 nic nie zmieniło - pompy się nie wyłączają po zmianie trybu na ręczny i spadku temperatury kotła poniżej 42 stopni. Wydaje mi się że Jureq ma rację, ponieważ w automacie (po zmianie zimy na lato) kocioł się wygasza a po spadku temperatury poniżej ustalony zakres wyłączają się pompy.
|
|||
|
||||
jandomm
|
Otrzymałem informację od serwisanta iż w trybie ręcznym praca pomp nie jest sterowana. Ustawienia pracy pomp to tylko w trybie automatycznym. Tak więc w trybie ręcznym pracują aż do blokady kotła.
|
|||
|
||||
Dziadek78
|
Może opcja "zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia"jest zaznaczona na nie.
|
|||