Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eSterownik.pl Wyłączenie pomp po wygaszeniu pieca Subskrybuj | ||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Cześć.
Mógłby ktoś poradzić co trzeba zmienić w ustawieniach by pompy (mam 2) po wyłączeniu pieca (zmiana z trybu automatycznego na ręczny) i jego "wychłodzeniu" do temperatury pokojowej samoczynnie się wyłączyły?? Dziękuję z góry za odzew
|
|||
|
||||
Jureq
![]() |
samoczynnie = automatycznie a w trybie ręcznym tylko ręcznie chyba że zastosujesz dodatkowy zewnętrzny termostat
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Wystarczy zmienić jeden parametr w ustawieniach zaawansowanych sterownika, a mianowicie temp.załączania pomp
![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
leON22, dzięki za podpowiedź, ale nie wiem czy to faktycznie pomoże. Teraz jak temperatura kotła spadnie poniżej 35 stopni to pompy nadal pracują i muszę je sam wyłączyć. Ciekawi mnie czy da się tak ustawić parametry by same się wyłączyły po zmianie trybu z automatycznego na ręczny i po spadku ustalonej (np. 35 stopni) temperatury?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Pomoże , chyba że pompy żyją swoim życiem ( mają jakieś dodatkowe wew.ustawienia ) lub nie są wpięte do sterownika albo są do niego źle wpięte
![]() A mnie ciekawi, po co kombinujesz z tym przestawianiem kotła z auto... na ręczny , w trybie ręcznym po spadku temp.kotła poniżej 35st pompy powinny się wyłączyć , właśnie do tego służy ten parametr . |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
leON22, tak jak przypuszczałem, zwiększenie temperatury do 42 nic nie zmieniło - pompy się nie wyłączają po zmianie trybu na ręczny i spadku temperatury kotła poniżej 42 stopni. Wydaje mi się że Jureq ma rację, ponieważ w automacie (po zmianie zimy na lato) kocioł się wygasza a po spadku temperatury poniżej ustalony zakres wyłączają się pompy.
|
|||
|
||||
jandomm
![]() |
Otrzymałem informację od serwisanta iż w trybie ręcznym praca pomp nie jest sterowana. Ustawienia pracy pomp to tylko w trybie automatycznym. Tak więc w trybie ręcznym pracują aż do blokady kotła.
|
|||
|
||||
Dziadek78
![]() |
Może opcja "zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia"jest zaznaczona na nie.
|
|||