Forum  eCoal.pl v3.5  Zasyp kotła i statystyki Subskrybuj
2021-09-02 11:55
  mpajak Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Wiem, że informacje na ten temat pojawiły się na forum ale pogubiłem się już trochę.
Jak dokładnie wygląda sprawa zasypu kotła, ustawienia czasu spalania i statystyk?

Panelu statystyk:
Tam wpisujemy wartość zakupionego paliwa oraz ilość kg/min pracy podajnika. Żeby wyliczyć ten parametr muszę zasypać kocioł określoną ilością paliwa (np. 25 kg). Informację o zasypie wprowadzamy w sterowniku, ten resetuje na licznik czasu pracy podajnika. Kiedy cały węgiel się spali odczytujemy wartość licznika i dzielimy ją przez ilość zasypanego paliwa. Dobrze rozumiem?

Zasyp podajnika:
Kolejną sprawą jest zasyp podajnika i ustawienie odpowiedniej wartości. Jeśli podczas testu spalania w/w 25 kg licznik czasu pracy podajnika wskazał wartość 65 min, to tą wartość wpisujemy również przy zasypie?
Jak wygląda później sprawa z dosypywaniem paliwa do zbiornika? Załóżmy, że w zbiorniku mam 50 kg paliwa, jeśli dosypię kolejne 50 kg, to wtedy koryguję czas do opróżnienia?
2021-09-02 12:05
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1
Trochę namieszałeś, w statystykach wpisujemy ilość, wartość i współczynnik do opróżnienia zasobnika. Ilość zasypanego paliwa dzielimy przez czas do jego opróżnienia, czyli np. 25kg przez np. 100min = 0. 25kg/mnin taki mamy współczynnik Co do dosypywania paliwa to nie jest dobry pomysł, bo nigdy nie wiadomo ile dokładnie tego paliwa zostało, lepiej zasypywać tę samą ilość zostawiając jakąś rezerwę. Jak dosypiesz 50kg a miałeś jeszcze 50kg to logiczne że musisz skorygować czas do opróżnienia zasobnika licząc zasyp jako 100kg, czyli 100:0.25=400min  
2021-09-03 08:16
  mpajak Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
chyba już kumam o co chodzi! Dzięki
2021-09-26 11:19
  EYE1961 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Witam , jako nowy pozdrawiam wszystkich forumowiczów . Moje pytanie dotyczy zakupów paliwa w statystykach . Mam zakupione 3t. eko różnej mocy , Zaznaczony do obliczeń jeden gatunek , czy po spaleniu tegogatunku węgla muszę zaznaczyć inny czy mogę jechać dalej na tym samym ?
2021-09-26 12:15
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1
Żeby statystyki dobrze działały i przeliczały musisz wybrać ( zaznaczyć ptaszkiem ) zasyp z którego aktualnie korzystasz , albo uśrednić moc 3t ( 25kW + 24 +21 ) : 3 = 70:3 = 23,3kW i edytować zakup ( zrobić jeden jako 3t z wyliczoną średnią mocą ) . Jak wolisz
2021-09-26 14:35
  EYE1961 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Dzieki za szybką odpowiedź . Pozdro!
dodane 2021-09-26 14:35Uśredniłem moc , cenę i edytowałem - najprawdopodobniej zawiesiłem komputer na eSterowniku .
2021-09-26 17:27
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1
Możesz jaśniej , przecież wszystko działa
2021-09-26 17:59
  EYE1961 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
A u mnie zakup jest , zasypy są a w statystykach bardzo duża luka. Parę dni w czerwcu i parę w lipcu się załadowało  a reszta biała plama. A było wszystko .
dodane 2021-09-26 17:59Może przez noc ściągnie się reszta danych.
2021-09-26 18:58
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1
Widocznie , te zasypy nie zsynchronizowały się ( połączyły ) z edytowanym zakupem pewny Pytanie, czy przy edytowanym zakupie paliwa , tych 3,2t zaznaczyłeś ptaszka w opcji domyślne paliwo ? Jak tak , to spróbuj dodać nowy zasyp zobaczymy , czy staty... ruszą 
2021-09-26 19:51
  EYE1961 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Ptaszek obowiązkowo jest , zrobię zasyp i się zobaczy . Ok , dosypałem 50kg ,skorygowałem czas pracy podajnika . Zasyp widoczny , co dalej , zobaczymy.
2021-09-27 08:44
  PrzemekP Posts: 1121 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
EYE1961 napisał » 2021-09-26 19:51
Ptaszek obowiązkowo jest , zrobię zasyp i się zobaczy . Ok , dosypałem 50kg ,skorygowałem czas pracy podajnika . Zasyp widoczny , co dalej , zobaczymy.

Przerwa od 19 lipca do 27 września jest najprawdopodobniej spowodowana tym, że węgiel który jest zaznaczony w tych zasypach nie ma podanego współczynnika podawania, lub zakup który był wykorzystwany w tych wpisach został usunięty.
2021-09-27 09:51
  EYE1961 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Tak było , eko który byl wykorzystywany w tym czasie został usunięty z listy i wciągnięty do tego uśrednionego . Ogólnie nic się nie stało , staty działają od momentu wczorajszego zasypu i jest git.  Dzięki  za pomoc! Pozdrawiam.
2021-09-27 10:14
  PrzemekP Posts: 1121 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
EYE1961 napisał » 2021-09-27 09:51
Tak było , eko który byl wykorzystywany w tym czasie został usunięty z listy i wciągnięty do tego uśrednionego . Ogólnie nic się nie stało , staty działają od momentu wczorajszego zasypu i jest git.  Dzięki  za pomoc! Pozdrawiam.

Wystarczy edytować te wpisy i wybrać ponownie inny zakup - wykresy powrócą
2021-09-27 10:49
  EYE1961 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Kurcze , nie za bardzo rozumie , Mam jeden zakup 1.06 i potem same zasypy , Czyli po kolei każdy zasyp edytować i na nowo zapisać a co z zakupem ?
2021-09-27 10:51
  PrzemekP Posts: 1121 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Jak wejdziesz w edycję zasypu - jest opcja - zasypane paliwo - tam z listy wyboru wybierasz ten pierwszy zakup. Jeżeli to zrobisz, wszystkie wykresy powrócą w tej przerwie od lipca do września
2021-09-27 10:57
  EYE1961 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
OK
dodane 2021-09-27 10:57Działa . WIELKIE DZIĘKI !
2021-09-27 14:57
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1
@PrzemekP  również thx za pomoc , przy okazji dowiedziałem się, czegoś nowego , bo na początku mojej przygody z eCoal , też miałem dziury w statystykach po scaleniu kilku zakupów w jeden i nie wiedziałem dlaczego tak się dzieje ? Myślałem , że zasypy z automatu połączą się z edytowanym zakupem , a tu trzeba jeszcze edytować zasypy .Teraz już wiem
2021-10-12 10:13
  EYE1961 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Witajcie. Cuda dziwy dzieją się u mnie ze statystykami , od 8.10 występują dość znaczne przerwy w statystykach ( jakby brakowało zielonej farby ) . Najlepiej można to zauważyć przeglądając poszczególne dni . Nie wiem co o tym myśleć , moja wina czy cd kłopotów na esterowniku . Proszę o jakieś rady ! Pozdrawiam !
2021-10-12 11:11
  PrzemekP Posts: 1121 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
EYE1961 napisał » 2021-10-12 10:13
Witajcie. Cuda dziwy dzieją się u mnie ze statystykami , od 8.10 występują dość znaczne przerwy w statystykach ( jakby brakowało zielonej farby ) . Najlepiej można to zauważyć przeglądając poszczególne dni . Nie wiem co o tym myśleć , moja wina czy cd kłopotów na esterowniku . Proszę o jakieś rady ! Pozdrawiam !

Problemem jest karta SD w sterowniku. 
Są na niej jakieś śmieci, usługa nie jest w stanie wszystkiego odczytać - dlatego pojawiają się przerwy. 
Sugeruję sformatować kartę, lub wymienić na nową.
2021-10-12 13:17
  EYE1961 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
OK. Dzięki za radę ! 
dodane 2021-10-12 13:17Jeszcze pytanko , czy po formacie karty wszystkie dane pójdą w zapomnienie ???
Users on-line: