Forum  eCoal.pl v3.5  Wzrost temperatury za zaworem 3D Subskrybuj
2021-08-29 17:44
  mmucha Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam,
Rozpoczynam używanie pieca Ogniwo Eko Plus+ 16KW ze sterownikiem eCoal v3.5. Instalacja posiada zawór 3D i 2 pompy (CO i CWU). 
Gdy temperatura za zaworem osiągnie zadany poziom (np. 50 stopni) to piec przechodzi w stan podtrzymania i zawór 3D się całkowicie zamyka.  

Problem polega na tym, że temperatura pieca i za zaworem jest b. wysoka (stopniowo wzrasta od temperatury zadanej do 70-75 stopni). Pompa CO pracuje, ale ciepła woda nie przepływa na grzejniki, bo zawór 3D jest zamknięty (pompa CO jest za zaworem). 

Czujnik temperatury za zaworem 3D jest w miejscu gdzie temperatura jest jeszcze wysoka. Gdy odłączę go od rury CO to jego temperatura spada i zawór 3D się stopniowo otwiera, czyli jest ok. Próbowałem podłączyć czujnik jak najdalej od zaworu 3D, ale nie przyniosło to efektu (ogranicza mnie długość kabla i konstrukcja kotłowni).

Prosiłbym o sugestie co mogę zmienić w ustawieniach sterownika aby temu zaradzić.    
2021-08-29 18:15
  leON22 Posts: 5139 Ostrzeżenie: 1
Nie widzę Twojego sterownika , chyba problem z netem . Jedyne słuszne rozwiązanie to ustawić na kotle taką temp.żeby zawór 3D nie osiągnął zadanej i żeby się nie zamykał . Z drugiej strony pytanie dlaczego się zamyka ? Wg mnie nie powinien , powinien pilnować temp.zadanej za nim , czyli utrzymywać ją na poziomie 50st ( +/- ustawiona histereza jego pracy ). Wrzuć foto gdzie dokładnie zamontowany jest ten czujnik temp.za zaworem
2021-08-30 18:07
  mmucha Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za wskazówkę. Spróbuję jak wrócę z pracy i dam znać jak poszło.
dodane 2021-08-30 18:07dzięki, działa jak należy.
2021-08-31 16:33
  Pink01 Posts: 180 Ostrzeżenie: 0
 Z tego co piszesz to wcale nie działa jak należy. Z tego co piszesz to pominąłeś niejako zawór 3D i masz tak jakby go nie było - bo jest cały czas na full otwarty. Jeżeli pompa jest za zaworem ( to znaczy elementy w takiej  kolejności: wyjście gorącej wody z kotła - zawór 3D - pompa CO  - instalacja CO) to zawór jest w pozycji mieszacza. Siłownik ma go przymknąć po osiągnięciu zadanej za mieszaczem. Przymknąć, to znaczy że siłownik ma go ustawiać tak żeby pompa przez mieszacz brała część wody gorącej z kotła i część chłodniejszej z powrotu z instalacji. I taką zmieszaną wodę o temperaturze oscylującej w pobliżu zadanej za zaworem wydawała na instalację. Nawet kiedy siłownik zamknie całkowicie mieszacz - a zamknie mieszacz to znaczy że zamknie dopływ do niego gorącej wody z kotła -  pracująca pompa ma nadal wymuszać obieg w instalacji, ciągnąc z powrotu z instalacji wpiętego do portu mieszacza i kręcąc wodą w instalacji bez dobierania wody z kotła. Przy prawidłowym montażu nie ma takiej możliwości, żeby na zamkniętym mieszaczu temperatura za nim wzrastała do temperatury kotła, właśnie dlatego, że pompa kręci wtedy wodą w instalacji bez dobierania wody gorącej z kotła. To co opisujesz to jest jakiś błąd montażowy.   
2021-08-31 16:54
  leON22 Posts: 5139 Ostrzeżenie: 1
Ciężko podejrzeć ustawiwnia sterownika ale przez moment jak kiedyś udało mi się na chwilę wejść, to widziałem dziwne parametry pracy siłownika np.czas otwarcia 147s, wzmocnienie powyżej 2 temp. zadana 60st może tu jest pies pogrzebany. Jeszcze kombinuje z lokalizacją czujnika tem. za zaworem 
2021-09-02 17:02
  mmucha Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
dzięki za odpowiedzi - będę jeszcze kombinował. 
Co do ustawień siłownika to 147s wzięte jest ze specki siłownika - mam taki model: https://archiwum.allegro.pl/oferta/invena-silownik-zaworu-mieszajacego-prov-230-v-i7597991083.html 

Wzmocnienia nie zmieniałem jeszcze - jest tak jak było ustawione podczas instalacji, ale dzięki pokminię jeszcze.

Dostęp do neta mam jeszcze bardzo niestabilny - stąd te przerwy w dostępie. 
dodane 2021-09-02 17:02
Walczę nadal. Link do zdjęcia pokazującego sposób podłączenia: tutaj

Ustawienia:
Kierunek otwierania zaworu - w prawo
Współczynnik wzmocnienia - 1.8
Maksymalny kat otwarcia - 35% 
Czas reakcji - 60 sek
Temperatura zadana na piecu - 47 stopni
Temperatura za zaworem - 60 stopni

Dla takich ustawień efekt jest taki, że kloryfery mają około 43-45 stopni, ale z tego co piszecie wynika, że źle do tego podchodzę.

Jakie ustawienia wpisalibyście dla takiego podłączenia jak na zdjęciu?
2021-09-03 00:31
  leON22 Posts: 5139 Ostrzeżenie: 1
Sam napisałeś, że źle do tego podchodzisz, potwierdzam to w 100% Kaloryfery 45st o tej porze roku, ciekawe ile będziesz w nie puszczał przy - 20st, a z tego zdjęcia nic nie wynika, zrób zdjęcia wszystkich połączeń instalacji zasilania i powrotów oraz lokalizację czujników temp. kotła, powrotu, zaworu 4D itd... im więcej danych tym lepiej, pozdrawiam  
dodane 2021-09-03 00:31Ps. Zrób w końcu porządek z Twoim internetem i dostępem do sterownika. 
2021-09-03 09:19
  Pink01 Posts: 180 Ostrzeżenie: 0
mmucha napisał » 2021-09-02 17:02
dzięki za odpowiedzi - będę jeszcze kombinował. 
Co do ustawień siłownika to 147s wzięte jest ze specki siłownika - mam taki model: https://archiwum.allegro.pl/oferta/invena-silownik-zaworu-mieszajacego-prov-230-v-i7597991083.html 

Wzmocnienia nie zmieniałem jeszcze - jest tak jak było ustawione podczas instalacji, ale dzięki pokminię jeszcze.

Dostęp do neta mam jeszcze bardzo niestabilny - stąd te przerwy w dostępie. 
dodane 2021-09-02 17:02
Walczę nadal. Link do zdjęcia pokazującego sposób podłączenia: tutaj

Ustawienia:
Kierunek otwierania zaworu - w prawo
Współczynnik wzmocnienia - 1.8
Maksymalny kat otwarcia - 35% 
Czas reakcji - 60 sek
Temperatura zadana na piecu - 47 stopni
Temperatura za zaworem - 60 stopni

Dla takich ustawień efekt jest taki, że kloryfery mają około 43-45 stopni, ale z tego co piszecie wynika, że źle do tego podchodzę.

Jakie ustawienia wpisalibyście dla takiego podłączenia jak na zdjęciu?

Na początek trzeba by sprawdzić prawidłowość montażu 3D. Tak najprościej -  3D ma 3 dziury ( porty ). Dwie z nich da się przymykać i w końcu całkiem zamknąć zwieradłem zaworu ( czyli odpowiednim ustawieniem pokrętła ) a jedna jest stale otwarta na max i nie da się jej przymknąć ani całkiem zamknąć w żadnym ustawieniu pokrętła . Do tej stale otwartej ma być przyłączona pompa. Jak jest inaczej to jest źle.
2021-09-03 10:34
  mmucha Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za odzew. Zrobiłem zdjęcie, ale kiepsko wyszło, bo jest tam super ciasno. Narysowałem więc w Paincie schemat pokazujący sposób podłączenia i zrobiłem zdjęcia kluczowych miejsc. 

Schetmat wyglada tak: link
Pompa CO link
Pompa CWU link

Jak najprościej sprawdzić poprawność montażu 3D? Rozpalić, ustawić siłownik np na 100% i zobaczyć, która rura pozostaje zimna?

PS Internet powinienem uruchomić dziś po południu lub w weekend.
2021-09-03 10:55
  verb Posts: 237 Ostrzeżenie: 2
Po przekręceniu pokrętła w lewo, temp za pompą powinna być mniej więcej jak temp kotła. Po przekręceniu w prawo temp za pompą powinna natychmiast spaść. Pompa CO jest źle zamontowana, oś ma być poziomo.
2021-09-03 16:00
  mmucha Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję. A czy jeżeli do portu, który ma być stale otwarty, nie jest podłączona pompa, to wystarczy zmienić "Kierunek otwierania zaworu" z prawego na lewy w sterowniku czy fizycznie trzeba poprawić podłączenie zaworu 3D?
2021-09-04 07:49
  verb Posts: 237 Ostrzeżenie: 2
Zdemontuj napęd, obróć oś zaworu i napęd o 90* w prawo. Powinno gadać.
2021-09-22 17:53
  mmucha Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
ok, dzięki. Wpadł mi nieplanowany wyjazd na delegację. Jak wrócę to poustawiam instalację wg Waszych wskazówek i dam znać czy problem udało się rozwiązać.
dodane 2021-09-22 17:53dzięki. Rozwiązanie z obrotem osi zaworu pomogło. 
2021-10-07 17:38
  Shin38 Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam, ja mam podobny problem tyle, że nie mam czujnika temperatury za zaworem 3d(przynajmniej nic nie widać na sterowniku kotła). Mój zawór 3d jest cały czas otwarty na 100% i całość temperatury idzie na grzejniki. Czy da się to jakoś regulować? Może coś źle robię?
2021-10-08 08:08
  faron4 Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
@Shin38 Poprzez zmianę ustawienia zaworu mieszającego reguluje się temparaturą wody jaka "idzie" na pokoje. Sterownik nie może regulować temperatury bez jej pomiaru.
Bez pomiaru temperatury to możesz regulować zaworem ręcznie.
2021-12-04 06:35
  marena Posts: 8 Ostrzeżenie: 0

Witam,mam pytanie czy ten czujnik temp umiejscowiony na instalacji za zaworem do sterownika ecoal3,5 będzie ok

https://allegro.pl/oferta/czujnik-temperatury-atos-negros-tigra-kty81-210-8997153248?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=YTI0ZmM1YjAtZTU4ZS00YjZhLThkNWUtNDA3ZTExNDVhZjJlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=3647d293-ca3f-4d90-9d06-e205607cc830

a korzystając z okazji dnia górnika wszystkim pracującym w tym ciężkim zawodzie,tyle samo wyjazdów co zjazdów SZCZĘŚĆ wam BOŻE życzy emerytowany górnik ratownik z byłej KWK WIECZOREK Marian
2021-12-04 17:02
  MateoKoc Posts: 210 Ostrzeżenie: 0
marena napisał » 2021-12-04 06:35

Witam,mam pytanie czy ten czujnik temp umiejscowiony na instalacji za zaworem do sterownika ecoal3,5 będzie ok

Powinien pasować.

Tu masz oryginalny czujnik:
https://sklep.esterownik.pl/produkt/53

Ps.
Jak wrzucasz link, to zrób to tak, aby działał po kliknięciu. Wkleiłeś go jako tekst, i trzeba go zaznaczyć, skopiować i wkleić do paska adresu przeglądarki.

2021-12-05 07:44
  marena Posts: 8 Ostrzeżenie: 0

Powinien pasować.
Dzięki MateoKoc zamówię tego,po co przepłacać.
Users on-line: 1234567, gsolarski, keram02, KESZUTAM12, Kwimir, LiMat, marus, pg57, poslowicka, s_wojtek