Forum  eCoal.pl v3.5  Ocena popiołu. Subskrybuj
First pagePrevious page4 / 5Next pageLast page
2021-09-23 12:49
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Moim skromnym zdaniem jest jeszcze kilka poprawek
 1. Podnieś min.temp.powrotu na 55st, szkoda pompy CWU, bo piłuje jak widać na wykresie.
2. Wyłącz w ustawieniach funkcja pompy mieszającej, bo fizycznie jej nie masz. 
3. Max otwarcie zaworu 4D ustaw na 100%, bo jak zrobi się zimno będziesz pytał dlaczego nie możesz osiągnąć zadanej temp.za zaworem :(
4. Nie wiem jak się to u Ciebie pali ale wg mnie korekta dmuchawy na 5%, to sporo za dużo, dlatego tworzą się spieki i niepotrzebnie wypuszczasz ciepło kominem. 
2021-09-23 13:36
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Dobra zmieniam i zobaczymy
dodane 2021-09-23 13:27Oo ciekawa sugestia ale mam ta dmuchawę na 5 bo miałem zły popiół. Oczywiście pompę mieszającą wylanczam. 
dodane 2021-09-23 13:36Pozmieniałem to według Pana propozycji czy panów propozycji. Dziękuję teraz poobserwuje
2021-09-23 13:37
  MateoKoc Posts: 207 Ostrzeżenie: 0
Marman napisał » 2021-09-23 13:27
Dobra zmieniam i zobaczymy
dodane 2021-09-23 13:27Oo ciekawa sugestia ale mam ta dmuchawę na 5 bo miałem zły popiół.


Popiół zależy też od opału. Ja u siebie jakbym nie ustawił, to mam "kalafiorki".
Jak zmniejszę nadmuch to pojawiają się niedopałki. Jak zwiększę to kalafiory są większe.
Prawdopodobnie mój groszek jest mieszanką węgla z dwóch różnych źródeł.
Przestałem się tym przejmować.
2021-09-23 18:25
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Panie Marku na forum sobie nie "panujemy" Jeszcze jedna moje sugestia obniż , temp. zadaną kotła na 57st , bo w auto i tak przebije o 5st wg mnie na obecne warunki niepotrzebnie . Najlepiej zmienić tryb spalania na grupowe lub ręczne Co do popiołu to faktem jest , że zależy on od jakości opału i nieraz należy wybrać kompromis .
2021-09-23 23:27
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Chętnie przeszedłbym na grupowe spróbować ale tam tyle ustawien że znów pewnie zasypywał bym was pytaniami..
dodane 2021-09-23 23:27Chętnie spróbuję ale możesz zaproponować jakieś ustawienia?
2021-09-23 23:50
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Na początek moc min/max - 8/12kW po 5podań, dmuchawa 38/40%, histereza kotła 0.2st, przejścia na moc max 2st, temp. kotła 57st, powrotu 55st, CWU 56st  
2021-09-24 22:01
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Ustawione kolego teraz zobaczymy jak poleci na grupowym według twoich wytycznych
dodane 2021-09-24 22:01Zobaczymy. A powiedz mi kolego, gdybym chciał wrócić do ecoal to ustawienia mi zapamiętał czy będę na nowo ustawiał?
2021-09-24 23:59
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Ustawienia parametrów spalania zapamięta, temp.kotła, powrotu i CWU trzeba będzie poprawić. 
2021-09-25 16:06
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Po nocy wykres wygląda dobrze zobaczymy jak teraz jak zaczniemy używać CWU. Ale spalanie będzie chyba takie same jak w ecoal, ale poobserwuje jeszcze
dodane 2021-09-25 16:06Po nie całej dobie, stwierdzam że w popiele jest sporo niedopałków, co mogę zmienić aby to zlikwidować? Te ilość podawania na 4?
2021-09-25 17:12
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
A jak wygląda kopiec ? Jak nie dopala , to albo zmniejszamy ilość podań np. na 4x albo dodajemy wiatru o oczko
2021-09-25 20:56
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Kopiec kopiasty 😜 więc zmieniłem na 4 podania. A powiedz kolego jak będą mrozy to max zmienić na więcej np 16kw? Czy zostawić 12kw?
2021-09-25 21:23
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Możesz zmienić moce na 12/16kW ale poczytaj o grupowym, o co w nim chodzi, jaka jest różnica między poszczególnymi mocami, które są umowne, np. dla 8kW czas pojedynczego podania to 5s przy 7 podaniach, to tyle samo co dla mocy 12kW przy 5 podaniach ( czas jednego podania 7s) przerwa między podaniami dla wszystkich mocy jest taka sama i wynosi 20s  
2021-09-25 21:33
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
A gdzie o tym poczytam ? W instrukcji tego nie znalazłem ;(
2021-09-25 22:22
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Q... na forum użyj szukajki  Póki co Raków - Legia 3:2   
dodane 2021-09-25 22:22Ps. Np. temat "Poradnik Palacza". 
2021-09-26 14:48
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
A czy warto robić akyualizacje? Bo widzę że jest taka opcja żeby aktualizować sterownik, wykonać?
2021-09-26 14:51
  MateoKoc Posts: 207 Ostrzeżenie: 0
Marman napisał » 2021-09-26 14:48
A czy warto robić akyualizacje? Bo widzę że jest taka opcja żeby aktualizować sterownik, wykonać?


Tutaj masz listę listę zmian w najnowszej wersji oprogramowania:
Wersja: 1.1.33.19 - Opis zmian
2021-09-28 16:57
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Dziś wróciłem na spalanie ecoal. I jaknoatrze na wykres to nie jestem zadowolony, na grupowym super kreski w wykresie dążyły do Linii prostej, teraz temp spalin dużo wyższa, ale wróciłem bo miałem fatalny popiół, nie dopalone wszystko zmniejszyłem do 4 podań i wiatr podniosłem o 1 i nic.. a w ecoal natomiast popiół jest o niebo lepszy.. 
2021-09-28 20:10
  MateoKoc Posts: 207 Ostrzeżenie: 0

Marman napisał » 2021-09-28 16:57
Dziś wróciłem na spalanie ecoal. I jaknoatrze na wykres to nie jestem zadowolony, na grupowym super kreski w wykresie dążyły do Linii prostej, teraz temp spalin dużo wyższa, ale wróciłem bo miałem fatalny popiół, nie dopalone wszystko zmniejszyłem do 4 podań i wiatr podniosłem o 1 i nic.. a w ecoal natomiast popiół jest o niebo lepszy.. 



Wykresy nie grzeją.
2021-09-28 20:37
  Marman Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Masz rację ale zobacz o ile kociol w automacie przebija temp zadana na kotle ;o jaką jest temperatura spalin, noni co za tym idzie jak mówił kolega Leon22 ile ciepła idzie do komina. Gdyby nie jakość popiolu wybrałbym grupowy. Ale nie mogę sobie poradzić z rym niedopalaniem więc ide w ecoal
2021-09-28 20:58
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Dla takiego "trudnego" opału proponuję tryb ręczny, tutaj można dopieścić spalanie, bo mamy do edycji wszystkie trzy parametry : czas podawania, czas postoju i moc dmuchawy  
First pagePrevious page4 / 5Next pageLast page
Users on-line: 1988-basia, antoni, bocian1984, brandy, Dan123, hanys77, Heniek_Ogniwo, Jac_100, jack26_2005, karkut4, OgniwoEkoPlusAnna, Slowik58