Black Friday 2020: promocja na wybrane elementy do 50%!
Forum  eCoal.pl v3.5  Ochrona powrotu -pompa mieszajaca jak poprawnie zamontować ?? Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2021-02-16 17:40
  ramzes28 Posts: 33 Ostrzeżenie: 0

Witam
ochrona powrotu z zastosowaniem pompy mieszającej ( pompa przewałowa) jak poprawnie zamontować i co muszę kupić do samego montażu tej pompy ?? dokładnie chodzi mi czy zawór zwrotny jest potrzebny też ? jak popranie to założyć ?


2021-02-17 07:52
  verb Posts: 123 Ostrzeżenie: 1

Jeśli 4D, to pompę daje się na powrocie z zaworu, i nie trzeba ZZ, w innym przypadku trzeba.
Co kupić ? Jak w miedzi, to dwa nyple 28x1, a śrubunki powinny być przy pompie. Jeśli z ZZ, to dodatkowo nypel mosiężny 1".
2021-02-17 07:55
  budgie1 Posts: 689 Ostrzeżenie: 0
No i pompę
2021-02-17 08:03
  ramzes28 Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Pompa kupiona WILO 4 zawór 4d z siłownikiem jest w instalacji założony 
2021-02-17 08:03
  verb Posts: 123 Ostrzeżenie: 1
To trzeba się wpiąć za zaworem do powrotu. Prosta, szybka robota.
2021-02-17 08:10
  ramzes28 Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Ma ktoś może jakieś zdjęcie jak to wygląda całość wpięte ? pytam bo nie chcę żeby instalator zrobił mi bubla ...
2021-02-17 16:36
  radek-ka Posts: 78 Ostrzeżenie: 0
https://esterownik.pl/gfx/upload/1f05563d.jpg
2021-02-17 16:45
  ramzes28 Posts: 33 Ostrzeżenie: 0

czyli tylko 2 zaworki i pompa

dziękuję
2021-02-17 16:49
  marco755 Posts: 117 Ostrzeżenie: 0
Zawór odcinający pomiędzy 4d a pompą na powrocie w przypadku instalacji stalowej wskazane żeby był z filtrem , można rozważyć też tzw. obejście , w razie konieczności wymiany pompy nie trzeba nic wyłączać , zakręcasz zawory a przepływ obejściem i tak jest . Tak jak na zdjęciu od radka  na zasilaniu .
2021-02-17 17:08
  radek-ka Posts: 78 Ostrzeżenie: 0
Faktycznie nie zauważyłem i wstawiłem stare zdjęcie. Aktualnie wygląda tak:
2021-02-17 17:39
  leON22 Posts: 4596 Ostrzeżenie: 1
Radek mógłbyś zmierzyć odległość od śrubunku zaworu 4D do końca zaworu na samym dole za pompą ? Po sezonie, przymierzam się również do wykonania podobnej modernizacji w mojej instalacji i nie jestem pewien czy mi się to zmieści pewny Z góry THX za info  
dodane 2021-02-17 17:39Ps. W razie jakby brakło cm, czy zawór ZZ jest konieczny 
2021-02-17 17:43
  ramzes28 Posts: 33 Ostrzeżenie: 0

znalazłem jeszcze taki schemat


dodane 2021-02-17 17:43
2021-02-17 17:54
  verb Posts: 123 Ostrzeżenie: 1
ramzes, napisałem Ci co jest potrzebne, nie daj się namawiać na niepotrzebne elementy.
2021-02-17 17:56
  slaw007 Posts: 210 Ostrzeżenie: 0
Ja bym dał na powrocie z 4D takie coś jakbym mógł zmieścić. 
Kolejno:



-zawór odcinający
-filtr przed pompą
-pompa
-zawór zwrotny
-zawór odcinający.

W przypadku czyszczenia filtru czy wymiany pompy nie trzeba spuszczać wody z instalacji. 
Co prawda jak działa poprawnie zawór zwrotny, to ten bliżej kotła zawór odcinający powinien zablokować odpływ wody. Jednak koszt zaworu mały, więc w razie awarii zz także mogę wszystko wymienić co mam pomiędzy zaworami odcinającymi bez upuszczania wody z instalacji.
2021-02-17 18:01
  radek-ka Posts: 78 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-02-17 17:39
Radek 

65cm 
Bez ZZ też to chodziło i nic się nie działo, ale tu gmaj22 stwierdził że ZZ ma być to wstawiłem
2021-02-17 22:00
  leON22 Posts: 4596 Ostrzeżenie: 1
No to u mnie lipton, mam tylko 50cm 
2021-02-18 17:32
  verb Posts: 123 Ostrzeżenie: 1
I starczy z zapasem, ino trza tyle co pisałem.
2021-02-18 18:24
  ramzes28 Posts: 33 Ostrzeżenie: 0

Tak wygląda to u mnie możecie wskazać to miejsce dla tej pompy ??
z lewej to pompa CW na prosto CO


dodane 2021-02-18 18:24
2021-02-18 18:39
  verb Posts: 123 Ostrzeżenie: 1
Musiałbyś to zmieścić na tej rurce pionowej w dół od napędu, z pierwszego foto. Na drugim foto być może widać tę rurkę, ale jest bez otuliny, a na pierwszym z otuliną. Nie chcę zgadywać, czy to ta sama.
2021-02-18 18:46
  ramzes28 Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Ta która jest na prosto w dół  zasilania od zaworu 4D to powrót z CO a ta boczna którą leci po prawej to powrót z CW z boku
Myślałem czy można wpiąć tę pompę z lewej tam gdzie idzie zasilanie do CW i połączyć z tym powrotem gdzie wchodzi już do pieca? 
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: arek, Dan123, Kiler5, marus, Mateuszrychert, szczypik, tszatan, Vitis, zibi20061