Forum eCoal.pl v3.5 Ochrona powrotu -pompa mieszajaca jak poprawnie zamontować ?? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
Niop, i powinieneś tam wpiąć pompkę. Będzie działać jako kotłowa, i przy 4D jest to wskazane. Możesz wpiąć między zasilaniem a powrotem, i będziesz miał mieszającą, ale to nie jest dobra opcja.
|
|||
|
||||
ramzes28
|
Nie rozumiem to jak to przerobić? Możesz to narysować gdzie to wpiąć żeby była kotłowa
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Po lewej masz wyjście z kotła (i tam masz po drodze CWU), na wprost masz zasilanie CO, po prawej powrót z CO, a w dół (pionowo od zaworu) powrót do kotła, i tam masz dać pompkę, która będzie robić jako kotłowa.
|
|||
|
||||
ramzes28
|
Czyli przecinam rurę z powrotu z zaworu 4D tam wpinam pompę ok ale co ona zmieni w tym miejscu? Bo mieszająca rozumiem dogrzeje powrót a ta kotłowa?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
A to tak... w sterowniku sobie zaznaczysz ochrona powrotu na wyłączona, a funkcja pompy dodatkowej ustawiasz "kotłowa". I zapominasz, nie biadolisz więcej na forum
|
|||
|
||||
ramzes28
|
Wszystko zrozumiałem wpisałem sobie w YouTube wzywam instalatora w następnym tygodniu i działamy
Bardzo dziękuję za pomoc |
|||
|
||||
marco755
|
Mieszająca - dogrzewa powrót do temp . zadanej i się wyłącza (temp. ustawiasz w sterowniku ) , kotłowa pracuje non stop , powiedzmy na najniższym biegu i jest z reguły zawsze niższa o te kilka stopni od temp . kotła . Ogólnie zaleca się tę drugą opcję . Pierwsza opcja podobno jest "nie zdrowa " dla pomp elektronicznych . Samo zużycie prądu przy pracy non stop jest nie wielkie . Ogólnie warto założyć .
|
|||
|
||||
ramzes28
|
Do montażu tej kotłowej wystarczą tylko te 2 zaworki odcinające i filtr przy pompie tego zaworu zwrotnego nie montować??
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Czytaj temat od początku, masz dokładnie napisane co jest potrzebne. Nie męcz już.
|
|||
|
||||
radek-ka
|
Pompka powinna być zrobiona na powrocie z 4d (rurka pod 4d), jeżeli będzie przed 4d i CWU do powrotu pod 4d to wydaje mi się że może zaburzyć przepływ
|
|||
|
||||
ramzes28
|
Instalator zaproponował BYPASS gdybym stwierdził że to nic nie zmienia dołożenie tej pompy na tym powrocie
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Zobacz schematy ludzi co tu piszą, ramzes i marco mają kotłowe. Chcesz, eksperymentuj, Twoja wola.
|
|||
|
||||
marco755
|
Ja zdecydowałem się na pompę na powrocie bo ochronę powrotu miałem tylko przez zawór 4d , nie mam CWU .
Żeby mieć te prawie 50 na powrocie a na grzejniki powiedzmy 38 przy zewnętrznej -8 to kocioł musiał chodzić na 70-72 stopnie . Teraz jest pompka (jako kotłowa , chodzi sobie cały czas ) , na kotle 60 , powrót 55 , na grzejniki tyle ile potrzeba nawet przy -15 , spalanie tak może około 2 kg na dobę mniejsze . |
|||
|
||||
gmaj22
|
verb napisał » 2021-02-17 17:54 ramzes, napisałem Ci co jest potrzebne, nie daj się namawiać na niepotrzebne elementy. Dobrze prawi. Jak jeden obieg za 4D i nie ma CWU, to zawór zwrotny za pompą mieszajacą niepotrzebny. Zapamietać sobie: 1/ jak 3D to dajemy przewałową za kotłem - 3D + CWU - to ZZ na powrocie z podłogówki oraz za pompą przewałową (oraz oczywiście na obiegu CWU) 2/ jak 4D i jeden obieg- to mieszająca na powrocie z 4D - zawór zwrotny za 4D oraz za pompą mieszajacą zbędny - 4D + CWU - ZZ dajemy na obiegach CWU oraz CO jak również za pompą mieszającą. |
|||
|
||||
ramzes28
|
Dzisiaj założył instalator na powrocie z 4D pompę włączyłem w sterowniku jako kotłowa
Pompa kotłowa WILO 4 jaką moc ustawić na tej pompie?? Dziękuję wszystkim za pomoc |
|||
|
||||
gmaj22
|
Jako kotłowa będzie w zasadzie chodzić non-stop. Nie pamiętam teraz, czy Auto-lato wyłącza ją przy obydwu opcjach, bo przy grzaniu tylko CWU, pracująca pompa kotłowa/mieszająca jest zbędna.
|
|||
|
||||
leON22
|
Dobre pytanie, sam jestem ciekaw
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
ramzes28 napisał » 2021-02-24 18:45 Najniższa prędkość obrotowa, czyli jedynka. Chyba że założyłeś ten durny ZZ, to może "dzwonić", ale to się rzadko zdarza.... jaką moc ustawić na tej pompie?? |
|||
|
||||
ramzes28
|
Zrobiłem Tak jak napisał gmaj22 4D + CWU - ZZ dajemy na obiegach CWU oraz CO jak również za pompą mieszającą założona pompa Wilo4 jak dam na 3 bieg to przy zadanej kotła 55c mam na powrocie 52 jak na 2 bieg to 48c wszystko działa nic nie dzwoni ... Jeśli chodzi o tryb lato to pompa co się wyłączyła a kotłowa dalej pracuje może się wyłączy jak temperatura spadnie poniżej 40c jak zawór się zamknie |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Nie miałeś pompy kotłowej, nie miałeś tam ZZ i wsio gadało. Teraz masz pompę i dałeś ZZ. Możesz to jakoś po ludzku wytłumaczyć mnie tępemu ? Teoretycy zawsze mają dużo do gadania, ale poprzeć to dowodem jakoś trudno. Kotłowa ma chodzić cały czas, te 3, czy 5W Cię zeżre ? Jak się ma 4D, to zadana na kotle powinna być wysoka, 60 i więcej - czym wyższa tym mniej otwiera się zawór, i powrót łatwiej domieszać do wyższej temp. Pozdrawiam. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||