Forum  eCoal.pl v3.5  Brak ciepła w domu, nie wypalony węgiel Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 5Next pageLast page
2021-02-14 09:04
  WeronikaM Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Witam. Czy może mi ktoś pomóc, bo od 2 miesiecy mam piec ekoplus M 26 kw z sterownikiem eCoal.pl v3.5
Moje pytanie brzmi jak ustawic zawór 4d żeby było ciepłej w domu? Mam na piecu ustawione 63 st. Kompletnie się na tym nie znam. Jedynie co zapamiętałam, jak tłumaczyli fachowcy że temperatura nad zaworem a kotłem ma być o 10 st różnicy. 
2021-02-14 10:27
  verb Posts: 222 Ostrzeżenie: 2
Na pewno mówili o zasilaniu instalacji CO ? Napęd na zaworze jest ? Jeśli tak, to sprawdź, czy nie masz włączonej ochrony koła za pomocą zaworu. Na dom możesz puszczać ile chcesz, tzn nawet tyle ile osiąga kocioł, chyba że grzejesz podłogami. Internetu nie podłączyli ?
2021-02-14 12:18
  WeronikaM Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Podłogami nie grzeje. Internetu nie podłączyli na resztę pytań nie znam odpowiedzi 😂 chyba będę musiała do fachowców zadzwonić, bo jestem zielona z tego 
2021-02-14 12:41
  verb Posts: 222 Ostrzeżenie: 2
Dlatego warto mieć podłączony ster do internetu, ktoś z forum zdalnie sprawdziłby ustawiania, i dość trafnie ocenił działanie układu. Za free.
2021-02-17 18:28
  WeronikaM Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Mam podłączony do internetu. Czy ktoś mógłby mi zdalnie ustawić ustawienia? I druga rzecz, jeśli tak to jak go mam udostępnić? 🙈 
2021-02-17 19:10
  verb Posts: 222 Ostrzeżenie: 2
Coś kocioł nie może zadanej zrobić, wykresy nie działają, więc nie wiadomo czy tak jest stale ? T1 pokazuje, ale czy jest napęd na zaworze 4D ?
2021-02-17 19:29
  WeronikaM Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Ja dopiero od dziś mam internet, także z wykresami nie wiem. Kocioł zawsze dojdzie do zadanej, a później się wyłącza. Czasem dojdzie do 68. A da radę przejść na spalanie grupowe i ustawieniu tego? Naczytalam się o tym, tylko, że ja nie mam o tym pojęcia. A druga Rzecz, jak mam sprawdzić czy jest napęd na zaworze? 🙈 Proszę mi wybaczyć, jak zadaje głupie pytania, ale na prawdę jestem zielona z tego 
2021-02-17 19:33
  verb Posts: 222 Ostrzeżenie: 2

Taka mała skrzyneczka z kablem na zaworze jest, czy tylko ręczne pokrętło ? Grzejesz tam ON/OFF przy pomocy termostatu (czyli grzejniki grzeją, potem stygną, i tak w koło) ?
Z grupowym Ci nie pomogę, bo od tego są tu mądrzejsi. Poza tym uważam automat za dobry.
2021-02-17 19:49
  WeronikaM Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Czy chodzi o to? 
dodane 2021-02-17 19:44
dodane 2021-02-17 19:49
dodane 2021-02-17 19:49
2021-02-17 19:52
  verb Posts: 222 Ostrzeżenie: 2
Tak, to jest napęd. Chyba warto w takim razie ustawić za zaworem niższą zadaną, i nie używać termostatu. Ogólnie zamiast termostatu mogli zamontować czujnik zewnętrzny.
2021-02-17 19:58
  WeronikaM Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
A czy mógłbyś mi spojrzeć na ustawienia kotła? W sensie czas podawania itp i ustawić wg własnego doświadczenia? 
2021-02-17 20:08
  verb Posts: 222 Ostrzeżenie: 2
Ja bym mu podłożył pod ogon. Ale poczekaj na kogoś, kto zechce Ci go ogarnąć. Powodzenia.
2021-02-18 15:15
  leON22 Posts: 5128 Ostrzeżenie: 1
Weronika , widzę że nie czytasz moich wpisów ( pewnie przez przypadek dodałaś mnie do x Ignorowanych Napisz dokładnie czego oczekujesz od zmiany ustawień ? Opisz dokładnie swoją instalację , ile m2 ogrzewasz , czym palisz ( co to za opał , wartość opałowa paliwa ile MJ , jaka spiekalność ) ? Jak już @verb  wspomniał praca instalacji i sterownika z termostatem pokojowym który działa ON/OFF i wyłącza pompę od CO to żadna oszczędność  Lepszym rozwiązaniem jest dobranie optymalnej temp.za zaworem 4D i grzanie CO non-stop bez wyłączania pompy CO . W tym celu trzeba zamontować dedykowane do sterownika termometry przewodowe zew. i wew. albo zakupić w sklepie ES zestaw bezprzewodowy i z nimi skonfigurować ustawienia sterownika i instalacji . Ten Twój termostat wew. to zbędny wydatek , może Ci wtedy służyć jako drogi termometr ale wybór należy do Ciebie , pozdrawiam
2021-02-18 15:25
  verb Posts: 222 Ostrzeżenie: 2
Wg wykresów, które się później pojawiły termostat nic nie robi, ino instalacja jest rozdygotana. Najpierw trzeba naprawić przebite koła, potem się brać za silnik.. wg. mnie.
2021-02-18 15:28
  leON22 Posts: 5128 Ostrzeżenie: 1
Wg mnie jednak coś robi pewny Tego do końca nie wiadomo , bo nie widać temp.wew.  Ten zawór 4D wachluje w te i we w te 

2021-02-18 15:31
  verb Posts: 222 Ostrzeżenie: 2
Ne widziałem wyłączenia pompy, ani pracy cyklicznej. Widać ktoś tam wreszcie obniżył temp za zaworem, i grzebie w grupie. Lepiej to wygląda.
2021-02-18 15:37
  leON22 Posts: 5128 Ostrzeżenie: 1
Zdecydowanie , ciekawe jak na palniku , bo czasami jedno z drugim koliduje   Wykresy idą jak po sznurku , a w kotle czarno jak w ... 
2021-02-18 16:28
  verb Posts: 222 Ostrzeżenie: 2
Jak się sami uczą, to chwała za to. Na razie chodzi fajnie. Histerezy ino jeszcze ogarnąć i git.
2021-02-18 17:31
  WeronikaM Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Hej. Sory ze teraz odpisuję, ale tocze z tym kotłem. Pomaga mi jeden to ustawić, tylko że ma problem z powrotem cwu. Co do czujników zewnętrznych to będę montować, tylko czekam na fachowców, żeby mi to ogarnęli 
2021-02-18 17:34
  verb Posts: 222 Ostrzeżenie: 2
Działajcie, na ten czas jest dużo lepiej niż było. Po montażu zewnętrznego ustawisz pogodówkę, i będziesz mieć w nosie grzebanie w ustawieniach. Wewnętrzny jeśli każesz zamontować, to jedynie do sterowania obniżoną, żadne tam programatory...
First pagePrevious page3 / 5Next pageLast page
Users on-line: aczamuni, aiskrzycki81, antek, BYSTRASIDZINA158, conandram, dstany, emes, Filip13, jankcy90, klaudiuszdrapacz66, kolodpio75, Pamar, Pewu87, piotrmorawiec, pitr, quadproficz, slawek75, sylwek1974, Tomekxx9, Vitis, WojSub1558