Forum  eCoal.pl v3.5  ustawienia Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2021-01-18 09:34
  dudek33 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Mam taki problem posiadam kocioł RBR w chwili obecnej ustawienia kotła temp 59 ( kociol nie moze sie nagrzac do tej temperatury caly czas chodzi na grzaniu ). Mam ustawiona temperature za zaworem 46 stopni ( rowiniez nie moze sie nagrzac do tej temperatury) . W czy problem
2021-01-18 10:09
  verb Posts: 214 Ostrzeżenie: 2

Może w tym, że jedziesz na ręcznym 1:10 ? Toż to bieda jest.
Ustawienia zaworu też świetne. Sam to tak "wyregulowałeś" ?
2021-01-18 11:10
  dudek33 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0

co to  znaczy na recznym 1:10.

2021-01-18 11:27
  janklos12 Posts: 495 Ostrzeżenie: 0
Tak ogólnie to moc z jaką idzie palnik np podawanie 5s przerwa 50s tj 1/10. a jak chcesz by kocioł mocniej pracował to dajesz np 5s/30s i wtedy jest 1do6 i palnik spala więcej węgla w czasie i jest mocniejszy. 
2021-01-18 11:35
  slawjar1 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Kolego kąt otwarcia zaworu jest za mały  , daj około 60%. Ponadto, albo wyłącz regulator pogodowy, albo zmień nastawy . Krzywa grzania przy -10 stopni C powinna być wyższa niż zadana. Obecnie po uwzględnieniu temp. obniżonej    oba parametry są równe tj, mają po 45 stopni C. ( 46-1= 45). Daj np. temp. zadaną na 43 stopnie C. Krzywą grzania do temp -10 stopni C 47stopni C natomiast przy krzywej grzania dla + 10 stopni C  38 stopni C. Powodzenia.
2021-01-18 11:37
  slaw007 Posts: 238 Ostrzeżenie: 0
1:10 to moc palnika około 6-8 kW uzależniona od opału i sprawności spalania.

Pewnie dom potrzebuje teraz większego zapotrzebowania.
2021-01-18 11:43
  verb Posts: 214 Ostrzeżenie: 2

dudek33 napisał » 2021-01-18 11:10
co to  znaczy na recznym 1:10.
Koledzy wyżej wytłumaczyli.

Jak chcesz, daj dostęp, a ustawię jak ustawiamy po montażu. Potrzebujesz mieć w domu tyle ile zaprogramowane, to paliwa pójdzie sporo, tym bardziej że obiekt jest obecnie wychłodzony.
2021-01-18 15:37
  1000MB Posts: 50 Ostrzeżenie: 0
Problem z niską temperaturą powrotu
Kilka słów o mojej instalacji CO i CWU: kotła OEPM 20KW, na „miedzi”,małe przekroje, zamknięta, 2 pompy, bojler 100l.,  termostaty na wszystkich 12 grzejnikach, internet
Z kotła OEPM 20KW pracującego od 2 miesięcy zasilane jest bezpośrednioogrzewanie CWU (jest pompa, która wyłącza się gdy temp w bojlerze jest  niższa od zadanej 45°C) oraz zawór 4D ręczny (bezsterownika). Za zaworem znajduje się pompa zasilająca CO do kaloryferów, nawszystkich są termostaty ustawione na około 20°C.Za zaworem 4D zamontowana jest pompa na CO, pracuje na 2 biegu z 4.
Temperaturę na kotle zadaną mam 65°C, za zaworem 4D (otwarty ręczniena „3” tj. 30%) –45°C. Temperatura faktyczna pracykotła oscyluje wtedy pomiędzy 60°Ca 70°C, a powrotu między 40°C a 45°C myślę, że cięgle zbytniska (ustawione jest min. 45°Cpowrót). Zaczynałem grzanie od temperatury zadanej 60°C na kotle i 42°C za zaworem 4D, powrótwtedy max 42°C.
Kocioł pracuje na „Automacie” retortowy eCoal z ustawieniem:podawanie 7s/przerwa 35s/dmuchawa 33%, histereza 2°C, ochrona powroty wyłączona.
Palę ekogroszkiem Skarbek Bobrek 27-29 MJ suchym. Spala się bardzodobrze,
prawie na popiół mało spieków. Zużycie opału to jakieś 18-20kg na dobę, a wpopielniku popiołu około 1kg na dobę tj. max 5% zasypu. Temperatura spalin70-120°C.
Do ogrzania dom z lat 90-siątych o pow. 160 m2. Piętrowy,ściany pustak +5cm styropianu + cegła, otynkowany. Strop pod nieogrzewanympoddaszem również 5 cm styropianu, dach nieocieplony (wszystko przede mną).
Myślę, że w tej sytuacji spalanie jest do zaakceptowania.
PROBLEM jest jednak z zbyt niską temperaturą powrotuledwo max 45°Cgdy kocioł jest rozgrzany do około 70°C.przy zadanej temp. 65°C.W miarę ochładzania się temp powroty spada do tylko 40°C.
Prośba do fanów eSterownika, „OGNIWA” i nie tylko o radę,wskazówkę, sugestię jak osiągnąć temp powroty wyższą czy:
·        Czy ustawić wyższą temp zadaną kotła
·        Czy zmiana ustawienia- otwarcia zaworu 4D jestna 30%
·        Czy zmienić ustawienia spalania (jest 7s/35s/33 %)– spala się OK
·        czy dodatkowa pompa na powrocie
·        czy jeszcze coś innego
Debiutuję w roli palaczaniedyplomowanego. Chciałby w przyszłości spróbować przejść na spalanie grupowe,na razie za mało się orientuje
Wszystkiego dobrego w 2021 roku i samego „suchego” wpodajniku.
2021-01-18 15:54
  leON22 Posts: 5127 Ostrzeżenie: 1
Najrozsądniejsze rozwiązanie, to montaż pompy mieszającej do ochrony powrotu, na powrocie z zaworu 4D . Najprostsze rozwiązanie włączenie ochrony powrotu przez pompę CWU ( tzw.proteza ochrony powrotu  u mnie działa ) . Minus takiego rozwiązania temp. wody użytkowej  w baniaku zbliżona do temp.kotła  Trzecie rozwiązanie ustawienie ochrony powrotu przez zawór 4D , tutaj trzeba kombinować z temp. zadaną kotła żeby na zasilaniu mieć powiedzmy te 50st , które "leci" w obieg CO , co przy ochronie zaworem 4D może być trudne , bo wtedy priorytetem jest dla niego pilnowanie zadanej min.temp.powrotu 
2021-01-18 19:14
  Jorgus Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Pomożecie? Mi to ręce opadają. Temperatura spalin ponad 300 czasami a nawet bardzo często. Zamontowałem dziś rck i nic to nie dało. Zerknijcie proszę na to co ja mam na tym piecu. W sobotę jadę do pracy nie wiem czy moja kobieta to ogarnie pod moją nieobecność. Piec to ogniwo eko plus 16kw 4gen groszek diablo 29Mj
2021-01-18 19:19
  leON22 Posts: 5127 Ostrzeżenie: 1
Jak widać diablo robi swoje  A tak na poważnie , to ile m2 grzejesz 200?  że dałeś w ustawieniach spalania grupowego moce min/max - 12/20kW .Do Twojej powierzchni wystarczy 8/12kW . Dużo ustawień do poprawki , nie chce mi się pisać i tłumaczyć co i jak, daj uprawnienia to Ci to ustawię jak ES nakazał Brak info o instalacji  Pytanie czy dokładnie wszystko wyczyściłeś , mam na myśli otwór za przegrodą od popielnika tam jest syf z zawirowaczy 
2021-01-18 19:30
  Jorgus Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-01-18 19:19
Jak widać diablo robi swoje  A tak na poważnie , to ile m2 grzejesz 200?  że dałeś w ustawieniach spalania grupowego moce min/max - 12/20kW .Do Twojej powierzchni wystarczy 8/12kW . Dużo ustawień do poprawki , nie chce mi się pisać i tłumaczyć co i jak, daj uprawnienia to Ci to ustawię jak ES nakazał Brak info o instalacji  Pytanie czy dokładnie wszystko wyczyściłeś , mam na myśli otwór za przegrodą od popielnika tam jest syf z zawirowaczy 
tak czyściłem w zeszłym tygodniu cały piec. Mam 132 metry ocieplone styropianem 10. Same grzejniki. Jeżeli jest coś do poprawy to proszę podpowiedz coś. Użytkuje ten piec od miesiąca dopiero i tak naprawdę uczę się dopiero 
2021-01-18 19:51
  lan123 Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
ja po kazdym zasypie czyszcze dokladnie jak pisze leON22 i temperatura spada z 160 na 110 


2021-01-19 18:37
  Jorgus Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Wielkie podziekowania i ukłon w stronę Leona za to zaangażowanie w ustawienie mojego Pieca. W końcu ktoś to ogarnol w dodatku zdalnie udało nam się dojść dlaczego się tak wysoko grzał komin. Flaszeczka będzie w sobotę pozdrawiam 
2021-01-19 19:10
  lukasz2508 Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Mnie też zdalnie pomógł by ustawić piec ogniwo eko plus 25kw. Spala cały zasobnik w 4 dni
2021-01-19 20:17
  leON22 Posts: 5127 Ostrzeżenie: 1
Może by i pomógł ale nic nie wie na temat Twojej instalacji , to co na schemacie przeważnie mija się z prawdą u nowych palaczy , bo albo sami coś nieświadomie poprzestawiają albo ich "fachowcy" tak się znają niestety 
dodane 2021-01-19 20:17Ps. Przyczyna wysokiej temp.spalin u @Jorgus Kociołek taki jak mój tylko czopuch z prawej strony. 

2021-01-19 20:57
  Jorgus Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-01-19 20:17
Może by i pomógł ale nic nie wie na temat Twojej instalacji , to co na schemacie przeważnie mija się z prawdą u nowych palaczy , bo albo sami coś nieświadomie poprzestawiają albo ich "fachowcy" tak się znają niestety 
dodane 2021-01-19 20:17Ps. Przyczyna wysokiej temp.spalin u @Jorgus Kociołek taki jak mój tylko czopuch z prawej strony. 

ale już jest dobrze dzięki Twojej pomocy. W dodatku teraz spalanie jest jak w 1.9Tdi 😂👌
2021-01-19 21:03
  leON22 Posts: 5127 Ostrzeżenie: 1
Ogarnąłeś temat czujnika temp.powrotu, bo widzę że z 40st zrobiło się 52*C ?  
2021-01-19 21:29
  Jorgus Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Tak czujnik przeniesiony 👌 
2021-01-20 19:37
  PieceCoal26 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Witajcie! Od jakiegoś czasu mam problem z moim piecem Ogniwo Eco Plus M. Aktualnie problem polega na tym, że pic nie umie puścić na grzejniki takiej temperatury, jaka jest ustawiona, sytuacja się poprawiła w momencie gdy, zmieniłem ochronę powrotu z 50 na 40. Dom nie ocieplony, około 200m, piec 20kw w instalacji jest pompa c.o i c.w.u no i zawór 4d. Czy ktoś mógłby zerknąć na ustawienia? Dodam jeszcze, że w piecu były przywrócone ustawienia fabryczne... No i jeszcze jest na postoju zapadnięte palenisko. 
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: aiskrzycki81, bouD3, cichy_22ac, drobny10, JanU, januszlula, mmv133, romnix, rychul, rynio, WaaN