Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Sinus pro 800 Volt polska Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
mj28
![]() |
Dzień dobry, Podłączyłem dziś kocioł pod przetwornicę sinus pro 800 firmy Volt Polska. Przetwornica podłączona jest do podwójnego gniazdka zabezpieczonego bezpiecznikiem typu S .Po wyłączeniu bezpiecznika przetwornica przechodzi na zasilanie z akumulatora i świeci się alarm niskie napięcie V1 , które wynosi 65V. Pomiar w gniazdku wykazuje faktycznie takie napięcie. Po odłączeniu przetwornicy od gniazdka napięcie w nim wynosi 0 V. Wniosek z tego , przetwornica podaje na wejście napięcie 65V , Czy to normalne? Spotkał się ktoś kto użytkuje taką przetwornicę z takim zjawiskiem? Moim zdaniem przetwornica do oddania do serwisu.
|
|||
|
||||
toriman
![]() |
Do serwisu. To jest nienormalne, a przynajmniej nie powinno tak być. Ciekawe co odpowie serwis.
|
|||
|
||||
pitaszek
![]() |
Mam dokładnie taki sam problem.
Mam przetwornicę sinus pro 300 firmy Volt Polska, i napięcie w gniazdku (po wyłączeniu "S-a") 68VAc. Zjawisko występuje od samego początku (od 2017r), ale mniej więcej miesiąc od podłączenia przetwornicy - wystrzelił warystor na płycie sterownika (problem opisany w tym wątku: https://esterownik.pl/forum/posty,3911/uszkodzony-sterownik-potrzebna-pomoc?m=112595#112595). Co ciekawe, jak sterownik doszedł do ES-System na naprawę (chłopaki załatwili sprawę błyskawicznie i na gwarancji) pierwszym pytaniem było czy sterownik był podłączony do UPS. Może to jakiś trop. Usunięto chyba warystor i zrobiono jakieś "czary-mary". Od tamtej pory żadnych problemów, ale to nie znaczy, że Ciebie nie dopadną... |
|||
|
||||
mj28
![]() |
Dzwoniłem do producenta sterownika i powiedziano mi że problemy były jak na płycie były 2 warystory. Płyty z 1 warystorem problemu nie mają. Moja jest z 1 warystorem więc ok. Producent przetwornicy twierdzi że może pojawiać się na zasilaniu przetwornicy takie napięcie i niczemu to nie szkodzi. Pozostaje więc podpiąć zestaw i obserwować.
|
|||
|
||||
Olek85
![]() |
Z czystej ciekawości sprawdziłem u siebie na UPS APC Smart-UPS 700 i coś takiego nie występuje.
|
|||
|
||||
SpokoSteven
![]() |
Podepnę się pod temat, bo choć problem nieco inny, to również dotyczy przetwornicy Sinus pro 800. Mianowicie poprzedni sezon piec chodził cały czas podłączony do przetwornicy z akumulatorem i w przypadku nagłego braku zasilania działał sobie bez przerwy. Ostatnio odłączyłem go na ok. 2 tygodnie i działał bezpośrednio z gniazdka. Po ponownym podłączeniu do przetwornicy w ogóle się nie włącza (bezpośrednio z gniazdka działa ok). Sprawdzałem inne sprzęty na przetwornicy i działają poprawnie. Orientujecie się co może być przyczyną nie uruchamiania się pieca?
|
|||
|
||||
faco
![]() |
Swego czasu czytałem ze piece mogą mieć problemy z fazą w tych ze właśnie przetwornicach. Tez mam Volta 1000S i na szczęście piec działa jak na razie bez zarzutu. Jak przyłożysz próbówkę do dziurek w przetwornicy zauważysz ze faza świeci w każdej.
Ktoś wymyślił patent jak temu zapobiec i ponoć działa bardzo dobrze, według opinii kupujących. Twój Volt zapewne jest na tej liście, co nie ma stałej fazy. Tutaj link do patentu: https://allegro.pl/oferta/zasilanie-awaryjne-ups-pieca-stala-faza-adapter-9003637894 |
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
faco napisał » 2022-03-13 21:36 Swego czasu czytałem ze piece mogą mieć problemy z fazą w tych ze właśnie przetwornicach. Też słyszałem, że do sterownika eCoal lepiej kupić UPSa ze stałą fazą. Dla świętego spokoju tak zrobiłem i póki co działa od 9 miesięcy. |
|||
|
||||
faco
![]() |
Kolega SpokoSteven jak grzał w tamten sezon zapewne ma ze zmienna fazą i musi kupić nowy albo odwiedzić link co dałem.
|
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
faco napisał » 2022-03-13 21:52 Kolega SpokoSteven jak grzał w tamten sezon zapewne ma ze zmienna fazą i musi kupić nowy albo odwiedzić link co dałem. ![]() |
|||
|
||||
SpokoSteven
![]() |
Zamówiłem dzisiaj polecany przez kolegę faco stabilizator fazy i w sobotę zobaczymy. Na pewno dam info czy pomogło.
|
|||
|
||||
faco
![]() |
Super, opinie były pozytywne , zobaczymy co Ty powiesz.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Jeśli ktoś potrzebuje zasilić piec i lodówkę może to coś starczy. Ja wolę za 540 zł przetwornicę 12->230V mocy 3000W (na pełnym sinusie) kocioł, 2x lodówka, 5 pompek do ogrzewania, TV i światło w domu i sąsiadowi dam złączkę aby mu na lodówko-zamrażarkę, i kocioł + niewielkie oświetlenie starczyło. W razie "W" odpalasz samochód prądnica ogarnie 2 domy w podstawowy prąd spalając przy tym około 0,5l/h. |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
marcinbb podaj z łaski swojej co to masz. Bo z 3 kW to chyba coś nie halo.
|
|||
|
||||
Luke
![]() |
marcinb lubi dużo mówić i uwielbia koloryzować. Czegóż on juz nie ma w tym swoim domu. Chyba dowartościowuje się w ten sposób. Żenada. No ale dla niektórych jest to sposób żeby zaistnieć.
dodane 2022-03-18 21:59Ja już podejrzewam marcinabb o minireaktor jądrowy w piwnicy lub garażu. Pewnie niedługo sam to ogłosi. To tylko kwestia odpowiednio wysokiego poziomu alloholu we krwi. |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Poczekam cierpliwie na odpowiedź autora. Najbardziej interesuje mnie co to za samochód z prądnicą? I jaka jest moc tej prądnicy na 12V? Sprawdzam bo jestem ciekawski. Ale czy np Fiat 126P z prądnicą wystarczy na własne potrzeby i potrzeby sąsiada? i 0,5l/h dla 3kW VAC??? Ludzie powyżej piszą o rzeczywistych realiach i problemach a tu bardzo ciekawa i tajemnicza propozycja.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Dokładnie tak jak mówisz...
Koloryzować... a co bimber, piwo, chleb piekę sam, palę zawsze zielsko w Czechach! Wędzę też a mam 41 wiosen z czego 33 lata żyłem w stolicy. Co mam koloryzować? Chłopie czas na koloryzowanie był w podstawówce i to po wywiadówce. A nie w wieku 41 lat, mam ściemniać - mówię jak jest. I to jest Twój sposób abym zaistniał? Nie mam 18 lat aby - na Instagramie zaistnieć. Mam kilka mieszkań, kilka samochodów, spory dom, i sporadycznie pracuję... Mój sposób aby zaistnieć... NIE!? Pogadaj z LeOEm jak bardzo "pojechany" jestem i myślę że bardzo się zdziwisz. dodane 2022-03-18 22:21 rj1972 napisał » 2022-03-18 22:07 Poczekam cierpliwie na odpowiedź autora. Już w 2015r mówili że jestem "pojechany" że PV instalowałem, okna... za dachu. Wody pan na tym nie ugotujesz, szpeci okolice |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
marcinbb nie napisałem, że jesteś "pojechany" tylko trochę to zabrzmiało nieprawdopodobnie. Może tylko ciekawie.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Odpowiem Ci powiedzeniem: Dać 100 mężczyznom wódę... któryś zginie. Dać i zioło to się zaprzyjaźnią i se selfiki zrobią. Dać im broń... nic nie zrobią bo to nie broń zabija a człowiek. Tego nasze Państwo nie rozumie. |
|||
|
||||
Luke
![]() |
marcinbb ja mam 51 wiosen i jestem urodzony, wychowany i skończyłem szkoły (m.in. politechnikę z tytułem mgr inż.) w pewne wsi na zachód od stolicy, która nazywa się Łódź. Wiem, że dla Ciebie tylko Twoje osiągnięcia porównywalne z superbohaterami Marvela są coś warte ale uwierz mi, że gdy czyta Cię średnio wykształcony techniczne człowiek to mu momentami flaki przewracają i nawet nie chce my się rozpoczynać z Toba dyskusji. Powtórzę jeszcze raz - ŻENADA.
O twojej kulturze i poziomie arogancji nawet nie wspomnę. dodane 2022-03-18 23:03A i tym samochodzie z prądnicą co ogarnie dwa domy też słyszałem i filmiki na youtube widziałem. Grnearnie myśle, że to właśnie youtube itp. są źródłem wiedzy dls marcinabb bo niektóre jego pomysły mogą tylko pochodzić z tych źródeł. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||