Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Pomoc w ustawieniu kotła Ogniwo 20kw. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
lukaszg1993
![]() |
Witam Mam problem z ustawienie kotła Ogniwo 20kw. Piec pracuje teraz w trybie E-coal. W trybie zima piec spala 125 kg w 5 dni. Mam oczywiście zawór 4d z siłownikiem + dwa obwody podłogówki(większość domu) + kaloryfery (4szt) + cwu 250l. Węgiel którym opalam to Bobrek. Popiół jest według mnie idealny. Minimalne malutkie spieki tylko czasem się zdarzają a tak jest pył. Na 125kg węgla, cały popielnik popiołu. Dom oczywiście ocieplony styropianem, okna nowe. Wydaje mi się że jest bardzo duże spalanie. Bardzo proszę o pomoc w ustawieniu może na innym trybie piec. Podaje linka - https://esterownik.pl/device/22007 Pozdrawiam dodane 2020-10-14 22:02Dodaje zdjęcia instalacji. dodane 2020-10-14 22:03 ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
agorny
![]() |
"Sterownik nie jest publiczny"
|
|||
|
||||
lukaszg1993
![]() |
Ale mam opcję publiczny zaznaczoną. hmm dziwne
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
jest publiczny ja go widze
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Kiedy w końcu ludzie zaczną myśleć? Wszystko ma bogato, palca nie ma gdzie włożyć a wystarczyła by jedna szafka wielkości lodówki, nacisnąć guzik i ciepło a tak zima na forum i wszędzie panujący syf, o robocie nie wspomnę.
Patrząc na "wystrój" to musiało kosztować czyli i kasa pewnie podobna by wyszła. |
|||
|
||||
lukaszg1993
![]() |
Karoka65 Kotłownie wykonywałem z pomocą fachowca(znajomego) także koszt nie był taki ogromny. Może i masz rację ale padło na takie żródło ciepła. Teraz tylko kwestia ustawienia. Jestem na chwilę obecną trochę zielony z sterownika i ustawienia.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Łukasz po pierwsze zmień w ustawieniach Parametry kotła - Typ kotła na Eko Plus M , w zaawansowanych - Algorytm wygaszania kotła na - Tylko w grzaniu . Brak ochrony powrotu i dziwnie niska temp.CWU
![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
lukaszg1993 napisał » 2020-10-15 00:19 Ja wiem tylko tyle że gdyby to był fachowiec to byś tu nie siedział Karoka65 Kotłownie wykonywałem z pomocą fachowca(znajomego) także koszt nie był taki ogromny. Może i masz rację ale padło na takie żródło ciepła. Teraz tylko kwestia ustawienia. Jestem na chwilę obecną trochę zielony z sterownika i ustawienia. ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Jakby nie było wungiel wciąż najtańszy , jednak coś za coś , sama obsługa dla ogarniętego człowieka nie stanowi problemu , bardziej denerwuje kurz , wynoszenie popiołu , czyszczenie kotła , wsypywanie węgla itp.
W moim przypadku kocioł pójdzie out , przyjdzie pompa i PV , a z tego pomieszczenia dodatkowo zrobię pralnie |
|||
|
||||
sebsa
![]() |
Ameno25 napisał » 2020-10-15 15:22 Jakby nie było wungiel wciąż najtańszy , jednak coś za coś , sama obsługa dla ogarniętego człowieka nie stanowi problemu , bardziej denerwuje kurz , wynoszenie popiołu , czyszczenie kotła , wsypywanie węgla itp. W moim przypadku kocioł pójdzie out , przyjdzie pompa i PV , a z tego pomieszczenia dodatkowo zrobię pralnie Ameno - węgiel dawno już przestał być najtańszym nośnikiem. Jeśli jeszcze ktoś ma kopalnię za rogiem to zrozumiem. Jednak większość użytkowników niestety tak nie ma i skazana jest na pośredników. Ja np kupuję taniego ruska po 820PLN z wszystkimi jego zaletami i wadami. Dobry węgiel to koszt powyżej 900-1000PLN. Gdybym miał tyle płacić dawno wywaliłbym kocioł lub zrobił dostawkę na pellet. |
|||
|
||||
lukaszg1993
![]() |
Leon22. zrobiłem tak jak kazałeś, zobaczymy jak będzie się sprawdzał. A jeśli chodzi o niską temperaturę CWU to dlatego że mam zbiornik stojący z dwoma wężownicami i C.O jest na górnej podpięte a czujnik jest w połowie zbiornika. (na drugiej podpięty jest solar) A co masz na myśli z brakiem ochrony powrotu? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Chodzi o to że nie jest włączona w ustawieniach, dobrze że ta pompa od CWU chodzi cały czas, to ochrona działa
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
sebsa napisał » 2020-10-15 15:34
Ameno25 napisał » 2020-10-15 15:22 Jakby nie było wungiel wciąż najtańszy , jednak coś za coś , sama obsługa dla ogarniętego człowieka nie stanowi problemu , bardziej denerwuje kurz , wynoszenie popiołu , czyszczenie kotła , wsypywanie węgla itp. W moim przypadku kocioł pójdzie out , przyjdzie pompa i PV , a z tego pomieszczenia dodatkowo zrobię pralnie Ja kupuje eko-miał na lokalnym składzie po 700zł workowany , 3t starczyło mi od maja 2019 do teraz , w tym CWU cały rok , nie kupuj eko-groszków ze wzgledu na to ze nie mam róznicy w spalaniu więc po co płacić 900zł więcej . w domu mam cieplutko , min 23 * zimą , Ameno - węgiel dawno już przestał być najtańszym nośnikiem. Jeśli jeszcze ktoś ma kopalnię za rogiem to zrozumiem. Jednak większość użytkowników niestety tak nie ma i skazana jest na pośredników. Ja np kupuję taniego ruska po 820PLN z wszystkimi jego zaletami i wadami. Dobry węgiel to koszt powyżej 900-1000PLN. Gdybym miał tyle płacić dawno wywaliłbym kocioł lub zrobił dostawkę na pellet. |
|||
|
||||
lukaszg1993
![]() |
leon22 a jakie proponujesz ustawienie na grupowym?
|
|||
|
||||
BBasiek32a
![]() |
Lukaszg1993 piszesz że domek masz ocieplony i ma nowe okna. Potrzeba jest aby na instalację szła tak wysoka temperatura? U mnie wygląda to tak że każde zwiększenie o 1 stopień temperaturę na instalację to wzrost około 1kg dodatkowo na dobę.
|
|||
|
||||
lukaszg1993
![]() |
No może i masz rację. To próbuje zmniejszyć na 50 i zobaczymy.
|
|||
|
||||
BBasiek32a
![]() |
Chodziło mi o temperaturę na grzejniki a nie o temperaturę zadaną kotła.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Bbasiek32a a widziałeś czym on steruje temp.na grzejnikach i podłogą, dla mnie to jest czarna magia
![]() ![]() dodane 2020-10-16 15:50 lukaszg1993 napisał » 2020-10-15 18:38 leon22 a jakie proponujesz ustawienie na grupowym? Na początek dwie moce w trybie Grzanie: min/max - 12/16kW po 5 podań, dmuchawa 38/40% , histereza kotła 0.2st, przejście na moc max 2st . Podtrzymanie : czas pracy 10s , postój 40min , przerwa 30s , ilość podań x2, dmuchawa 42% ![]() ![]() dodane 2020-10-16 21:05Ps .Temp.zadana kotła na obecne warunki 57st , Min.temp.powrotu ustaw na zalecane 50st ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
leon a na te warunki czyli + 5 na zewnątrz to po co 57C jak będzie minus 20C to ile 80C ,z tą temperaturą powrotu to jakiś cyrk w oep pisze w instrukcji zalecana 55C w oepM min. temp, powrotu 45C to już sami nie wiedzą co piszą
|
|||
|
||||
lukaszg1993
![]() |
dzieki narazie za odpowiedzi. będę ogladał co się dzieje i stopniowo modyfikował
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||