W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  Pello v3.5  Ogrzewanie podłogowe Subskrybuj
2020-09-16 22:07
  konpols Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
OEP 18kW
Poza tradycyjnymi kaloryferami mam osobną pompę + przewodowy czujnik temperatury na podłogę.
Poprzednio użytkowałem Ogniwo na eko groszek z ecoal, czujnik wskazywał temperaturę wszystko było ok.
W tej chwili pompa jest widoczna (wybrałem że jest CO2) ale w żaden sposób nie widzę aktualnej temperatury na podłodze, nie pomyliłem się w podłączeniu, czujnik na pewno działa bo sprawdzałem go jako czujnik temp zewnętrznej i wewnętrznej wówczas wskazywał ale jak podłączam pod T2 to go nie widzę.
Proszę o pomoc.
z góry dziękuję
2020-09-17 09:59
  skresz Posts: 671 Ostrzeżenie: 0
wejdź sobie w kalibracje i poszukaj, może wykaże ci go w innym miejscu lecz jak dobrze podłączyłeś to powinno być ok zobacz też czy nie masz czasem jakiegoś zwarcia na t2
2020-09-17 11:36
  leON22 Posts: 4012 Ostrzeżenie: 2
Musisz wybrać Obwód CO1 I tam ustawić - Pompa podłogowa +zawór 4D, to powinno rozwiązać Twój problem  
2020-09-17 13:43
  konpols Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, Obwód CO1 - mam ustawione "pompa CO + zawór 4D + reg. pokojowy" fizycznie jest zawór jest pompa co na kaloryfery i jest czujnik wewnętrzny, po zmianie na "Pompa podłogowa + zawór 4D" na schemacie nic się nie zmienia, widzę dokładnie to samo.
2020-09-17 14:55
  leON22 Posts: 4012 Ostrzeżenie: 2
Sorki to ja źle zrozumiałem , teraz widzę schemat T2 to wyjście dla czujnika temp.wew. w obwodzie CO2 . W takim razie w ustawieniach Obwody CO2 daj Pompa podłogowa +reg.pokojowy i restart sterownika
2020-09-18 06:59
  konpols Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję Problem częściowo rozwiązany tzn. działa czujnik.
Obwód CO2 mam ustawiony pompa podłogowa, nie ma ustawienia "pompa podłogowa + reg.pokojowy"
W CO2 mam tylko "pompa podłogowa" lub "pompa CO" lub "pompa CO + reg. pokojowy".
Przy moim wyborze "pompa podłogowa" w chwili osiągnięcia zadanej temperatury pompa i tak dalej pracuje.
Pytanie: jakie powinno być ustawienie żeby pompa przestała pracować na podłodze w chwili kiedy osiągnięta zostanie zadana temperatura ?
2020-09-18 07:43
  karoka65 Posts: 2902 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Zatrzymywanie pompy podłogówki to najgorszy możliwy wariant i żadna oszczędność ani komfort.
Pompa Ci się zatrzymuje ale na 5min co 10min bo ustawileś jej pracę w takich cyklach.
2020-09-18 12:26
  skresz Posts: 671 Ostrzeżenie: 0
nie wiem czy nie musisz zdefiniować temperatur Obwód CO 2 - temperatura w pomieszczeniu Obwód CO 1 - temperatura w pomieszczeniu Obwód CO 1 - temperatura w pomieszczeniu Obwód CO 1 - temperatura w pomieszczeniu
2020-09-18 15:24
  leON22 Posts: 4012 Ostrzeżenie: 2
konpols napisał » 2020-09-18 06:59
Dziękuję Problem częściowo rozwiązany tzn. działa czujnik.
Obwód CO2 mam ustawiony pompa podłogowa, nie ma ustawienia "pompa podłogowa + reg.pokojowy"
W CO2 mam tylko "pompa podłogowa" lub "pompa CO" lub "pompa CO + reg. pokojowy".
Przy moim wyborze "pompa podłogowa" w chwili osiągnięcia zadanej temperatury pompa i tak dalej pracuje.
Pytanie: jakie powinno być ustawienie żeby pompa przestała pracować na podłodze w chwili kiedy osiągnięta zostanie zadana temperatura ?

W takim razie w obwodzie CO2 ustaw pompa CO+reg.pokojowy ( w Twoim przypadku czujnik temp.podłogi ) i zdefiniuj temp. i histerezę przy jakich pompa ma się wyłączać i załączać ) w/g mnie to dziwne rozwiązanie :( Jak radzi @karoka65 dobierz  odpowiednią temp. dla podłogówki tak żeby pompa pracowała non-stop i żeby temp.wew. była OK , jest przy tym trochę zabawy ale da się , chyba że nie masz czym i jak sterować temp.podłogówki 
2020-09-18 16:47
  karoka65 Posts: 2902 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Bo gdyby ktoś miał trochę oleju w głowie to podłogówkę zrobiłby na obwodzie pierwszym z zaworem N-drożnym sterowanym pogodowo a obwód drugi na grzejniki z czujnikiem a najlepiej z termostatami na grzejnikach.
2020-09-18 19:10
  leON22 Posts: 4012 Ostrzeżenie: 2
Wtedy to byłby cud , miód i orzeszki , a @konpols nie miał by problemu 
2020-09-20 17:14
  konpols Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Problem rozwiązany.
Z tym olejem to bym nie przesadzał.
dodane 2020-09-20 17:14... to jeszcze jedna prośba: w żaden sposób nie potrafię ustawić wyświetlania poziomu paliwa w zasobniku i przewidywanego czasu zasypu. Wprowadziłem zasyp kotła + czas do opróżnienia i nic.
Z góry dzięki za pomoc
2020-09-20 17:55
  leON22 Posts: 4012 Ostrzeżenie: 2
Wprowadziłeś zasyp w statystykach , czy dodałeś na schemacie klikając w ikonę poziom paliwa w zasobniku 0% 
2020-09-20 18:06
  konpols Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Dodałem z poziomu sterownika przy piecu i nic, później w statystykach i nic, teraz ze schematu klikając w 0% i też nic
2020-09-20 18:09
  leON22 Posts: 4012 Ostrzeżenie: 2
Może kociołek , podajnik musi wystartować żeby licznik załapał pewny
Users on-line: ablo2, broncada, Darek2, el-company, garsija26, JanSan, kapor, Mysza, PAWEL0042, pgpgp, piejar, slavecv, sportowa6, zenfei