Forum eSterownik.pl Czym dociągnąć instalacje w gruncie do budynku gospodarczego? Subskrybuj | ||||
|
||||
DamianOwczarek-zablokowany
|
Witam. Muszę założyć CO w budynku oddalonym od kotłowni o jakieś 7m. Zacznę od tego że z rurą preizolowana nie chce się męczyć bo chce żeby pod ziemią nie było łączeń a takiej tury nie da się zagiąć do 90st na małym promieniu. Może jakieś rady? Myślałem o zwykłym pexie w otulinie i w rurze kanalizacyjnej 110mm
|
|||
|
||||
Wiciu9
|
Witam Np. tym - sprawdzone : Rura preizolowana podwójna2x25 lub 2x20 HeatPex . Pozdrawiam . |
|||
|
||||
|
Napisałem że preizolowana odpada z pewnego powodu
|
|||
|
||||
leON22
|
Damian dobry pomysł z tym mixem pexa z pcv. Tylko nie zapomni o 2 strefie przemarzania gruntu w naszym rejonie, czyli ok. 1m, dodatkowo rurę możesz obudować styropianem aqua
|
|||
|
||||
|
Juz wykopane 130cm gleboko
|
|||
|
||||
Lopi1
|
Daj jakąś podsypkę i nadsypkę z piachu.
|
|||
|
||||
leon
|
DamianOwczarek Trzeba było sobie kopnąć o 10 cm głębiej i miał byś 15 stopni stałej,znikoma utrata ciepła.Licz się o u tracie ciepła mimo styropianu jak pisał
leON22 dodane 2020-05-28 14:41Robiąc coś takiego, nie zapominajcie o zastosowaniu pompy ciepła.Czym głębiej tym wyższa temperatura i bardziej znikoma utrata ciepła |
|||
|
||||
karoka65
|
Krótko sumując, jeśli zrobi się babola na przesyle ciepła pod ziemią płacić za te babole będziemy latami.
|
|||
|
||||
leON22
|
Oczywiście na pexa obowiązkowo otulina
|
|||
|
||||
|
PEX 32mm w otulinie i dodatkowo w rurze 160mm łączonej na uszczelki, 130cm pod ziemią
dodane 2020-05-30 20:29A moje ogniwo 14kw niedługo idzie na sprzedaż bo mam dość tego kotła |
|||
|
||||
karoka65
|
Już? dopiero zacząłeś w nim palić, trzeba być twardym a nie miętkim
|
|||
|
||||
leon
|
Przynajmniej nie będzie się dostawała woda z gruntu a zostawiłeś otwory w tej 16 po obu stronach?? Czyli przy piecu i w domu???
dodane 2020-05-31 20:37Panowie z ES takie pytanie...Jest możliwość w Esterowniku instalacji prognozy pogody choćby na 48 h do przodu?? |
|||