Forum Defro Smart II Dziwne zachowanie sterownika Defro 3.5 Subskrybuj | ||||
|
||||
wiktoriano
|
Witam. Pytanie do ES
Wczoraj wieczorem przykładałem drewna do kotła, temp. wzrosła i przełączyłem na ręczny i otworzyłem sobie z poziomu sterownika zawór na 80%, wtedy na kotle było ok 84st. i za zaworem ok. 75st. chyba, wtedy przełączyłem na automat i tu niespodzianka, w momencie przełączenia na auto wyłączyła się pompka CO1 wiec od razu przełączyłem na ręczny. Gdy temperatury spadły gdzieś na 65st włączyłem auto i było dobrze (20:34-20:35). Co jest tego powodem? raczej nie ustawienie, zdecydowanie nie powinno się tak dziać. Telefonicznie otrzymałem informacje, że po kilku sekundach włączyła by się pompka i zawór zamknął na 0, a potem zaczął by się otwierać, ale tak tez nie powinno być, obydwa scenariusze mogą doprowadzić do uszkodzenia instalacji. Czas zdarzenia, 24.03.2020 pomiędzy 20:10 - 20:15 Druga sprawa, sterownik po wyłączeniu i włączeniu kalibruje zawór 4D, czyli wraca na zero i zaczyna otwierać według schematu, ale powinien się otworzyć na ostatnią znaną mu pozycje, a nie zaczynać od zera. Proszę o odpowiedź. |
|||
|
||||
mnich
|
Witam
Sam kocioł jak i instalacja jest przystosowana do sytuacji awaryjnych, jeśli w trybie ręczny doprowadziliśmy do powyżej opisanej sytuacji to sterownik po przełączeniu na auto zaczyna kontrolować powstałą sytuacje. Przy przekroczeniu temperatury 90 stopnii lub zadziałaniu termika CO następuje zatrzymanie pracy kotła i wypuszczenie gorącej wody w instalacje centralnego ogrzewania jak i CWU. Oczywiście z ograniczeniem do ustawionych temperatur maksymalnych. Nie mamy czujnika położenia zaworu 4D stąd konieczność wykonania procedury kalibracji. |
|||
|
||||
wiktoriano
|
Nie doszło do przekroczenia temp. 90 st. Na kotle było 84, za zaworem 75 i po przejściu z ręcznego na auto wyłączyła się pompka CO1
|
|||
|
||||
karoka65
|
Ale przekroczyło pierwszy próg 75 i drugi próg 80 a dalej Ci mnich wyjaśnił co jak się dzieje.
|
|||
|
||||
mnich
|
Po zakończeniu kalibracji zaworu 4D pompa CO zostaje załączona.
|
|||
|
||||
karoka65
|
mnich napisał » 2020-03-25 14:28 Nie mamy czujnika położenia zaworu 4D stąd konieczność wykonania procedury kalibracji. Napisałeś w poprzednim poście |
|||
|
||||
mnich
|
Powtórzyć nie zaszkodzi
|
|||
|
||||
wiktoriano
|
Wy nie rozumiecie, nie wiem jak to prościej opisać, dlatego załączam film.
Kalibracja następuje po wyłączeniu i włączeniu sterownika, a nie przekroczeniu temperatury. Po przekroczeniu temperatury 90 ma nastąpić otwarcie na 100% to wiem. Tak jak się dzieje na filmie na pewno nie powinno być, zawór 4D ani drgnie, pompka zostaje wyłączona. Jak komuś muli film to na lepszym sprzęcie odtworzyć. Link do filmu |
|||
|
||||
karoka65
|
Są dwie możliwości: albo my albo Ty.
|
|||
|
||||
wiktoriano
|
Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem i powoli to zrozumiesz, że Wy. YouTube film Wiadomo o co chodzi, czy nadal podtrzymujecie stanowisko, że jest dobrze? pompka CO1 powinna dalej pracować. |
|||
|
||||
mnich
|
Ok, sprawdzamy zaprezentowaną sytuację.
|
|||
|
||||
wiktoriano
|
Wykonałem następny test.
Po przekroczeniu 80 st. i przełączeniu na ręczny i z powrotem na auto wyłącza się CO1, mało tego, przed 90 wyłącza się CWU, a żeby było mało to tryb alarmowy NIE DZIAŁA! Zaraz wrzucę, bo film zajmuje 1.7GB W związku z powyższym, narażając swoje życie i zdrowie oraz swoją instalacje. Czy za wykrycie błędu otrzymam sterownik 4.0? który wyjdzie w przyszłym roku? chętnie przyjmę go do siebie na testy Proszę, 14 minut filmu. YouTube Pobierz Film Dodaj jeszcze, że gdyby kocioł pozostawał cały czas w trybie auto zapewne wszystko by było w porządku. Błąd ten występuje po przejściu z trybu ręcznego na auto powyżej 80st. na kotle. |
|||
|
||||
mnich
|
Zrobimy teraz aktualizacje, coś musimy w tej sprawie pomysleć, jutro będziemy się kontaktować
|
|||