Forum eSterownik.pl Jak długo nagrzewa Wam się bojler cwu? Subskrybuj | ||||
First pagePrevious page3 / 4Next pageLast page | ||||
|
||||
karoka65
![]() |
Ceny tych zasobników są bardzo zależne od cen euro, u mnie między comfortem 130 a 160 jest chyba 6 stówek różnicy.
|
|||
|
||||
darek5w
![]() |
DamianOwczarek napisał » 2020-02-21 07:12 Zamówiony acv comfort 130l ![]() dodane 2020-02-21 07:12I przy okazji pompa mieszająca żeby cwu nie chodziła cały czas bez sensu, ![]() A jaka różnica jest miedzy pompą mieszającą a CWU? A tak mam ciągle gorącą wodę i ochronę powrotu, |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Darek np. po to żeby w pełni wykorzystać możliwości naszego sterownika i włączyć programator CWU
![]() Damian dobry wybór, będzie Pan zadowolony ![]() ![]() PS. Tylko wcześniej przeczytaj instrukcję obsługi i montażu tego bojlera, żeby potem nie było ![]() dodane 2020-02-21 21:48Tak wygląda ACV w kotłowni u mojego pierworodnego ![]() ![]() |
|||
|
||||
darek5w
![]() |
leON racja, tej koncepcji nie rozważałem. U mnie założeniem była ochrona powrotu przez 4D ale nie za bardzo się sprawdziła, dzięki Twojej radzie włączyłem ochronę przez cwu i jest o niebo lepiej. Jak to mówią, człowiek się uczy całe życie. ![]() |
|||
|
||||
DamianOwczarek-zablokowany
![]() |
Ciekawe ile mój dom potrzebował by gazu jeśli teraz Spale max 3.5t przez cały rok?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Damian, w tym roku na wiosnę, ocieplam dom "młodych" , łącznie z termoizolacją fundamentów ( styro 10cm , piętro okna veka soft 82mm 3szyby, parter piwnice z garażem 2szyby ) , stropodach ocieplony styro 15cm , powierzchnia użytkowa ok.70m2 jeden poziom .W każdym pomieszczeniu delikatnie przewymiarowane grzejniki Purmo CV22 600 z termostatami , temp.zadana na kotle 55st , cwu 45st , obecnie dom nieocieplony ,ogrzewany tylko parter i piwnice .Temp.wew.pomieszczeń 21-22st . Rachunki za gaz, za ostatnie 3 m-ce ok. 700 pln/m-c zużycie ok.330m3/m-c . Też jestem ciekaw, jak to będzie wyglądało po ociepleniu budynku i jak "odpalimy" CO na piętrze
![]() |
|||
|
||||
![]() |
Drogo
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Przed wymianą okien i dociepleniem stropu na ogrzanie tego budynku potrzeba było 5 ton węgla. Dla jednych drogo, dla drugich...
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
DamianOwczarek napisał » 2020-02-23 13:40 Ciekawe ile mój dom potrzebował by gazu jeśli teraz Spale max 3.5t przez cały rok? Mniej więcej półtora raza GZ50 mniej m3 niż teraz spalasz kilogramów węgla. Czyli około 2000-2300 m3. Uwzględniając wyższą sprawność palenia gazem, pewnie będzie mniej. |
|||
|
||||
![]() |
Plan na za 5 lat
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Masz już tego acefała C130 ? Pokaż. Chyba masz 4D, to po kiego Ci mieszałka ? Jak już kupiłeś, to wstaw jako kotłowa - będzie miało sens. A tak w ogóle, przy 4D nic nie jest potrzebne, ino wysoka zadana... ale kto bogatemu zabroni hehe ![]() |
|||
|
||||
![]() |
Wszystko leży i czeka na montaż, jak Zamontuje to wrzucę foty
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-02-24 19:38 Masz już tego acefała C130 ? Pokaż. Chyba masz 4D, to po kiego Ci mieszałka ? Jak już kupiłeś, to wstaw jako kotłowa - będzie miało sens. A tak w ogóle, przy 4D nic nie jest potrzebne, ino wysoka zadana... ale kto bogatemu zabroni hehe ![]() No i nie za cienkie rurki bez zbędnych załamań. I jeszcze 4D na odpowiedniej wysokości. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Zawór napędzany pompami możesz sobie zamontować i pod kotłem. Calowy ma mieć dojścia i wyjścia calowe, ot i wsio.
|
|||
|
||||
sebsa
![]() |
DamianOwczarek napisał » 2020-02-23 13:40 Ciekawe ile mój dom potrzebował by gazu jeśli teraz Spale max 3.5t przez cały rok? Bardzo proste. Przyjmując kaloryczność węgla na poziomie dajmy na to 27MJ i sprawności średniorocznej ok 70% - to 1kg węgla wytworzy ok 5,25kWh. Czyli Twoje 3500kg przełoży się na wyprodukowanie 18375kWh. Teraz w drugą stronę. 1m3 gazu to 9,86kwh. Wcześniej uzyskaną wielkość dzielimy wartość opałową i wyjdzie 1863m3 gazu. Ale do tego trzeba doliczyć sprawność urządzenia. Mówi się o ponad 100% kotłów kondensacyjnych, Ja w to nie wierzę. Przyjmiemy zatem niekorzystnie ok 90%. Po uwzględnieniu tego współczynnika wyjdzie nam ok 2070m3 gazu. Teraz tylko kwestia ceny tego nośnika. Nie mam gazu, w kuchni mam płytę indukcyjną. Przyjmę to co widzę gdzieś na stronach. M3 = 2,2PLN. Wyjdzie zatem ok 4500PLN. Koszty oczywiście szacunkowe zależne od wielu innych zmiennych. |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
DamianOwczarek napisał » 2020-02-24 21:12 Zobaczysz jak porządny baniak grzeje wodę Wszystko leży i czeka na montaż, jak Zamontuje to wrzucę foty ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
W sobotę będę na budowie , to nagram filmik jak długo dogrzewa wodę o 10st na instalacji gazowej z kotłem kondensacyjnym tej samej marki
![]() |
|||
|
||||
![]() |
Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-02-24 19:38 Masz już tego acefała C130 ? Pokaż. Chyba masz 4D, to po kiego Ci mieszałka ? Jak już kupiłeś, to wstaw jako kotłowa - będzie miało sens. A tak w ogóle, przy 4D nic nie jest potrzebne, ino wysoka zadana... ale kto bogatemu zabroni hehe ![]() Żeby przy ochronie przez 4d uzyskać zadania za zaworem 4d np 36st lub 40st to musiał bym chyba bujqc kocioł do 70st, bez sensu. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Masz do dyspozycji jeszcze przepływy, nie tylko temperaturę
![]() |
|||
First pagePrevious page3 / 4Next pageLast page | ||||