Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Zawór 4ro drogowy i regulator pokojowy Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2020-02-07 07:22
  Lesiu1986 Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Witam. Potrzebuję pomocy przy doborze urządzenia/ ustawieniach.
Posiadam kociołek Ogniwo Eko plus 16kw, sterownik ecoal 3.5, jako sterownik zaworu mieszającego pod podłogówkę wpięty jest Tech St430. Na początku tego okresu grzewczego czujnik temperatury za zaworem mieszającym pokazywał przerwe w obwodzie. Faktycznie na omomierzu nie pokazał nic. Diagnoza: zepsuł się czujnik. Zamówiłem taki model jaki powinien być. Sprawdziłem wskazania na omomierzu i temperatura powinna być ok. Po podłączeniu do St430, ewidentnie zawyża temperaturę o jakieś 5-8 stopni. Nie mam pojęcia o co chodzi, ale jak dla mnie coś sterownik zgłupiał.. póki co, to jadę z otwarciem siłownika na rękę, ale jednak chciałbym to przerobić.

Chciałbym by temperatura była regulowana regulatorem pokojowym, ale w taki sposób, by jak osiągnie temperaturę zadaną, to nie wyłaczał całkowicie pompy od podłogówki, tylko płynnie przymykał/otwierał. Dodatkowo ma mieć dostęp internetowy ( nie ma mnie w domu, to może być niższa temperatura przy dłuższych wyjazdach)

Czy z tego co mam aktualnie czyli Tech 430, ecoal 3.5 da się coś takiego zrobić?
Czy kupić regulator po RSie i tech i1 z bramką intetnetową?  Tylko to już troszkę pieniążków wyniesie.. Jakieś sugestie?

2020-02-07 08:11
  juzo Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
A czy ecoal 3.5 to nie ma wbudowanego sterowania zaworem 4D i ten tech 430 nie jest przypadkiem zbędny? Ja mam zawór 4D, ecoal 3.5B i żadnego dodatkowego ustrojstwa do sterowania nim nie mam i wszystko dzieje się tak jak opisałeś powyżej. Napisz coś więcej o instalacji - tylko podłogówka czy masz też drugi obieg na grzejniki? 
2020-02-07 10:34
  Lesiu1986 Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Instalacje robiła firma. Mam pompki Wilo od podłogówki w całym domu, grzejniki 3szt (garaż i drabinki w łazienkach) i cwu. Nie grzebałem w ecoalu, więc nie wiem do końca jak by to dokładnie miało działać.. chodzi mi na pewno o procentowe zamykanie/otwieranie siłownika, 
2020-02-07 11:13
  juzo Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
Ok - rozumiem, że masz na to wszystko (chodzi oczywiście o całość CO bo CWU zapewne jest podłączone przed 4D) 1 obwód z 1 zaworem 4D? 
2020-02-07 12:31
  Lesiu1986 Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Zgadza się, za zaworem 4d jest tylko podłogówka, reszta jest przed.
2020-02-07 12:36
  juzo Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
Głupio zapytam - ten zawór 4D to taki zwykły z siłownikiem prawo lewo? Bo cały czas nie wiem po co dali tego Techa jak można siłownik bezpośrednio pod sterownik podłączyć i masz wszystko o czym pisałeś.. Na razie przychodzi mi do głowy, że chcieli więcej zarobić albo nie znali możliwości sterownika..
2020-02-07 12:38
  karoka65 Posts: 3092 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Lesiu no po prostu złą firmę wybrałeś, eCoal ma to w "sobie" co było Ci potrzebne a oni wsadzili CI dodatkowy sterownik zapłaciłeś za to co miałeś drugi raz i jeszcze problem z tym.
2020-02-07 12:43
  Lesiu1986 Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Zawór zwykły prawo lewo.. nie pamiętam dokładnie z jakiej firmy..Czyli muszę wywalić tego techa, podpiąć bezpośrednio pod sterownik ecoala.. rozumiem, że czujnik temperatury za zaworem musi działać.. 
Panowie, jaki regulator pokojowy polecacie do takiego zestawu? Bo rozumiem, że jak się z ecoalem podłącze internetowo, to bede mogl sobie temperature obniżyć lub podwyższyć gdy mnie nie ma w domu, oraz całkowicie pompy od podłogówki nie wyłączy?  
2020-02-07 12:50
  juzo Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
Dokładnie - podłącz 4D pod sterownik, sprzedaj tego Techa i za te pieniądze dostaniesz moduł radiowy, bezprzewodowy czujnik zewnętrzny i bezprzewodowy wewnętrzny (czyli regulator pokojowy i wszystko ustawiasz jak chcesz telefonem lub komputerem z dowolnego miejsca na świecie) https://sklep.esterownik.pl/produkt/119

Ja mam zrobione tak jak Ty chcesz u siebie - po osiągnięciu temperatury w pokoju zmniejsza mi temperaturę za zaworem i nie wyłącza pomp - dzięki temu w domu panuje stała przyjemna temperatura. 

I tak - czujnik temperatury za zaworem jest niezbędny do poprawnego działania (ten który masz podłączony do Ecoala). Z tego co widzę to masz wszystko podpięte poza zaworem 4D.


 
2020-02-07 13:16
  karoka65 Posts: 3092 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Lesiu czujnik temp. za zaworem powinieneś dostać w komplecie, trzeba go tylko podpiąć w sterownik podobnie w zestawie są czujniki pogodowy i pokojowy tyle że są to czujniki przewodowe o ile z wyciągnięciem przewodu z kotłowni do pogodowego nie powinno być problemu to już z wewnętrznym taki problem może być dlatego jak Juzo radzi można sprzedać tego Techa a za to dokupić moduł radiowy do eCoala i czujnik radiowy. Podłączenie modułu do sterownika jest dziecinnie proste, dołączona jest instrukcja, wszystko będziesz miał sterowane i dostęp do każdej funkcji z jednego urządzenia.
2020-02-07 15:05
  Ameno25 Posts: 2754 Ostrzeżenie: 0
O co tu chodzi ,  firma która instalowała kocioł nie wiedziała że sterownik obsługuje siłownik  zaworu 4d  ?
Przecież to nawet śmieszne nie jest 
2020-02-07 23:07
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
instalacja jest albo dobrze wykonana albo spaprana nie ma innej możliwosci, a stosowanie zaworu 4D termostatów i do tego termostatów radiowych mija się z celem
2020-02-08 01:48
  Lesiu1986 Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Widzę, że moduł radiowy działa od wersji 1.1.30.10, mam 1.1.30.4. Hmm upgrade? nie na może modułów na kablu? Akurat mam puszczona skrętke do salonu z pieca, jak również czujnik pogodowy który był w zestawie z piecem..  Czy mam rozumieć, że tylko ten radiowy będzie można przypisać do "pokoju" i nim sterować?
2020-02-08 08:48
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

dodane 2020-02-08 08:48
Lesiu1986 napisał » 2020-02-08 01:48
Widzę, że moduł radiowy działa od wersji 1.1.30.10, mam 1.1.30.4. Hmm upgrade? nie na może modułów na kablu? Akurat mam puszczona skrętke do salonu z pieca, jak również czujnik pogodowy który był w zestawie z piecem..  Czy mam rozumieć, że tylko ten radiowy będzie można przypisać do "pokoju" i nim sterować?



Dla najnowszego czujnika radiowego BT5B przydala by sie aktualizacja.
Czujniki radiowe przypisujemy do pokoju i danym pokojem mozemy sterowac danym obwodem.
Czujniki na kablu tez dadza rade. Rowniez nimi mozna zarzadzac cieplem. Po osiagnieciu temp wewnetrzej pompa bedzie wylaczana i w zaleznosci od ustawien pracowac cyklicznie ew w polaczeniu z silownikiem zaworu obnizac temp za zaworem. 
2020-02-10 00:00
  tommyp2 Posts: 78 Ostrzeżenie: 0
juzo napisał » 2020-02-07 12:50
Dokładnie - podłącz 4D pod sterownik, sprzedaj tego Techa i za te pieniądze dostaniesz moduł radiowy, bezprzewodowy czujnik zewnętrzny i bezprzewodowy wewnętrzny (czyli regulator pokojowy i wszystko ustawiasz jak chcesz telefonem lub komputerem z dowolnego miejsca na świecie) https://sklep.esterownik.pl/produkt/119

Ja mam zrobione tak jak Ty chcesz u siebie - po osiągnięciu temperatury w pokoju zmniejsza mi temperaturę za zaworem i nie wyłącza pomp - dzięki temu w domu panuje stała przyjemna temperatura. 


I tak - czujnik temperatury za zaworem jest niezbędny do poprawnego działania (ten który masz podłączony do Ecoala). Z tego co widzę to masz wszystko podpięte poza zaworem 4D.

 



Jak można zrobić, aby po osiągnięciu temp. zadanej w pom. Ecoal zmniejszał temp. za zaworem?
2020-02-10 07:15
  janjan Posts: 115 Ostrzeżenie: 0
ustawić parametr, temperatura obniżona.
2020-02-10 07:17
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Przede wszystkim zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia musi być ustawione na NIE. 
Dopiero wtedy po osiągnięciu temp zadanej w pomieszczeniu ,temperatura zadana za zaworem zostanie obniżona o wartość z parametru temp. obniżona za zaworem
2020-02-10 09:30
  tommyp2 Posts: 78 Ostrzeżenie: 0
Przy sterowaniu temp. zaworu pogodowo, też to działa?
2020-02-10 09:49
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
Oczywiście ,że działa
2020-02-10 09:57
  tommyp2 Posts: 78 Ostrzeżenie: 0
To ja tyle czasy żyłem w niewiedzy czko

First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: