Forum eCoal.pl v3.5 Wysoką temperatura podajnika Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Smok
|
Witam, prosiłbym o pomoc w ustawieniu kotła, ponieważ są skoki temperatury kotła i wysoka temperatura podajnika sięgającą 70 parę stopni. Myślałem, że problemem jest ciąg kominowy, lecz po inwestycji w regulator ciągu i użytkowaniu przez tydzień bez większych zmian. Kocioł rbrk, groszek kgm gold, ecoal 3.5 id sterownika 19672.
|
|||
|
||||
leON22
|
Może opisz bardziej swoją instalację , jaka moc kotła , ile m2 ogrzewasz, czy dom ocieplony itd. Po pierwsze brak ochrony powrotu Jak na golda , to chyba za mocno dmuchasz . Jak wygląda sprawa na palniku ? W/g mnie 50st podajnika to w tym modelu standard ale 70st to dużo za dużo
|
|||
|
||||
karoka65
|
Batory się nie grzeją i radziłbym Ci podnieś ten powrót bo jak producent zobaczy te 36 stopni to się przewróci.
|
|||
|
||||
Smok
|
Rbrk obecnie ustalone na 16kw , 200m2 bez ocieplenia. Temperatura powrotu ustawiona na 50 ( tylko nie chce na nią wejść). A na palniku dzisiaj dosyć ładnie bez spieków .
|
|||
|
||||
leON22
|
Włącz ochronę przez pompę CWU , bo przez 4D nie dogrzejesz pomieszczeń , nie osiągniesz zadanej temp.za zaworem , bo ochrona będzie miała priorytet
dodane 2020-01-24 11:43Możesz dodać w grupowym moc min. 12kW 5podań i dmuchawa 38% |
|||
|
||||
Smok
|
Ok dzięki. Winą była ochrona powrotu. Tą minimalną też dałem 12kw chyba reszta już jest dobrze.
|
|||
|
||||
karoka65
|
Jakie dobrze jak dalej powrót 36? Ty wiesz w ogóle o czym się pisze? o ten powrót pytam?
dodane 2020-01-25 12:07Leon a wiesz dlaczego nici z tej ochrony? bo mi się wydaje że wiem. Teraz czekamy na tego" wiemmmm ale nieee powiemmmm" |
|||
|
||||
sebsa
|
Wiesiu - jak jest w tych RBR-ach. Tam zdaje się są 2 króćce powrotu. Może to mieć wpływ na wskazania czujnika? Zaznaczam nie widziałem instalacji u kolegi SMOKA. Wg jego informacji ma u siebie w instalacji zawór 4D. Brak jednak pompy mieszającej/kotłowej czy jak ją zwał. To może wpływ na taką nie inną temperaturę powrotu. Dodatkowo - dziwna sprawa z 23 na 24 stycznia kolega załączył na stałe pompę CWU. Temperatura CWU dobiła grubo ponad 60deg. Nie podniosło to jednak znacząco wskazań czujnika powrotu.
|
|||
|
||||
leON22
|
No i pozamiatane PrzemekP
@Smok jak możesz wstaw foty instalacji z uwzględnieniem podłączenia czujników temp.powrotu i za zaworem 4D , trzeba to zobaczyc dodane 2020-01-25 14:22PS. Napisz jaki masz zawór 4D i siłownik do niego , czy parametry jego pracy ( które wprowadziłeś do sterownika w ustawieniach ) są zgodne z jego specyfikacją Wyłącz również priorytet CWU w obwody cwu ( histereza #2 inna niż 30st ) . |
|||
|
||||
karoka65
|
Leon po co CI te zdjęcia? zobaczysz na nich dlaczego podajnik się grzeje? bo to jest tematem wątku?
A co do powrotu to przeczytaj co napisał Sebsa, co ja odpisałem wyparowało, tam jest prawdopodobnie odpowiedź. Dobrej nocki życzę. |
|||
|
||||
leON22
|
Właśnie nie wiadomo jak to się tam pali ? Jak wygląda sprawa na palniku ? O tych dwóch powrotach w RBR-ach też wiem , dzięki i wzajemnie życzę
|
|||
|
||||
Smok
|
Są dwa powroty czujnik jest na powrocie od co , pompy mieszajacej nie mam A zdjęcia z 4d podeślę jutro.
|
|||
|
||||
karoka65
|
Czyli potwierdziłeś moje podejrzenia.
|
|||
|
||||
leON22
|
Czyli powrót z CWU jest pewnie cieplejszy , pod warunkiem że jest wpięty pod ten drugi króciec , dlatego chciałem zobaczyć foty Nie mniej problem wysokiej temperatury podajnika pozostał
|
|||
|
||||
Smok
|
Tak temperatura podajnika czasem jest wysoka ale chyba przez to że 4d się dużo otwiera i wychladza.
|
|||
|
||||
karoka65
|
4d nie ma nic do temp. podajnika, podajnik Ci się grzeje jak staje wentyl, wtedy nie chłodzi się złomstwo
|
|||
|
||||
Smok
|
||||
|
||||
sebsa
|
Kolego Smok. Pisałeś mi na priv, że masz duże przekroje rur w instalacji. Niestety zdjęcie temu przeczy. W związku z powyższym aktualny układ nie zapewni Ci grawitacyjnie ochrony powrotu. Pisałem nie raz co jest problemem. Od Ciebie zależy co z tym zrobisz. Twój kocioł, Twoje decyzje. {EDIT} Ewentualnie celem sprawdzenia temperatury powrotu zmień umiejscowienie czujnika na ten drugi obieg. |
|||
|
||||
sq9tbu
|
Kup czekoladę dzieciom a sreberkiem owiń czujnik powrotu do rurki a na to załóż otuline ocieplającą rurki i ściągnij trytytkami. Co masz tak ciemno na wejściu wylotu spalin do ściany?
|
|||
|
||||
Smok
|
Przy kotle jak był montowany może nie są takie grube lecz rury które idą na co są grube takie jak nad kotłem ta czarna rura.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||