Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  Sklep esterownik.pl  Jak zutomatyzowaćsterowanie zaworem 3d w celu regulacji temperatury w pomieszczeniach-brak termostatów? Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2020-01-13 10:18
  urchin Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
Witam
Jeden z pieców to Kocioł z automatycznym podajnikiem na ekogroszek, w instalacji brak termostatów.
W tej chwili reguluję temperaturę w pomieszczeniach schodząc do piwnicy i przekręcając zawór 3d i jeśli to konieczne podnosząc lub obniżając temperaturę na piecu, jak to zautomatyzować?
Siłownik już zamówiłem, ale jakie sterowniki dodatkowe kupić? Pokojowy i sterownik zaworu 3d?
Może wymienić cały sterownik pieca, w tej chwili jest jakiś prosty Techa, do tego dokupić jakiś termostat pokojowy?

Nie zależy mi w tej chwili na zabezpieczeniu powrotu pieca a raczej na ograniczeniu temperatury w pomieszczeniach.

Pozdrawiam Krzysztof

2020-01-13 12:45
  wiktoriano Posts: 268 Ostrzeżenie: 0
No ja sobie nie wyobrażam życia bez sterownika esterownik.
W tej chwili walczę ze szwagrem na spalanie i osiągam podobne lub takie samo spalanie na tym sterowniku niż on na techu z pionowymi kanałami (ja mam poziome) w kotle gdzie on ma ocieplony dom, a ja nie.
Dom masz ocieplony? Jeśli nie to musi ci pogoda sterować temperaturą za zaworem, bo jeśli nie to albo Ci będzie za ciepło, albo za zimno. Niby jest to obniżenie temperatury za zaworem po dogrzaniu (nie wiem czy jest ta opcja w sterowniku siłownika), ale niektórych drażni jak idzie 39 stopni na grzejniki, już samo dotknięcie takiego grzejnika sprawia, że się zimno robi.
Więc, albo sterownik zaworu, albo full pakiet czyli esterownik w tym wypadku Bruli

2020-01-13 14:06
  karoka65 Posts: 3097 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Urchin Twój sterownik nie obsługuje siłownika zaworu, zatem chcesz dołożyć ten siłownik co wiąże sie z następnymi wydatkami typu zewnętrzne sterowanie zaworem najlepiej z czujnikiem pogodowym.
Czy nie lepiej za te pieniążki dokupić i zamontować zawory z głowicami termostatycznymi?
Jak na mój gust lepiej.
2020-01-13 16:19
  gmaj22 Posts: 2084 Ostrzeżenie: 0
Otóż to, a pompę dać przed 3D i zrobić ochronę powrotu. Obejdzie się bez siłownika.
2020-01-13 16:48
  Ameno25 Posts: 2754 Ostrzeżenie: 0
Ciekawe czy nie ma termostatów czy całych głowic , bo jak jakas stara instalacja i  trzeba zakładać głowice , ciąć , spawać itp ,  to i roboty jest sporo i koszta nie małe , napewno duzo drozej niz siłownik i sterownik 
dodane 2020-01-13 16:48tzn miałem na myśli zawory do głowic termostatycznych 
2020-01-13 19:31
  wiktoriano Posts: 268 Ostrzeżenie: 0
Ja się pozbyłem głowic termostatycznych, u mnie w domu nie umieli się tym posługiwać, jak było ustawione na głowicy np. 3.5 i było zimno to zamiast przestawić na 3.7 albo 4 to od razu na 5 na wszystkich grzejnikach i temp. kotła sporo spadała... tak zostało na tej piątce jak kocioł podgonił temp. to 28 w domu...
2020-01-13 23:15
  urchin Posts: 37 Ostrzeżenie: 0

Pytanie dotyczyło instalacji u rodziców, tam nie ma zaworów pod głowice termostatyczne.
Bez zaworu 3d nie można było ustawić odpowiedniej temperatury w domu. W tej chwili jak jest za ciepło to idę do piwnicy i trochę przestawiam zawór 3d, jak jest za zimno to ograniczam mieszanie z powrotem.

Sterownik Tech 37 nie ma regulacji zaworu 3d, dokupienie sterownika zaworu 3d np. Afriso to wydatek około 350 zł, ale nie mam doświadczenia więc zastanawiałem się czy nie lepiej wymienić cały sterownik, może na ten Bruli w ver. 3.5 tak mi podpowiada "karoka65". Ta instalacja ma już kilkadziesiąt lat, grzejniki żeliwne, brakuje miejsca na zawory termostatyczne, grube rury(zawory o zwiększonej przepustowości 3 razy droższe od zwykłych) itp.itd. Na pewno kiedyś to przerobie ale nie mogę w tej chwili.

Siłownik do 3D już zamówiłem, tylko czymś muszę nim sterować automatycznie
2020-01-14 06:57
  wiktoriano Posts: 268 Ostrzeżenie: 0
To zależy co chcesz robić w dalekiej lub niedalekiej przyszłości i w jakim stanie jest twój dom.
np. Jeśli masz zamiar remontować cały dom, hydraulika, elektryka, ocieplenie domu, wylewki jak ich nie ma i nie masz zamiaru przejść na gaz lub wymieniać kotła to jest sensu ładować sterownika bruli. Pytanie też jak stary jest twój obecny kocioł i jaki jest stan instalacji CO.
Podaj najlepiej jak najwięcej szczegółów o swoim domu i planach z nim związanych, lepiej ci doradzimy, a ty nie będziesz zawiedziony.
urchin napisał » 2020-01-13 23:15

Afriso to wydatek około 350 zł, ale nie mam doświadczenia więc zastanawiałem się czy nie lepiej wymienić cały sterownik, może na ten Bruli w ver. 3.5 tak mi podpowiada "karoka65". 
Podłączenie sterownika do kotła będzie wymagało więcej doświadczenia niż podłączenie sterownika siłownika zaworu 3D
2020-01-14 08:44
  Ameno25 Posts: 2754 Ostrzeżenie: 0
Kup jakis prosty sterownik pogodowy  ,z możliwością ustawienia krzywej pogodowej , metodą prób i błedów dobierzesz krzywą i nie bedziesz musiał biegać do piwnicy , po co pchać sie w koszta i kupować jakis drogi sterownik do całego kotła i starej instalacji , którego pewnie wykorzystasz w 10% , strata pieniedzy 
2020-01-14 11:27
  gmaj22 Posts: 2084 Ostrzeżenie: 0
Jak chcesz taniej, to szukaj na aukcjach internetowych. Czasami zdarzają się oferty całych zestawów siłownik + sterownik. Np. TUTAJ
2020-01-19 19:18
  urchin Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
W tej chwili zrobiłem tak, przerobiłem zawór 3D z funkcji mieszającej na "zabezpieczenie powrotu"- zawór umieściłem za pompką, wcześniej był przed, a wszystko przez to, że zajrzałem do sklepu hydraulicznego z wymontowanymi dwoma starymi zaworami do przykręcania przepustowości(chciałem je wymienić by obniżyć temperaturę w tych dwóch pomieszczeniach) i okazało się że są zawory termostatyczne dokładnie takiej samej długości co te stare, które tylko można było przykręcać. Te nowe zawory wyposażyłem w głowice termostatyczne "Diamond", głowica + zawór wydatek około 53 zł, wymieniłem prawie wszystkie zawory, nie wymieniałem w łazienkach, werandzie i na piętrze na korytarzu. Na razie został mi siłownik do zaworu 3D, ale już tak przerobiłem instalację że wystarczy go zapiąć na zawór 3d,  tak zrobili"fachowcy" że siłownik się nie mieścił i nie było jak go zainstalować, poprzednio spaprali podłączenie do boilera, nie dogrzewało wody. Teraz mam już zainstalowane głowice termostatyczne i chciałbym kupić nowy sterownik i zainstalować wszystko:zawory z głowicami już są więc do tego  sterownik Bruli i siłownik na zaworze 3D w funkcji ochrony kotła.  Instalacja nie jest najnowsza ale piec ma z 7 lat, powinien jeszcze trochę pochodzić, a poza tym skończą się problemy za zimno lub za gorąco . Co o tym myślicie?
2020-01-19 19:41
  leON22 Posts: 4808 Ostrzeżenie: 1
Najlepsze rozwiązanie jakie mogłeś zrobić , tylko ten siłownik do zaworu 3D wydaje się być zbędny , bo przy odpowiednich ustawieniach zaworu 3D ręcznie ustawisz temp. taką żeby powrót był na zalecanym poziomie  
2020-01-19 22:18
  urchin Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
Ale nie wiem co się dzieje w układzie, nie wiem jak się waha temperatura na powrocie, nie mam wpływu na pracę kotła w powiązaniu z pogodą. Dlatego jeszcze myślę nad tym sterownikiem, siłownik już mam więc chciałbym go wykorzystać. Pewnie jeszcze mógłbym go zwrócić, ale sterownik Bruli ma opcję sterowania siłownikiem w funkcji zabezpieczenia powrotu do kotła, można przez Net podglądać wykresy temperatur i zmieniać ustawienia. Fakt że to dodatkowe 1100 zł i może nie warto wydawać tych pieniędzy, ale są tacy, którzy twierdzą że na sterowniku Bruli mają duże oszczędności w spalaniu ekogroszku i co zrobić?
2020-01-19 22:37
  leON22 Posts: 4808 Ostrzeżenie: 1
Twoja kasa, Twój wybór albo odwrotnie Będziesz wiedział i widział wszystko dzięki inwestycji w taki sterownik , ma to swoje plusy i minusy  
2020-01-20 11:35
  gmaj22 Posts: 2084 Ostrzeżenie: 0
@urchin: "W tej chwili zrobiłem tak, przerobiłem zawór 3D z funkcji mieszającej na "zabezpieczenie powrotu"- zawór umieściłem za pompką, wcześniej był przed,"
A zmieniłeś położenie zwierciadła, czy zamyka teraz od strony pompy?

 "wymieniłem prawie wszystkie zawory, nie wymieniałem w łazienkach, werandzie i na piętrze na korytarzu"
I bardzo dobrze, bo zachowasz jako taki przepływ i nie będzie szarpać instalacją. Jedynie wyreguluj hydraulicznie grzejniki z głowicami termo ( o ile maja taka możliwość)


@leON22: " tylko ten siłownik do zaworu 3D wydaje się być zbędny , bo przy odpowiednich ustawieniach zaworu 3D ręcznie ustawisz temp. taką żeby powrót był na zalecanym poziomie "
Oczywiście że tak. Siłownik zbędny, notabene sam 3D również - wystarczył trójnik i zawór regulacyjny Przecież temperatura wody na wyjściu z kotła jest w miarę stabilna, wiec i powrót tez będzie- kwestia dobrania proporcji.
2020-01-21 10:43
  urchin Posts: 37 Ostrzeżenie: 0


@gmaj22 : "czy zamyka teraz od strony pompy?" chyba tak nie powinno być zawór 3D jest za pompą.

Zmieniłem tak że zamyka na wyjściu na grzejniki lub na wyjściu na powrót. Dobrze?
Albo zamknie na centralne i wtedy woda płynie na powrót, albo zamknie na powrót i płynie cały obieg na grzejniki lub jest pomiędzy i rozdziela trochę na grzejniki, trochę na powrót.

dodane 2020-01-21 07:44To poco w sterowniku Bruli jest opcja regulacji zaworem 3D skoro nie musi być to regulowane, wydaje mi się, że czasami trzeba trochę przestawić tym zaworem by był zapewniony minimalny potrzebny przepływ na powrót a reszta by szła na grzejniki. Ustawiając to na stałą wartość pozbawiamy układ automatycznej regulacji.

dodane 2020-01-21 10:43
Musze jeszcze zapytać o dmuchawę.

Czy tą starą mogę zostawić, czy są jakieś specjalne wymogi dla dmuchawy przy podłączeniu sterownika Bruli?
2020-01-21 11:02
  gmaj22 Posts: 2084 Ostrzeżenie: 0
Jeśli przełożyłeś zawór za pompę, a wcześniej był przed nią, to również musiałeś  obrócić zwierciadło. Jeśli tego nie zrobiłeś, to mo ze zamykać od strony pompy, a tak nie może być.
Skoro jednak piszesz, że:"Zmieniłem tak że zamyka na wyjściu na grzejniki lub na wyjściu na powrót", to znaczy, że masz nad tym  kontrolę
Moim zdaniem kupować bruli tylko dla kontroli 3D, to rozrzutność, ale nikt tego nie zabroni.


Nie wiemy, jaka masz "starą" dmuchawę.

2020-01-21 12:52
  urchin Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
Na wykresach widać osiągane temperatury wszystkie, i wiele ustawień można pozmieniać siedząc w fotelu w budynku obok. Algorytm spalania jest chyba już lepszy jak w tym Techu.

a  co z tą dmuchawą, ta stara będzie pasowała, w Tech-37 ustawiam siłę nadmuchu do wartości 10?
2020-01-21 13:11
  gmaj22 Posts: 2084 Ostrzeżenie: 0
Tak jak pisałem, tylko dla 3D to nie warto było zmieniać sterownika. Ale jeśli chodzi o inne "zalety" typu internet, algorytm spalania, możliwość podglądu i kontroli tego, co się dzieje w kotle/kotłowni to eCoal czy bruli są najbardziej uniwersalne. I wiem, co piszę, bo mam i miałem już niejeden ze znanych i polecanych na forach sterowników. 
2020-01-21 13:11
  leON22 Posts: 4808 Ostrzeżenie: 1
Ta stara dmuchawa ma jakąś nazwę , typ , model  
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: dziuniek, jolokrzyk