Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Problem po zamontowaniu pompy kotłowej z pompą CO Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Lukasz23l
![]() |
Witajcie ponownie ...
Chwilę mi się zeszło zanim zrobiłem przeróbkę w instalacji ale dotacje na kotły swoje zrobiły i terminy napięte z monterami ... jeszcze raz dziekuję za pomoc leOn22 Gmaj22 Ameno25 Wczoraj zamontowałem pompę na powrocie za zaworem 4d i teraz ciekawostka ... 1 Gdy chodzą obie pompy za zaworem ustawiona jako mieszająca i CO wszystko jest niby ok oprócz wg mnie za szybko spadającej temperatury z kotła ... 2 Gdy wyłączę pompę mieszającą pompa CO nie może zaciągnąć ciepłej wody z zaworu 4d Czy tak to ma działać ?? Ogólnie spalanie poszło mi o 100% w górę Czy teraz wychodzi że zawór 4 nie jest za małej średnicy? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ewidentnie masz coś nie tak , możesz zrobić jakiś schemat jak to zostało przerobione , plus jakies zdjecie dla przypomnienia
|
|||
|
||||
Lukasz23l
![]() |
![]() ta pompa została dołożona ![]() góra ![]() dodane 2020-01-04 21:16siłownik chwilowo zdjęty bo sprawdzałem otwiranie w prawo nie w lewo ale jest jeszcze gorzej Co jeszcze zmienione : zawór 4d ma z tyłu strzałkę z napisem hv ...czyli coś tam z zasilaniem ![]() wcześniej zawór był ustawiony z tą strzałką skierowaną do dołu na zasilanie CO a teraz jest na zasilaniu z kotła |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Przegroda w zaworze powinna byc pionowo , po przekręceniu zaworu w lewo tak aby przesłona byla na 11 i 17 godzinie na rurze zasilającej czyli pionowej gornej ma byc temp taka jak na kotle , zaś jesli zawór przekręcisz w prawo na godzine 13 i 19 rura powrotu z 4d do kotła ma miec temp kotła .
Najpierw ustal pionowa pozycje przegrody , pozniej przekręcaj o 45 * Pompa na powrocie z 4d nie ma zaworu którym można zmniejszyć przepływ , ustaw tą pompę na najmniejszą moc |
|||
|
||||
Lukasz23l
![]() |
Pompa jest ustawiona na najmniejszą moc ...
Ja tak zrobiłem jak piszesz ... ale to nic nie dało .. a i z poprzedniego tematu też sobie wnioski wyciągnąłem i czasami też do niego zaglądam Lukasz23l napisał » 2020-01-04 18:59 1 Gdy chodzą obie pompy za zaworem ustawiona jako mieszająca i CO wszystko jest niby ok oprócz wg mnie za szybko spadającej temperatury z kotła ... 2 Gdy wyłączę pompę mieszającą pompa CO nie może zaciągnąć ciepłej wody z zaworu 4d muszą chodzić obie żeby CO miało ciepłą wodę. czy ta helwita to nie jest czasem lewy zawór ( gdzieś kiedyś rzuciło mi się w oczy że fabrycznie jest jako lewy i będzie miało znaczenie jego zamontowanie ...? mam chęć go przekręcić o 180st tylko tak ze teraz sterownik od 4d miałbym od ściany ... wcześniej przed przekręceniem zaworu sytuacja była odwrotna. nie zaciągało mi wody na powrót z zaworu . |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Nie ma lewych i prawych zaworów 4D. Miałeś zdemontowany i nie popatrzyłeś, czy przegroda jest prostopadle czy równolegle do tego stalowego bolca ? Przeczytałem Twój poprzedni temat - instalacja zrobiona niegłupio, bo wyjście i powrót spięte na 5/4, jedynie kolejność trochę nie ta, + przeładowana, + dodatkowy bonus, który właśnie zamontowałeś.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
na rurze powrotnej z instalacji powinnien byc jeszcze zawór zwrotny , jest ?
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Po pierwsze: zamień pompę kotłową z którąś Wilo z płynną regulacją - najlepiej ta od CWU.
Po drugie: nie podoba mi sie podłączenie powrotów podłogówki, grzejników i CWU do kotła - dasz radę naszkicować albo zrobić zdjęcie, jak przebiegają? Po trzecie: nie widać jak są rury nad pompami, ale domyślam się, że idą do góry i wracają na dół. Dlaczego zatem nie dałeś tego "kolektora" 5/4 cala wyżej z pompami tłoczącymi do dołu i 4D dokładnie nad powrotem, żeby uniknąć tych dwóch kolanek na powrocie? Być może obeszło by się bez pompy kotłowej. Po czwarte: masz 4D na grzejniki i 3D termostatyczny na podłogówkę - oba sterowania niezależnie. Jeśli na grzejnikach sa termostaty, to moim zdaniem lepiej było dać 4D na podłogówkę, a 3D termostatyczny 30-60 C na grzejniki. Wtedy przez 4D powrót byłby lepiej dogrzany - prawdopodobnie nawet bez pompy kotłowej. Tak jak zauważył @ameno- coś tam jest nie halo. Albo w instalacji, albo z przepływami. |
|||
|
||||
Lukasz23l
![]() |
Nikt mi nic nie kazał zrobić to dla uspokojenia....
Ameno25 napisał » 2020-01-05 09:40 na rurze powrotnej z instalacji powinnien byc jeszcze zawór zwrotny , jest ? tak jest zawór zwrotny I teraz tak Ameno25... Ja wiem do czego dążysz z tymi ustawieniami ... w tej pozycji którą mi kazałeś zrobić jest pozycja maks otwarcie i w tej pozycji pompa Co ciągnie bez włączonej pompy za zaworem ... wystarczy że tylko trochę zawór przymknę i pompa CO juz nic nie pobiera z zaworu przy wyłączonej za zaworem ... a jak włączę jest ok . Witaj Gmaj22 proszę bardzo foty ![]() ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Hmmm? piszesz że dziękujesz?
jak bardzo delikatnie sprawę ujmując to bym się raczej bardzo wku....ił niż dziękował. Tak się wróży ze zdjęć a jeszcze jak się za to nie płaci to tak można radzić i radzić. Ktoś pisze że masz coś ewidentnie nie tak? Tak masz. A wiesz co? Przestań czytać te durne fora a skończą się szybko Twoje problemy bo jak nic zaraz będzie kolejna przeróbka i będziesz znowu "lżejszy" o parę stówek. |
|||
|
||||
Lukasz23l
![]() |
karoka65 no to wypowiedz się w temacie ... ?
Dlaczego pompa CO nie ciągnie wody z zaworu 4d jak nie chodzi ta na powrocie .. ? przed zmianą pozycji zaworu zaciągała i przed dołożeniem pompy. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
||||
|
||||
karoka65
![]() |
I nie szukajcie drugiej dziury w doopie z tymi rurami. Wymienialiśmy 2 lata temu kocioł w sumie u mojego kolegi, dom 160m z małym haczykiem, ze śmieciucha wychodziło zasilanie na rurce miedzianej 18-ce i taki sam był powrót. Dołożyliśmy do groszkowca tylko calowy zawór 4D i dalej wszystko zostało na tych 18-tkach i jakoś grzeje do dzisiaj.
Drugi dom a raczej zamczysko chyba 340m wymiana kotła na groszka wiosną tego roku. Kotłownia na końcu domu a cały dom długi pewnie z 16 może nawet 18m, na śmieciuchu wychodziło zasilanie i wracał powrót na 22, dołożony 4D z siłownikiem i dalej zostało jak było i o dziwo jak grzało tak grzeje dalej. Naprawdę przepraszam że grzeje i nie wsadziliśmy rur 2 cale. |
|||
|
||||
Lukasz23l
![]() |
ja w dalszym Ciągu mam wrażenie od samego początku że ten mieszacz helwity nadaje się na przetopienie...
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Lukasz23l napisał » 2020-01-05 10:49 karoka65 no to wypowiedz się w temacie ... ? Przecież napisałem wyraźnie i to nie raz że nie wróżę ze zdjęć i trzymaj się tego co Ci napisałem wyżej, skończ z internetem a będziesz miał spokojniejszą głowę ![]() |
|||
|
||||
Lukasz23l
![]() |
Gmaj22 https://esterownik.pl/forum/posty,4912/pomoc-w-ustawieniu-eko-plus-m-,1
dodane 2020-01-05 10:57 teraz to ja muszę dojść co jest nie tak ... wcześniej paliłem 13 kg z doby a teraz 25 . wole to zrobić i mieć spokój ... dodane 2020-01-05 10:59 Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-01-05 09:33 Nie ma lewych i prawych zaworów 4D. Miałeś zdemontowany i nie popatrzyłeś, czy przegroda jest prostopadle czy równolegle do tego stalowego bolca ? Miałeś ten zawór kiedyś w ręku ...? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
cyt: "wychodziło zasilanie i wracał powrót na 22, dołożony 4D z siłownikiem i dalej zostało jak było i o dziwo jak grzało tak grzeje dalej.
Naprawdę przepraszam że grzeje i nie wsadziliśmy rur 2 cale." Wierzę Ci, bo zostały na tym tylko grzejniki, a CWU podłączyłeś z drugiego króćca zasilania i powrotu kotła ![]() Gdyby jeszcze dodał na tej Cu 22 podłogówkę, już nie byłoby tak różowo. U kol. @Lukasz231 ten grubszy "kolektor" jest wskazany. @Lukasz 23i Jeszcze jedno: za 4D sa dwa zasilania a widać tylko jeden powrót od góry z rozdzielacza. Gdzie jest drugi i czy obydwa są podłączone do 4D z lewej strony? dodane 2020-01-05 11:07 ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Lukasz miałeś wykonać proste polecenie aby ustaliic poprawność połozenia przegrody w zaworze , po tym jak zostały dokanoane przeróbki , zamiast tego szukasz nastepnych doradców .
Z tamtego tematu się wycofałes zakonczyłes rzekomo pisząc ze wiesz co masz robic , co poskutkowało tym że jakis hydraulik wstawił pompe na powrocie 4d , najprawdopodobne zle ustawił 4d , a Ty wróciłes na forum , Albo robisz to o co sie ciebie prosi , albo radz sobie sam |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Sprawdziłem w tamtym temacie i doradzałem cos zupełnie innego: tam zasilanie podłogi i grzejników miały być ZA 4D
A zostało zrobione inaczej, a praktycznie pozostało tak jak było - została jedynie dołożona pompa kotłowa. Powroty CO do 4D sprawdziłem- są OK. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||