Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Pello v3.5 Zatrzymanie palnika po dogrzaniu pomieszczenia Subskrybuj | ||||
|
||||
CzeslawH
![]() |
Witam
Od czego zależy rozpalenie kotła jeżeli ustawione jest na NIE parametr "Zatrzymanie palnika po dogrzaniu pomieszczenia"r Temperatura w pomieszczeniu (Obw.od CO1) spadła poniżej ustalonej (z uwzględnieniem histerezy ) a kocioł nie rozpala się. Wg instrukcji palnik powinien pracować cały czas utrzymując temperaturę zadaną kotła. |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Nie chce mi się tam zaglądać ale jest jeszcze coś takiego w parametrach jak histereza wygaszenia i załączenia kotła.
|
|||
|
||||
CzeslawH
![]() |
Tak wiem. Histerezę załączania mam ustawioną na 5 oC, temperatura spadła dużo niżej a kocioł mimo to się nie załaczył. Mało tego podczas grzania jeśli przestawię parametr "zatrzymanie palnika po dogrzaniu pomieszczenia" na NIE, kocioł od razu przechodzi na wygaszanie mimo niedogrzanego pomieszczenia.
|
|||
|
||||
pawel3
![]() |
CzeslawH napisał » 2020-01-03 10:29 Witam Od czego zależy rozpalenie kotła jeżeli ustawione jest na NIE parametr "Zatrzymanie palnika po dogrzaniu pomieszczenia"r Temperatura w pomieszczeniu (Obw.od CO1) spadła poniżej ustalonej (z uwzględnieniem histerezy ) a kocioł nie rozpala się. Jeżeli ten parametr jest na NIE To sterownik/ palnik pracuje aż zostanie osiągnięta temp na kotle + histereza wyłączanie kotła. Czyli w twoim przypadku zdana 65 + 3 histerezy= 68 palnik przejdzie w wygaszanie Palnik przejdzie w rozpalanie jak na kotle spadnie poniżej histerezy załączania kotła czyli w tym przypadku 60st Jeżeli ten parametr jest na TAK Po dogrzaniu pomieszczenia niezależnie od temp kotła palnik się wygasza Rozpalanie kotła wymusza spadek temp w mieszkaniu Kocioł pelletowy pracuje jak gazowy ![]() |
|||
|
||||
kiminero
![]() |
Prawdopodobnie źle podłączyłeś termostat pokojowy. Zamień przewód na przyłączu NO/NC.
|
|||
|
||||
CzeslawH
![]() |
Nie mam termostatu. Mam podłączony przewodowy czujnik temperatury.
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Pawel3 weź to przejrzyj dokładnie bo nie chce mi sie nadwyrężać głowy
![]() |
|||
|
||||
pawel3
![]() |
Teraz masz wygaszenie palnika na TAK. Czyli po tym jak czujnik kabelkowy osiągnie temp palnik się wygasza.
Masz trzy pokoje z głowicami i te pokoje również sterują załączeniem i wyłączeniem pompy. Nadal to Ci źle działa? |
|||
|
||||
CzeslawH
![]() |
Jeśli mam ustawienia tak jak teraz, czyli wygaszenie palnika po dogrzaniu pomieszczenia jest TAK - to wszystko jest OK. Po ustawieniu wygaszania palnika na NIE, kocioł przechodzi w wygaszanie mimo niedogrzanego pomieszczenia ( czujnik przewodowy ) oraz nieosiągniętej temperatury wyłączenia kotła z uwzględnieniem histerezy. Po wygaszeniu nie chce się załączyć mimo spadku temperatury na kotle poniżej histerezy wyłączenia. dodane 2020-01-05 17:05 Zle napisalem powinno być "Po wygaszeniu nie chce się załączyć mimo spadku temperatury na kotle poniżej histerezy załączenia." |
|||