Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Takie tam porównanie automatu Ecoal z grupowyn Subskrybuj | ||||
|
||||
DamianOwczarek-zablokowany
![]() |
Hej wszystkim
Jak wiadomo jest to temat rzeka więc z głupoty, a może i z nudów w poprzedni weekend zrobiłem test. Może nie do końca miarodajny ale zawsze jakiś. Od zeszłego piątku od 9.47 do soboty 9.50 palilem na grupowym 8/12 po 4 podania, mniej Sie nie dało bo długo się kocioł bujal, średnia temp doby +3st, cwu grzeje non stop, podłogowka 110m i gospodarczy 22 żeberka 25m2 Od soboty od 9.50 do niedzieli do 9.50 palilem na automacie ecoal, średnia temp doby +3st, cwu non stop, podlogowka 110m2, gospodarczy 25m2 grzejnik 22 zebra W obu przypadkach zapotrzebowanie na cwu takie samo, wszelkie warunki zbliżone To i tu za zaworem 36st wg krzywej grzania Wynik: Grupowe: 89min pracy podajnika Ecoal sutomat: 87min pracy podajnika Czekam na szydere Halo lepiej nic nie pisz dodane 2019-12-21 14:24Rzecz jasna kocioł to OEP M14kw dodane 2019-12-21 14:27Temp spalin na ecoalu wyższa o około 15st srednio |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Damian ciekawy temat , nigdy nie testowałem spalania w poszczególnych trybach spalania . Oczywiście instalatorzy zostawili mnie w automacie ecoal , nie pododobała mi temp. w auto, która przebija o 5st , a przy odpowiednim ustawieniu nie przebija, bo nie może osiągnąć temp.zadanej ale za to dmuchawa działa non-stop i ponoć tak ma być w tym trybie i to jest najlepsze spalanie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
DamianOwczarek-zablokowany
![]() |
Widzę że zainteresowanie duże
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Bo nikomu pewnie nie zależy na 1kg ,czy dwóch opału jak spali więcej . Najważniejsze żeby się efektywnie i czysto spalało i w domu było ciepło , tym bardziej teraz w ten przedświąteczny czas
![]() |
|||
|
||||
fred
![]() |
Palę w grupowym i nie mam zamiaru tego zmieniać. Udało mi się na ten czas ustabilizować pracę kotła tak, aby jak najmniej wyłączała się dmuchawa, temp spalin w granicach 110-115*C. Kocioł dochodzi do temp zadanej powoli i stabilnie, co mi nie przeszkadza. Jedynie co budzi moje wątpliwości to histogram. Jedna wysoka kreska z lewej str. arkusza i niekiedy nieliczne niskie obok. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia składam wszystkim na tym forum najserdeczniejsze życzenia: ZDROWYCH POGODNYCH ŚWIĄT, A W NOWYM ROKU SATYSFAKCJI Z PALENIA I UZYSKIWANYCH.WYNIKÓW. |
|||
|
||||
MONAT
![]() |
A mi zależy. OEPM 20 kW , leci już trzeci sezon non stop, pierwszy sezon szło na automacie (2016/2017) ale później przeszedłem na grupowe. Z moich obliczeń wychodzi co najmniej 5-10% mniej opału. Przy okazji , Zdrowych , Wesołych Świąt i ciepełka w domu ![]() |
|||
|
||||
mis_dj
![]() |
MONAT, ja mam odmienne doświadczenie. Próbowałem palić w grupowym na optymalnych ustawieniach wg forum. Ustawienia korygowałem kilkukrotnie. Po pierwsze nigdy nie potrafiłem utrzymać odpowiedniego kopczyka, a po drugie spalał mi na grupowym o około 15%-20% więcej paliwa przy porównywalnych warunkach na zewnątrz. Wróciłem do automatu, czyszczę zasypuję i nie zawracam sobie głowy. Jak wynika każdy ma swoje preferencji i dopóki się nie przekona osobiście to nie zmieni upodobań. Pozdrawiam.
|
|||