Forum eCoal.pl v3.5 Nierówna praca kotła - poradźcie coś Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
|
Póki co niech ustawi
Moc min/max w grupowym 20/25kW po 10podań dmuchawa 43/45% , w podtrzymaniu czas pracy 10s , czas postoju 30min , krótka przerwa 20s , ilość podań 4x moc dmuchawy 40% , histereza kotła 0.2st |
|||
|
||||
PieceCoal26
|
Piszę z telefonu, pewnie stąd ta czcionka.
Niebieski punkt koło kratki wentylacyjnej to jest czujnik temp za zaworem, czujnik powrotu jest za piecem Instalacja jest z CWU-BOJLER 112L i czujnikiem temperatury Czujnik temperatury kotła jest też z tyłu pieca, ale w środku Jest to instalacja podzielona na dwie części domu tzn. Lewa i prawa. Coś jeszcze muszę podać? Jeśli robię coś źle z ustawieniami to, proszę o wyrozumiałość i konstruktywną krytykę... Wezmę to na klatce. leON Nastawy zrobiłem tak jak radzisz. dodane 2019-12-07 21:08 fotka mojej instalacji |
|||
|
||||
leON22
|
Kurde ile grzejesz m2 jakie grzejniki , bo nic ta temp.na kotle nie rośnie . Może włącz automat zobaczymy czy on da radę pewny Zrób zdjęcie jak się pali przy obecnych nastawach .
dodane 2019-12-07 21:18Sprawdź ten czujnik temp.kotła czy jest dopchnięty do końca pewny |
|||
|
||||
svjirk
|
Ahoj, u mě funguje toto naprosto skvěle, přihlížím na zachování teploty která se vrací do kotle, pro prodloužení jeho životnosti k https://esterownik.pl/device/16859 |
|||
|
||||
budgie1
|
Ma wyższą temp za zaw 4D niż na wyjściu z kotła..dziwne. Pewnie czujniki.
|
|||
|
||||
pawel3
|
Tam trzeba przy tamować trochę zawór bo zbyt szybko ucieka temperatura z kotła.
Może niech ograniczy kont otwarcia zaworu do 70% |
|||
|
||||
leON22
|
Dokładnie pawel3 chciałem tylko sprawdzić działanie zaworu Coal26 wróć z tym otwarciem zaworu ponownie na 60% , czy masz pompę mieszającą ? Włącz spalanie w trybie retortowy ecoal , zobaczymy czy da radę ?
|
|||
|
||||
toriman
|
Wypadałoby jednak sprawdzić czujnik temperatury kotła. TO WAŻNE!
|
|||
|
||||
leON22
|
Póki co mamy problem z osiągnięciem temp.zadanej przez kociołek Kiedy go ostatnio czyściłeś kolego ?
|
|||
|
||||
toriman
|
Problem jest - ale czujnik należy docisnąć bo temperatury są dziwne
|
|||
|
||||
PieceCoal26
|
||||
|
||||
toriman
|
Chwytasz za kabel czujnika i dociskasz go tak aby się wsunął jak najgłębiej w kocioł. Jeżeli jest dławnica - trzeba ją poluzować i wtedy popchnąć kabel. Tylko tyle. Nie trzeba rozbierać kotła
|
|||
|
||||
leON22
|
Czyli palisz tym co ja tzn. Varmo ? To musisz dołożyć podań i zdjąć moc dmuchawy Daj mu po 12x na obu mocach Dmuchawa 36/38% W automacie korekta dmuchawy na -4 , wywal te cegły z palnika
dodane 2019-12-07 21:42PS. Wydmuchujesz ciepło kominem Co z tą pompą mieszającą , jest czy jej nie ma ? |
|||
|
||||
PieceCoal26
|
Dokładnie Varmo. Co do pomp to mam dwie CO1 I i na bojler CWU Automat masz na myśli Grupowy czy ecoal? Bo na grupowym nie mam korekty dmuchawy. A nie wiem, czy one jakoś działają między sobą... |
|||
|
||||
DamianOwczarek-zablokowany
|
0rzeciez ty masz w grupowym za mało wiatru jak na moje oko, Leon jeśli się mylę to mnie popraw
dodane 2019-12-07 22:04Dobra, Varmo. Nie było tematu dodane 2019-12-07 22:07Dobra, Varmo. Nie było tematu |
|||
|
||||
leON22
|
PieceCoal26 napisał » 2019-12-07 21:52 Dokładnie Varmo. Co do pomp to mam dwie CO1 I i na bojler CWU Automat masz na myśli Grupowy czy ecoal? Bo na grupowym nie mam korekty dmuchawy. A nie wiem, czy one jakoś działają między sobą... Włącz automat , czyli ecoal zobaczymy jak on popracuje daj mu 8s podawania i korekte -5 , acha w zaawansowanych włącz ochronę powrotu przez pompę CWU , zobaczymy czy to coś zmieni dodane 2019-12-07 22:18Funkcja pompy dodatkowej - Wyłącz Min.temp.powrotu 50st . |
|||
|
||||
PieceCoal26
|
Zrobione, powiem Ci ze od tego chodzenia do pieca to robi mi się już ciepło . Zobaczymy co się stanie.
Te nastawy "brzmią" optymistycznie. Sam osobiście starałem się podać więcej opału przy optymalnym powietrzu, bo nie tyle ile wydmuchuje luft to jeszcze zar. |
|||
|
||||
leON22
|
Podnieś jeszcze temp.zadaną CWU na 55st i wyłącz tą funkcję pompy dodatkowej w zaawansowanych
dodane 2019-12-07 22:47Już widać że z tym czujnikiem temp.kotla jest coś nie tak Na kotle 43st , a CWU 48st . Sprawdź dokładnie ten czujnik , bo widocznie nie przylega do kotła jak należy |
|||
|
||||
toriman
|
Bardzo możliwe, że czujnik temperatury powrotu też jest źle umiejscowiony.
|
|||
|
||||
PieceCoal26
|
Byłem i się okazało, że gdyby nie dławik na kablu to, czujnik już dawno by wypadł. Temp podskoczyła do 62, ale zaczęła spadać. Tak to zostawię, zwiększyłem jeszcze czas podawania i korektę dmuchawy. Będę to obserwował.
Zaś ta kaleka czcionka... Sorki |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||