Forum eCoal.pl v3.5 Nierówna praca kotła - poradźcie coś Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
windows160
|
Witam. Porównując prace moje kotła oraz pracę pomp zauwazyłem duże skoki wartości np zaworu co raz się na 100% otwiera a pozniej przymyka na 30, gdzie u innych jest mniej wiecej w podobnym ustawieniu. Temperatura kotła także czasem bardzo mocno spada i długo nabija zadaną temperaturę.
Tutaj podsyłam schemat ogrzewania ze strony esterownik.pl https://esterownik.pl/device/20653 oraz ustawienia w aplikacji ecoal Spalanie: Retortowy-ecoal Tryb grzanie: korekta dmuchawy: 0% Czas pracy podajnika: 13s Tryb podtrzymanie: Czas pracy podajnika: 12s Czas postoju podajnika: 35min Czas krótkiej przerwy: 20s Ilość powtórzeń: 1 Moc dmuchawy: 50% Obwody CO: Typ obwodu: Pompa CO+zawór 4D Obwód CO 1-pompa Czas pracy pompy: 21m Czas postoju pompy: 5min Obwód CO 1-zawór 4D Temperatura zadana: 49st Temperatura obniżona: 5st Temperatura max: 70st Maksymalny kąt otwarcia zaworu 4D: 100% Obwód CWU Temperatura zadana: 45st temperatura obnizona: 2st Histereza #1: 2st Histereza #2: 30st Podbicie temp kotła: 5st Pompa cyrkulacyjna Czas pracy: 60min Czas postoju: 30min Temp załączenia: 40st Zaawansowane: Obwód kotła Algorytm wygaszania kotła: zawsze aktywny Minimalna temp. powrotu: 35st Ochrona powrotu: pompa mieszająca Pompy Temp załączenia pomp: 45st Funkcja pompy dodatkowej: Pompa mieszajaca Podajnik: Max temp podajnika: 70st Czas wrzutu paliwa: 3min Zawór 4D Czas otwarcia zaworu: 140s Wsp. wzmocnienia: 0,5 Czas reakcji: 10s Histereza pracy zaworu: 1st Kierunek otwierania zaworu: w prawo Ogólnie węgiel tez dość średnio się spala, pozostaje dużo spieków. Za wszelkie porady z góry dziękuję, pozdrawiam
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
A kto Ci ustawił czas reakcji na 10sec ? Dziwisz się, że świruje ?
|
|||
|
||||
windows160
|
Inter-qrwa-nauta napisał » 2019-12-07 11:10 A kto Ci ustawił czas reakcji na 10sec ? Dziwisz się, że świruje ? Tak miałem ustawione od poczatku, instalator tal ustawił. Jeśli jest źle, tak jaką wartość bys polecił? Pozdrawiam |
|||
|
||||
konto usunięte
|
60 - 90sec. Pogodówkę sobie włącz dla sterowania komfortem.
|
|||
|
||||
ferdek
|
Zmniejsz moc nadmuchu, nie włączaj żadnych pogodówek najpierw niech piec zacznie poprawnie działać potem się pobawisz, popatrz jak inni mają poustawiane piece.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Uhmm... co ma pogodowe sterowanie zaworem do poprawnego spalania ? Jakieś nowe teorie ?
|
|||
|
||||
toriman
|
Najpierw niech kocioł zacznie stabilnie pracować - ferdek dobrze napisał. Pogodówkę zawsze można włączyć. Poza tym człowiek ostro grzeje otoczenie. 250 stopni w komin to trochę przegięcie przy temperaturze na kotle 55 st. :>
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Spoko, wiesz co masz robić, to po coś tu pisał hehe. Trzymaj się.
|
|||
|
||||
toriman
|
A tak w ogóle - jaki to kocioł? Jaki węgiel? Ile ma MJ?
Przy wietrze 36% nie daje rady ciągnąć w górę. Daj korektę na +1% i popatrz czy temperatura na kotle wzrasta. Pali się ostro a nie dobija (nie przebija o 5st) zadanej. Jak +1% nie pomoże - daj +2% i obserwuj. Kocioł masz wyczyszczony? Sprawdź czy masz wsunięty do oporu czujnik temperatury kotła - z tyłu kotła u góry kabel ze sterownika wchodzi w obudowę kotła. Złap kabel i popchnij do przodu. POCZYTAJ PORADNIK PALACZA na forum |
|||
|
||||
budgie1
|
Przy tym wietrze cuda się dzieją z kotłami...mojego też nie mogę opanować.
|
|||
|
||||
PieceCoal26
|
Witajcie. Jestem nowym użytkownikiem pieca ogniwo eko plus m. Ze sterownikiem ecoal3.5. Jeśli mogę to podłącze się pod temat. Mianowicie mój problem polega na tym, iż nie mogę osiągnąć temperatury zadanej za zaworem 4D. Pięć działa w trybie grupowym Piec zadana-65 Za zaworem 4D zadana-60 a osiąga 40/45 czasem prawie w okolicach 50 stopni. Brak mi już pomysłów będę wdzięczny, jeśli ktoś z was mi doradzić co i jak. |
|||
|
||||
leON22
|
Udostępnij sterownik zobaczymy co tam masz poustawiane , opisz swoją instalację , mile widziane jej zdjęcia ze szczególnym uwzględnieniem miejsc mocowania czujników
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
łądne se ktoś z Was Panowie jaja robi
|
|||
|
||||
leON22
|
Piotr żadne jaja , myślisz że się nie da osiągnąć takiej temp.za zaworem
|
|||
|
||||
budgie1
|
Jakiś wesołek pewnie
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Za takie posty powinien być ban i blokowane IP
|
|||
|
||||
budgie1
|
Ręka się mu omsknęła
|
|||
|
||||
PieceCoal26
|
Jeśli was uraziłem to, przepraszam...
Mam zimno w domu, dom nieocieplony i próbuje jakoś go nagrzać, nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i dla tego szukam pomocy. Nie szukam spiny. Sterownik powinien być do wglądu. |
|||
|
||||
leON22
|
Skąd ta kulfoniasta czcionka, masz jakąś wadę wzroku ? W ustawieniach, Obwody CO1 daj max otwarcie zaworu na 100% , opisz tą swoją instalację
dodane 2019-12-07 20:34Narazie ustaw zadaną za zaworem na 55st . |
|||
|
||||
budgie1
|
Musiałbyś wziąć ster w swoje ręce leON u Coala26
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||