W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl v3.5  Ogniwo EkoPlus 16kW w domu 185m2 - pomoc w ustawieniach Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
2019-12-05 08:20
  aslan87 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Przestawiłem tak jak napisałeś leON22 i dalej są kreski w temp. zewn. na schemacie. Czy jest sens przestawiania typu spalania na grupowe czy zostawić automat?
2019-12-05 08:24
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Skoro nie ma tej pompy mieszającej to ją wyłącz i usuń ze schematu. W  ustawieniach zaawansowanych : ochrona powrotu wyłącz, funkcja pompy dodatkowej wyłącz. 
dodane 2019-12-05 08:24Właśnie włączyłeś czujnik temp.wew. 
2019-12-05 08:27
  aslan87 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Są 2 czujniki temperatury. Jeden na parterze gdzie podłogówka i jeden na zewnątrz kotłowni na wys. ok. 3m od podłoża. To na ochronę powrotu nic nie ustawiać? Nie spowoduje to jakiejś awarii?
2019-12-05 08:37
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Skoro nie masz albo masz uszkodzony czujnik zew. to wyłącz ten aktywny reg. pogodowy w ustawieniach temp. kotła :(
dodane 2019-12-05 08:37Nic się nie stanie i tak jej nie było tylko wirtualnie ale jak pisał Ameno25 mimo wszystko, jest realizowana. Sprawdź ten czujnik zew. ja spadam bo jestem po nocce  
2019-12-05 08:37
  aslan87 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0

Wszystko ustawiam zdalnie, bo w delegacji jestem Dopiero jak wrócę wezwę firmę, która ten piec montowała, żeby wymienili czujnik. Powinno podejść pod gwarancję.


Co do samego typu spalania? Zostawić póki co na Retortowy-eCoal czy jednak przywrócić na Retortowy-Grupowe? Udało mi się dowiedzieć od byłego właściciela, że generalnie spalanie na poziomie 20kg/dobę mieli, ale jak pierwszy raz uruchomiłem piec w trybie zima to w domu było 28 stopni
2019-12-05 08:42
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Jest jeszcze dużo do poprawy między innymi praca pompy podłogowej. Obecnie jest ustawiona na wyłącz po dogrzaniu pomieszczenia musisz ustalić taką temp. za zaworem żeby przy jej ciągłej pracy nie przegrzewało pomieszczenia. Póki co zostaw ten automat jak będziesz na miejscu to ogarniemy to grupowe, bo trzeba będzie trochę poobserwować palnik  
2019-12-06 11:10
  aslan87 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za dotychczasową pomoc. Odezwę się jak wrócę. Będzie widać wtedy więcej w statystykach. Co do temperatury pomieszczenia zaobserwowałem, że temp. utrzymuje się na poziomie 23 stopni (wahania może o 0.3-0.5 stopnia). Po zakupie temp. za zaworem była ustawiona na 38 stopni (obniżona o 2*) a w salonie było 28 stopni, że omlet można było na podłodze robić. Zmniejszyłem i obecnie jest na poziomie 30* (obniżona o 2*). Dodatkowo jest ustawiony programator temp.  00:00-09:30 i 17:00-24:00 temperatura zadana, 09:30-17:00 temp. obniżona.

dodane 2019-12-06 11:10
leON22 napisał » 2019-12-05 08:42
Jest jeszcze dużo do poprawy między innymi praca pompy podłogowej. Obecnie jest ustawiona na wyłącz po dogrzaniu pomieszczenia musisz ustalić taką temp. za zaworem żeby przy jej ciągłej pracy nie przegrzewało pomieszczenia. Póki co zostaw ten automat jak będziesz na miejscu to ogarniemy to grupowe, bo trzeba będzie trochę poobserwować palnik  


Jak przestawiłem w opcjach by czujnik temp. wewn. był zczytywany to temp. w salonie spadła o 3 stopnie. Teraz już ją poprawiłem.

Mam inne pytanie czy teraz jeśli zmienię tryb spalania na retortowo-grupowy to wczyta mi ustawienia, które miał poprzedni właściciel czy jakieś domyślne. Jemu ustawiali hydraulicy co montowali piec i był zadowolony. I to samo w drugą stronę. Czy przejście między trybami przywraca ustawienia fabryczne czy zapamiętuje ostatnie?
2019-12-06 16:13
  DawidGronclo Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Ustawienia są zapamiętywane po zmianie trybu pracy kotła.
2019-12-06 16:30
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
aslan87 na Twoim miejscu ustawiłbym ciąga pracę pompy podłogowej z temp.zadaną za zaworem 4D 28st i obniżoną 2st . Jak będzie przegrzewać, obniżyć temp. zadaną o kolejne 2st i tak do skutku  
2019-12-06 18:03
  aslan87 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
W jakim sensie przegrzewać? W takim że temperatura pomieszczenia będzie za wysoka?
2019-12-06 18:18
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Dokładnie wyższa od temp. zadanej wew. pomieszczenia  
2019-12-06 18:19
  aslan87 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Przełączyłem w ustawieniach że ma nie wyłączać pompy po dogrzaniu pomieszczenia ale co x tego jak zawór 4D się zamyka to obiegu nie ma
2019-12-06 18:25
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Zawór ma pilnować temp. zadanej za czyli 30st, czyli jest ok. Histereze temp. wew. zmień na 0.2st i czas reakcji zaworu 4D na 60s  
2019-12-06 18:37
  aslan87 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Ok, zacząłem od temp. za zaworem 30 stopni. Jutro dam znać jak to będzie trybić. Dalej myślisz by trzymać automat skoro w retortowo-grupowym ustawienia się zachowały?
2019-12-06 18:41
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Możesz spróbować na grupowym. Ok zostaw to 30st jak przegrzeje to wejdzie w obniżoną - 2st  
2019-12-06 18:51
  aslan87 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Na razie może zostawię automat. Jak wrócę to zawołam majstrów by czujnik temperatury na zewnątrz wymienili to zobaczę co oni powiedzą. Póki co chcę dobrze ustawić piec by i było ekonomicznie ale i temperstura była optymalna w domu. Jestem ciekaw ile prądu żrą te pompy.
2019-12-06 19:00
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Pompami się nie przejmuj masz energooszczędne. Więcej spalisz na dogrzewanie tej podłogi w trybie wyłączania pompy po dogrzaniu pomieszczenia  

dodane 2019-12-06 19:00Może ustaw za zaworem 32st, bo jakoś ta temp. wew. stoi w miejscu. Wiem że podłoga ma dużą bezwładność ale jak się nagrzeje to trzyma długo ciepło  
2019-12-06 19:18
  aslan87 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Stosunkowo długo trwa ogrzanie tego salonu. Ok podniosę do 32 stopni i wyłączam programator dla podłogówki
2019-12-06 19:30
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Jaki programator, masz jakiś zewnętrzny? 
2019-12-07 04:24
  aslan87 Posts: 18 Ostrzeżenie: 0
Nie nie tutaj w ustawieniach sterownika.

dodane 2019-12-07 04:24Temperatura stanęła na 22.8*. Nie wiem czy mam trzymam tę pompę by non stop chodziła, czy przestawić z powrotem by się wyłączała przy dogrzaniu.
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
Users on-line: hurek6, Kiler5