Forum  eCoal.pl v3.5  Wybór obwodu CO1 i CO2 oraz ustawienia... Subskrybuj
First pagePrevious page6 / 13Next pageLast page
2019-11-28 20:15
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
Yaro nie podałeś info o temp.za zaworem 4D tej która leci w obieg CO1 na grzejniki , jak jest ustawiony zawór ?
2019-11-28 20:22
  toriman Posts: 121 Ostrzeżenie: 0
OK jeszcze jedna sprawa bo mi ten czujnik spalin nie daje spokoju.

Czy zbliżając dłoń do rury spalinowej czujesz, że jest tak wysoka temperatura jak wskazuje czujnik? Tak w przybliżeniu...

Popatrz na czopuch - wylot spalin z kotła i powiedz czy błyszcząca rurka czujnika jest tam zamontowana i czy wystaje na około 7-8 cm z rury spalinowej. oraz czy kabel z tego czujnika prowadzi do sterownika na dławnicę czujnik spalin.

Bo PODEJRZEWAM, że zamiast czujnika PT może został użyty zwykły KTY (???) (czujnik spalin jest długi a KTY krótszy) i stąd takie jaja z odczytami chociaż charakterystyki zupełnie nie pasują. To jest niepojęte bo ten kocioł może ulec awarii z powodu tak wysokiego palenia...


A może po prostu PT1000 jest uszkodzony.

Poza tym wykresy są bardzo ładne tyle że nie dobija do zadanej (nie przebija w eCoal) bo kocioł powinien się mimo wszystko odstawiać.

yaro2004 - podbij dmuchawę do 36% czyli zmień korektę dmuchawy na 0 bo wygląda że za mało wiatru dla Twojego groszku
2019-11-28 22:48
  yaro2004 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Dmuchawę podbiłem do 36 (w trybie podtrzymania) tak miało być? Korekta na 0. Z tymi czujnikami jutro posprawdzam, dziś dopiero wróciłem i nie chce mi się już  
2019-11-28 22:58
  toriman Posts: 121 Ostrzeżenie: 0

Dobrze - tak trzymać. Trzeba wyjaśnić kwestie temperatury spalin. To na potem.

Dobranoc
2019-11-28 23:05
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
Podtrzymanie jest na lato , zimą raczej kociołek nie będzie się odstawiał na tak długo . Jak zmieniłeś korektę na 0 , to czas pracy podajnika zmień na 5s , a w podtrzymaniu daj 10s , krótka przerwa 20s , ilość powtórzeń 2x , dmuchawa 38% .
2019-11-29 11:17
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
 Co ma dać zmiana podawania na 5 s? 
2019-11-29 11:36
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
Naprawdę nie wiesz, różnicę o 1s  
2019-11-29 12:15
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
Może inaczej w jakim celu ta zmiana  o 1s panie matematyku 
2019-11-29 12:58
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
Bo tak miał ustawić w/g moich wcześniejszych zaleceń albo może tak, bo tyle wywróżyła moja szklana kula  
2019-11-29 13:29
  Pearce Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-11-29 12:58
... bo tyle wywróżyła moja szklana kula  

 I to jest konkret !
2019-11-29 13:37
  budgie1 Posts: 704 Ostrzeżenie: 0
A mnie zaczął przesypywać cenne gluty..karwa kawka
dodane 2019-11-29 13:37leON zajrzyj w kulę proszę
2019-11-29 13:45
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-11-29 12:58
Bo tak miał ustawić w/g moich wcześniejszych zaleceń albo może tak, bo tyle wywróżyła moja szklana kula  


W sumie spodziewałem się że nie wiesz 
2019-11-29 13:58
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
Piotr czego znowu nie wiem, czym się różnią 4s pracy podajnika w automacie od 5s? Weź no się ogarni chłopie, bo znowu szukasz dziury w całym 
2019-11-29 13:59
  budgie1 Posts: 704 Ostrzeżenie: 0
Czasem w przerwie podawania?
2019-11-29 14:28
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-11-29 13:58
Piotr czego znowu nie wiem, czym się różnią 4s pracy podajnika w automacie od 5s? Weź no się ogarni chłopie, bo znowu szukasz dziury w całym 

No właśnie czym? 
dodane 2019-11-29 14:28Bo kazales mu zmniejszyć czas podawania, przy korekcie dmuchawy na minus, zadałem pytanie w jakim celu, ale chyba z jakiegoś powodu nie chcesz tutaj wytłumaczyć w jakim celu, a szkoda  bo zawsze się czegoś można byłoby nauczyć 
2019-11-29 14:56
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
leON22 napisał » 2019-11-28 23:05
Podtrzymanie jest na lato , zimą raczej kociołek nie będzie się odstawiał na tak długo . Jak zmieniłeś korektę na 0 , to czas pracy podajnika zmień na 5s , a w podtrzymaniu daj 10s , krótka przerwa 20s , ilość powtórzeń 2x , dmuchawa 38% .

Co mu kazałem zmniejszyć , chyba zwiększyć
2019-11-29 15:07
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
Wsio ryba chodzi o to w jakim celu 
2019-11-29 16:01
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
Dla testów , chciałem zobaczyć czy kociołek się szybciej odstawi i na jakich mocach pracuje dmuchawa żeby potem mieć odnośnik do podania wartości w spalaniu grupowym ale widzę , że z tymi 4s , jak kociołek i dom się wygrzał jest ok Tylko martwi mnie ta zbyt wysoka temp.spalin , dlatego wcześniej proponowałem korektę dmuchawy na -2 . Jak to wygląda obecnie na palniku , musi zobrazować @yaro2004 właściciel kotła
2019-11-29 16:12
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
Leon a to Ty nie wiesz że w automacie czas pracy podajnika nie ma  znaczenia dla mocy kotła  czy bedzie 4s czy 6s 
dodane 2019-11-29 16:12A co do temperatury spalin   to oprócz ustawień spalania , jest wiele innych czyników  które wpływają na ich temperature 
2019-11-29 16:18
  toriman Posts: 121 Ostrzeżenie: 0
Dajcie Panowie spokój. Tu jest bardzo poważny problem z temperaturą wskazywaną przez PT1000 w czopuchu i dalej nie wiem czy YARO2004 może dotknąć rury spalinowej czy nie bo to ma wielkie znaczenie. Diagnostyka.

Niech właściciel obejrzy to co mu podałem "na tacy" i trzeba będzie dalej nad tym myśleć.

W sumie wszystko dobrze poza tą temperaturą. Obstawiam raczej czujnik niż wysoka temperaturę zwłaszcza że płomień na zdjęciu od yaro2004  jest taki normalny

Palnik zapewne wygląda normalnie.



First pagePrevious page6 / 13Next pageLast page
Users on-line: bazyli, ekopiecgroszek, Kamil2, kosmo87, KOZ18, Krys, luck, Lukasz_P, marekpolak, marekzu, MLorc2021, romkap, sarge861, vencab