Forum  eCoal.pl v3.5  Wybór obwodu CO1 i CO2 oraz ustawienia... Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 13Next pageLast page
2019-11-25 20:56
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
tzn w miejsce wewnętrznego podłącz jakiś inny czujnik fabryczny np ten wolny od zaworu
2019-11-25 21:01
  toriman Posts: 121 Ostrzeżenie: 0
Wygląda na to, że z prawej strony ma zasilanie z kotła, góra to wyjście na pompę w obieg instalacji, lewa strona - powrót z instalacji a dół - domyślnie już bo nie widać - powrót do kotła.
2019-11-25 21:06
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
yaro2004 napisał » 2019-11-24 18:56
Witam, 
Proszę Państwa czy mógłby ktoś zerknąć na moją instalację i mi powiedzieć czy ja w ogóle mam to dobrze poustawiane? Cały czas szukam rozwiązania problemu dużego spalania (nowy dom, dość dobrze ocieplony - przy obecnych temp. spalanie rzędu 25 kg/dobe), ogrzewam około 150m. W domu mam zrobione dwa systemy, wszędzie mam ogrzewanie podłogowe i dodatkowo grzejniki z zaworami termostatycznymi. 
Piec Ogniwo Eko Plus+ 16kw
CO1 - Pompa CO+reg pokojowy  (ja nie mam żadnych regulatorów pokojowych)
CO2- Pompa CO (pod drugą pompe mam podłączone ogrzewanie podgłogowe)


dodane 2019-11-25 21:06No nie wiem , bo z jego schematu wygląda to inaczej tzn. nijak 
2019-11-25 21:19
  yaro2004 Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
Podmieniłem t.zew na t.wew i sterownik wskazuje poprawnie. Jutro będę szukał gdzie nie działa przewód. Bo czujnik sam zmieniałem na nowy.

Co do spalania to nadal 25kg na dobę, zobaczę czy po naprawie czujnika coś się zmieni.
2019-11-25 21:22
  toriman Posts: 121 Ostrzeżenie: 0

Jego schemat nie ma wrysowanego zasilania z kotła do 4D i CWU. Tylko powrót z 4D.


O kurczę... pompa CWU napędza grzejniki?

yaro2004 dawaj więcej dokładniejszych zdjęć, z różnych ujęć wszystkie fragmenty instalacji. Najciekawszy chyba jest obieg do bojlera
2019-11-25 21:26
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
z tego co wyrysował to wygląda ze na bojler idzie taka sama temperatura jak na grzejniki i powrót dalej dużo cieplejszy niż temperatura kotła ,yaro gdzie mieszkasz może ktoś ma blisko i podjedzie
2019-11-25 21:30
  toriman Posts: 121 Ostrzeżenie: 0
Niech więc poszuka czujnik temperatury kotła i go dociśnie? Chyba, że czujnik powrotu jest z czymś zamieniony miejscami? Dlatego nalegam na więcej dokładnych zdjęć. Cosik jest pokręcone
2019-11-25 21:34
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
proponuję te nowe ładne przewody, linki od czujnika wewnętrznego od nowa zarobić, po cynować
To powinno pomóc
2019-11-25 21:36
  karoka65 Posts: 3166 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Najpierw piszesz że się nie znasz a teraz nalegasz na więcej zdjęć? po co Ci te zdjęcia? Zdecyduj się albo się znasz albo nie? bo jak dla mnie produkujesz tylko "puste" posty. Na rekord idziesz?
2019-11-25 21:36
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
toriman napisał » 2019-11-25 21:30
Niech więc poszuka czujnik temperatury kotła i go dociśnie? Chyba, że czujnik powrotu jest z czymś zamieniony miejscami? Dlatego nalegam na więcej dokładnych zdjęć. Cosik jest pokręcone

Cosik to mało powiedziane 
2019-11-25 21:37
  toriman Posts: 121 Ostrzeżenie: 0

Od się bo nie tylko ja tu jestem
2019-11-25 21:38
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Panowie luz , wszyscy chcemy jak najlepiej
2019-11-25 21:38
  karoka65 Posts: 3166 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Podobno nie czytasz moich postów? to czytasz czy nie?
2019-11-25 21:39
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Wiesiu zawsze od początku Forum ale to chyba nie do mnie pewny
2019-11-25 21:40
  karoka65 Posts: 3166 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
nie do Ciebie
2019-11-25 21:40
  toriman Posts: 121 Ostrzeżenie: 0

Czasami i przekonuję się że nie warto. Chcemy pomóc człowiekowi a Ty masz swoje zagrywki. Daj sobie na luz albo pomóż. Trochę się już nauczyłem i przynajmniej widzę, że człowiek ma poważny problem z opanowaniem kotła.

Nie pomożesz? To nie przeszkadzaj.
2019-11-25 21:49
  karoka65 Posts: 3166 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
nie do Ciebie
dodane 2019-11-25 21:49
toriman napisał » 2019-11-25 21:40

Czasami i przekonuję się że nie warto. Chcemy pomóc człowiekowi a Ty masz swoje zagrywki. Daj sobie na luz albo pomóż. Trochę się już nauczyłem i przynajmniej widzę, że człowiek ma poważny problem z opanowaniem kotła.

Nie pomożesz? To nie przeszkadzaj.
To Ty niby pomagasz? Wszędzie baźgrasz ale żebyś pomagał to ja nie widzę. I w końcu się zdecyduj, czytasz te moje posty czy nie?
Dobra już nie będę Ci przeszkadzał, będę patrzył jak pomagasz. tylko pomagaj a nie przytakuj, ok?
Przytakiwaniem nie pomożesz.
2019-11-25 22:24
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
panowie z es może uspokójcie pana KAROKE bo chyba sie rozpanoszył i uważa sie za najlepszego instalatora w uni EUROPEJSKIEJ obraża wszystkich do okoła a CH... się zna 
2019-11-27 18:27
  yaro2004 Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
Panowie dziękuje za zaangażowanie. 
Poprzednio czujnik wew miałem podłączony pod przewody od alarmu. Nie mam możliwości ich wymienić, wymieniałem sam czujnik na nowy ale nie pomagało nic. Kupiłem więc zestaw radiowy, dziś przyszedł. Jestem mega zadowolony, instalacja bardzo proste - parowanie trwało sekundę. Poustawiałem już w aplikacji i pięknie wyświetla. Niestety musiałem wygasić piec wczoraj. Zaraz porobię zdjęcia lepszym sprzętem i wszystko załącze na forum. Na hydraulika niestety nie mam co liczyć (powiedział, że nie przyjdzie bo to nie sprawa instalacji a elektroniki) więc muszę sobie jakoś spróbować poradzić samemu.






dodane 2019-11-27 18:27
Nie wiem jak dodać zdjęcia w lepszej jakości, forum od razu pomniejsza. Wrzuciłem na fotosik.

https://www.fotosik.pl/u/yaro2003/album/2531175
2019-11-27 20:20
  toriman Posts: 121 Ostrzeżenie: 0
Patrzę i widzę, że zawór 4D kontroluje obieg wyłącznie na rozdzielacze ogrzewania podłogowego.

Drugi obieg to grzanie CWU+grzejniki z głowicami termostatycznymi.

Czujnik powrotu źle umiejscowiony, bo na powrocie z obiegu CWU+grzejniki. Ten czujnik powinien być umieszczony jak najbliżej wejścia powrotu do kotła dlatego żeby wskazywał faktyczną temperaturę powrotu a nie "coś"

Patrząc w dane gdy kocioł pracował - wskazywana przez czujnik temperatura powrotu jest wyższa niż temperatura kotła. Popatrz z tyłu kotła - powinien tam znajdować się czujnik schowany wewnątrz korpusu (czarny przewód ze skrzynki sterownika wchodzi w obudowę kotła koło króćca zasilającego (u góry kotła). Poluzuj nakrętkę dławnicy o ile tam jest i spróbuj docisnąć czujnik poprzez wepchnięcie jego kabla w korpus - może nie dotyka prawidłowo powierzchni. Mnie osobiście martwi tak wysoka temperatura spalin - ponad 160st, gdy temperatura kotła to tylko niewiele ponad 50 stopni. Tak wysoka temperatura spalin może świadczyć o wielu rzeczach i to wypadałoby rozkminić na początek wraz z wskazaniami czujnika powrotu.

Ze względów praktycznych powinieneś wyłączyć w zaawansowane - pompy - funkcja pompy dodatkowej - nie masz pompy mieszającej (w gnieździe 4 sterownika nie ma włączonego kabla do pompy)

Sprawdź proszę, śledząc jak biegną kable - czy masz włączoną pompę za zaworem 4D na gniazdo P1 w sterowniku, a pompę WITA na gniazdo P2. Nie masz pompy CWU jako takiej, więc ustawienia CWU raczej się tu nie przydadzą do sterowania (w gnieździe 3 sterownika nie ma włączonego kabla do pompy)

Dopiero potem można wziąć się za ustawianie pracy instalacji.

Acha i niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę - brak siłownika na zaworze 4D do podłogówki raczej wyklucza zastosowanie regulatora pokojowego chyba że do włączania i wyłączania pompy obiegowej po osiągnięciu temperatury (ale to moim zdaniem lipa)

Pozdrawiam
First pagePrevious page3 / 13Next pageLast page
Users on-line: bogdan7711, DGrabowski2021, Kamilburza, Marek126, syldorf, TomekKSG